Studie: Fodboldspillere har større risiko for hjerneproblemer

Aldrende fodboldspillere er mere tilbøjelige til at udvikle hjerneproblemer end andre, viser engelsk studie.

Udgivet:09. december 2022, 10.42

Læsetid:2 minutter

Undersøgelsen er blevet foretaget på University of East Anglia, der ligger i Norwich i England. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

2 måneder siden

KØBENHAVN Hvis man har spillet fodbold på professionelt niveau, er man mere tilbøjelig til at udvikle hjerneproblemer, når man kommer op i årene, end hvis man ikke har.

Det viser et igangværende studie, som forskere på University of East Anglia i Norwich i England står bag. Det skriver BBC.

I studiet er 75 tidligere professionelle fodboldspillere indtil videre blevet undersøgt og testet. Det samme er en række personer, der ikke har spillet professionel fodbold.

Resultaterne viser, at de tidligere fodboldspillere klarede sig bedre end sine jævnaldrende rent kognitivt i aldersgruppen 40 til 50 år, men fodboldspillerne over 65 år klarede sig dårligere end de jævnaldrende, der ikke havde spillet.

- Vi ved, at regelmæssig motion er rigtig godt for hjernens helbred, og vores undersøgelse viser, at professionelle fodboldspillere har bedre hjernefunktion i 40'erne sammenlignet med ikke-fodboldspillere, siger Michael Grey, der er en af folkene bag undersøgelsen, til BBC.

- Men dem over 65 klarede sig dårligere, når man kigger på ting som reaktionstid, eksekutive funktioner og fornemmelse for steder og rum.

- Det her er tidlige advarselstegn på, at hjernens helbred er for nedadgående. Det viser, at motionen, der er forbundet med at spille fodbold, er godt for hjernen, men de negativer effekter ved kontaktsport begynder at vise sig senere i livet.

Eksekutive funktioner er en betegnelse for hjernens komplekse styringsfunktioner, der eksempelvis hjælper os med at planlægge eller træffe beslutninger.

De tidligere fodboldspillere Iwan Roberts, Jeremy Goss og Mark Bright deltager blandt andre i studiet, hvor de undervejs får testet deres kognitive funktioner og bliver screenet for tidlige tegn på hjerneproblemer.

Roberts, Goss, Bright og de øvrige deltagere i undersøgelsen bliver testet hver tredje måned.

Ifølge Michael Grey, der er ekspert i effekten af hjernerystelser, lægger studiet op til, at man undersøger mulighederne for at mindske skader på hjernen i forbindelse med sport.

/ritzau/