Ældreråd til møde med ministeren

Ældrerådet i Ikast-Brande mødtes mandag eftermiddag med social- og ældreminister Astrid Krag

Udgivet:27. januar 2022, 14.51

Læsetid:2 minutter

Social- og Ældreminister Astrid Krag har - siden hun også blev ældreminister i januar 2021 - bevidst brugt de lovpligtige ældreråd i sit arbejde. I går holdt hun digitalt møde med Ældrerådet i Ikast-Brande. Foto: Henrik Ole Jensen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

ÆLDRE Danmarks social- og ældreminister holdt mandag eftermiddag møde med repræsentanter fra Ikast-Brandes Ældreård.

Ministeren var blandt andet interesseret i at høre mere om de lokale forsøg på at skabe mindre selvstyrende enheder.

Projekter som ældrerådets formand Birgit Worm også gerne ville fortælle ministeren mere om.

Så meget, at hun inviterede Astrid Krag til at at komme at møde projektlederne.

- Jeg vil gerne invitere dig over og høre, hvad projektlederne har at fortælle. Jeg synes, der er lys forude, sagde Birgit Worm på det digitale møde, hvor Astrid Krag benyttede chancen for at understrege, at hun altså ikke er ude på at finde nye sparemuligheder.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at det jo ikke er et spareprojekt, vi har gang i i øjeblikket. Men det handler om at give de ældre værdigheden og selvbestemmelsen tilbage. Vi bevæger os længere og længere væk fra kerneydelsen. Pengene gør det ikke alene, men jeg tænker, at vi må kunne gøre og udvikle noget sammen, sagde Astrid Krag til deltagerne i den tre kvarter lange samtale med Ikast-Brande Ældreråd.

Det lokale Ældreråd bød ind med flere ting, som ministerne bør have med i forhold til, at der snart skal laves en Ældrelov.

Det handlede blandt andet om at inddrage de pårørende i beslutningerne, at lade den ældre have større selvbestemmelse i, hvordan de ønsker at bruge den tid, de bliver visiteret til, og om at være opmærksomme på, at hjemmeboende ældre nemt kan blive ensomme.

Astrid Krag har siden hun tiltrådte som ældreminister bevidst gjort brug af de lovpligtige ældreråd i landets kommuner

- I kan noget som Ældreråd. I kan følge forholdene tæt. I er værdifulde og kan indgå i et tæt samarbejde med byrådet. Der findes ikke en »Else« i alle kommuner. Heldigvis. I skal turde opsnappe det, længe inden det når dertil, og sætte ind. Der vil altid opstå fejl, men stort sygefravær og mange genindlæggelser er indikatorer på, at noget er galt, sagde social- og ældreministeren og opfordrede mødets deltagere til fortsat at tænke med og kaste sig ind i debatten.

- Jeg kommer gerne til Ikast-Brande og ser, hvad I kan, og hvor langt I er, sagde Astrid Krag.

Løbet foran

Hun var efter mødet slet ikke i tvivl om, at der var kommet ganske brugbare input med til hendes fremtidige overvejelser til den nye ældrelov.

- Jeg blev igen bekræftet i, at dokumentation og kontrol stjæler tiden. Der er en stor værdi i, at de enkelte borgere kender de medarbejdere, der kommer hos dem i små teams. Ikast-Brande har allerede fået midler til at udvikle nye metoder og er løbet lidt foran. Kommunen har netop fået endnu en pose penge til at arbejde videre med de gode ideer, der er i kommunen, sagde ministeren efter mødet med de lokale ældrerådsmedlemmer.

Bernt Bech kaldte det en supertanker at få vendt hele måden at organisere og udføre pleje og omsorg på ældreområdet på. Foto: Ejgil Jessen Hansen
Birgit Worm, formand for Ældrerådet i Ikast-Brande, var velforberedt til mødet med ældreminister Astrid Krag mandag eftermiddag. Foto: Laila Kempel
Annette Makholm, medlem af Ældrerådet i Ikast-Brande, vil have fokus på, at mange ældre nemt bliver ensomme i eget hjem. Foto: Laila Kempel