En lækker sag til beton-fetichister: Koldkrigsbunker til salg i Ikast

Ejendomsmægler i Herning har fået en lidt usædvanlig vare på hylden. En stor byggegrund i Ikast med - måske - verdens mindste kaserne og en næsten hemmelig kælder

Udgivet:03. april 2021, 06.34

Læsetid:3 minutter

Nu kan man blive indehaver af en vaskeægte kommandocentral fra Den Kolde Krig. Om man vil bruge den til at lege general, indrette en indbrudssikker bar eller noget helt tredje, er op til den eventuelle køber. Man kan også vælge at fjerne betonbunkeren og bebygge den store erhvervsgrund, som følger med i handlen. Forrest ses nedgangen til bunkeren, hvor resterne fra diverse regnskyl nu er pumpet væk. I baggrunden ses til venstre en ventilationsrist, og den anden betonklods beskytter påfyldningsstudser til en olietank. Foto: Thomas Vang Nielsen

Thomas Vang Nielsen
Journalist

2 år siden

IKAST Nu kan erhverve dig din egen koldkrigsbunker og kommandocentral.

Hvis du altså har mindst 800.000 kroner og kan acceptere, at der med i købet følger en grund på 5002 kvadratmeter, der ligger på hjørnet af Thomas Poulsens Allé og Marienlunds Allé.

Med i prisen følger også en 13 meter høj mast med antenne og en olietank med kapacitet til cirka 6000 liter.

Anede ikke, der lå en bunker

Det er ejendomsmægler Pauli Bach fra Nordicals i Herning, som har den atypiske erhvervsejendom til salg på vegne af ejeren Brand & Redning MidtVest, Herning.

- Den slags har jeg aldrig prøvet før og kommer nok heller ikke til igen, siger han med et stort grin, da Herning Folkeblad ringer.

- Vi fik den ind som en sag i sidste uge. I første omgang troede jeg bare, at det var en grund, der skulle sælges. Jeg har kørt forbi ude på Thomas Poulsens Allé mange gange, men jeg har aldrig vidst, at der lå en bunker ude i græsplænen. Da jeg tjekkede BBR, kunne jeg godt se, at der var noget kælderagtigt, fortæller Pauli Bach.

Mikroskopisk kaserne

Måske for at narre eventuelle spioner er kommandocentralen omtalt i Bygnings- og Boligregistret (BBR) som værende en kaserne på én kvadratmeter, med en tilhørende kælder på 207 kvadratmeter.

Det må i givet fald være en af verdens mindste kaserner, men et eller andet skal der jo stå i det offentlige register for at forklare det lille omrids af bunkerens udluftningskanal, som en skarp analytiker af billeder fra spionsatellitter straks vil spotte i græsset. Uvist hvorfor har man ikke forsøgt at bortforklare den noget større trappenedgang lige ved siden af.

Kan måske bruges til events

- Det står køber frit for, hvad man vil med bunkeren. Om den skal indrettes til events eller andet. Eller om den skal sløjfes. Vi har i bund og grund ejendommen til salg som en byggegrund til erhvervsformål, siger Pauli Bach.

Med i salgsprisen følger tilslutning til el, vand og kloak.

Hvis en køber ønsker at nedbryde og fjerne betonbunkeren, skal det ske for egen regning.

Butikker eller kontorer

På den 5002 kvadratmeter store grund er en byggeret på cirka 2000 kvadratmeter. Kommuneplanen giver mulighed for at etablere salg af en virksomheds egne produkter, hvis de er fremstillet inden for området. Der kan også etableres kontorer eller butikker til pladskrævende varer.

Set med ejendomsmæglerens øjne er det ikke helt ringe, at der findes et stykke koldkrigs-historie på matriklen.

- Det har givet meget interesse, så det er ikke en ulempe. Nu må vi se, om det får betydning i forhold til salget. Grunden skal sælges i offentligt udbud, så det er først til maj, at alle købstilbud skal være afleveret, og først der, vi vil kunne se, hvem der eventuelt har købt, forklarer Pauli Bach.

Signalrummet, som det så ud i 2013. Det forefindes i en noget mere »rustik« tilstand i dag. Foto: Reganvest
Hvis dette var Hammerslag, ville værtens ord lyde cirka således: »Boligen består af en trappenedgang, som fører ind i en gassluse, hvorfra der er adgang til maskinrummet. Der er desuden entré, depotrum, ventilationsrum, sovefaciliteter samt køkken og opholdsrum. Der er to lokaler på hver 3,4 kvadratmeter, som begge er indrettet med toilet og bad. Her må køber påregne lidt udgifter til istandsættelse og genetablering af skillevæggen, som sælger åbenbart har valgt at tage med sig. Skal man holde fest eller forberede sig på at modstå fjendtlige tropper, sker det fra det store kommando-alrum, som er på hele 52,2 kvadratmeter«. Foto: Nordicals
Med i købsprisen følger en del af det originale inventar. Foto: Nordicals