10 år med BabyArt

Det viste sig at være et levedygtigt barn, der blev undfanget, da RemisenBrande i 2009 for første gang inviterede til BabyArt i samarbejde med kunstneren Anna Maria Holm

Udgivet:13. marts 2019, 06.08

Læsetid:3 minutter

I 2013 var BabyArt blevet til ØkoArt med bæredygtighed som overordnet tema. Indeni verdens største papkasse kunne børnene blandt andet male på papfar, papmor og gamle cykler. Foto: Mikael Lund

4 år siden

Brande 19.-20. marts afvikles BabyArt således for sjette gang og kan samtidig fejre sin 10-årsfødselsdag i bedste velgående.

Gennem årene har mere end 2.000 børn fra nul år og opefter - men mest de yngste - været forbi Brandes gamle remisebygning for at få afløb for deres kunstneriske tilbøjeligheder.

Hver udgave har haft sit eget tema: I 2013 var overskriften for eksempel bæredygtighed, og i 2015 blev der taget udgangspunkt i den street art, som efterfølgende indtog hele Brande.

Kvinden bag BabyArt var den nu afdøde Viborg-kunstner Anna Marie Holm, som nåede at opleve de første fire udgaver af børnekunstfestivalen.

- Der skete noget, når vi satte os sammen, fortæller Pia Stræde Palmelund, direktør i RemisenBrande.

Hun oplevede Anna Marie Holm som meget ydmyg, søgende og til tider lidt usikker på, om hendes ideer ville kunne gennemføres og fungere i praksis.

- Det har været et parløb, som har været fedt at være med i, uddyber Pia Stræde Palmelund, som var den, der skulle forsøge at konkretisere kunstnerens idéer. Det resulterede blandt andet i verdens største papkasse og en hel sal plastret til med avispapir.

Et unikum

- Hun var et unikum og meget efterspurgt, fortæller Pia Stræde Palmelund om Anna Marie Holm, der nåede at udgive en stribe bøger om BabyArt. Remisen i Brande var imidlertid det eneste sted i landet, hvor ideerne blev omsat til virkelighed i en størrelsesorden, der får Remisedirektøren til at bruge betegnelsen mega-event.

På trods af rammerne har det ikke været muligt at omsætte alle kunstnerens idéer til praksis.

Der er blevet valgt ud og skåret fra undervejs, men det har haft den positive sideeffekt, at Anna Marie Holm efterlod sig et stort idekatalog, så der er masser at tage af til de kommende udgaver af BabyArt.

I år bliver overskriften således »C-art«, der skal læses som car - altså biler.

Kan godt skelne

Selvom der er blevet brugt masser af farver og maling - kun de til formålet godkendte, naturligvis, da en mindre del uforvarende er blevet brugt til indvortes brug - har maleriet ikke taget overhånd ude i daginstitutionerne, hjemmene eller for den sags skyld Remisen, når børnene senere har været på besøg i andre sammenhænge.

- Børn kan godt skelne. Der gælder nogle andre regler i Remisen den dag, konstaterer Pia Stræde Palmelund.

Hun påpeger, at det kunstneriske rum er, hvor man selv definerer det, og det kan ligeså vel være i naturen som i Remisen, i et atelier eller bænket foran et bord.

Remisedirektøren understreger, at hele BabyArt-forløbet ikke havde kunnet lade sig gøre uden et tæt samarbejde med Ikast-Brande Kommunes daginstitutionsområde, en lang række sponsorer og øvrige bidragydere samt Remisens ansatte og en stor gruppe frivillige, der - helt bogstaveligt - har stået model til lidt af hvert blandt andet bodypaint.

- Vi har altid søgt at være det lidt skæve sted - ikke kun et spillested, men også selv skabende, forklarer Pia Stræde Palmelund, som desuden peger på det store aldersspænd, der er imellem kulturhusets gæster.

På søndag holder Lions således det årlige ældrearrangement for byens plejehjemsbeboere, og halvanden uge senere er det så de yngstes tur til at indtage Remisen.

- Det er det, der gør det sjovt, understreger Pia Stræde Palmelund.