Frygter ikke corona, men at bære smitten videre

22-årige Frederikke Ninn Poulsen fra Bording er sygeplejestuderende og er på trods af corona-krisen ikke i tvivl om, at hun har valgt rigtigt

9. april 2020, 15.30

Frederikke Ninn Poulsen er på trods af corona-udfordringer, stadig ikke i tvivl om, at hun har valgt den helt rigtige uddannelsesvej. Foto: Flemming Hansen

SYGEPLEJE Hun er i gang med sit tredje semester som sygeplejerstuderende og ikke i tvivl om, at hun er landet på den helt rigtige hylde.

End ikke de udfordringer, som sundhedspersonalet i Danmark i øjeblikket står overfor, kan få 23-årige Frederikke Ninn Poulsen til at blive bekymret for om hun har valgt den rigtige uddannelse, og med tiden det rigtige job.

- Det er jo, hvad vi er uddannet til, og det vi - i alt fald med tiden, ved noget om, siger den unge kvinde, der i forbindelse med sit studie har skiftet midtjyske Bording ud med den fynske hovedstad, Odense.

- Jeg er ikke bange for at blive smittet. Vi har jo værnemidler og lærer en masse om håndhygejne på vores uddannelse, så nej, jeg er på ingen måde bekymret for mig selv og mit eget helbred, siger Frederikke Poulsen.

Hun er til gengæld bekymret for om, hun som ung og rask, kan være smittebærer, og uden at vide det, bære det videre til nogen, der kan have svært ved at klare at blive smittet med corona

Rammer mange på en gang

- Corona er jo som sådan ikke mere farligt end andre af de sygdomme, man kan rammes af. Det der udfordrer er, at den rammer rigtig mange på en gang og er en ukendt sygdom, der ikke er set før, forklarer hun.

- Jeg er som sådan ikke bange for at blive ramt af corona, men jeg går konstant med dårlig samvittighed. Jeg er bange for at fange smitten på et offentlig sted som et supermarked eller som i dag, hvor jeg rejser med toget . Jeg tager alle mulige forholdsregler med at spritte hænder, men alligevel ligger det i baghovedet, at jeg kan tage sygdommen med hjem til min gamle farmor, som nok ikke har så let ved at klare det, forklarer Frederikke Poulsen.

Hun har sideløbende med sit studie et deltidsarbejde på et lokalt plejehjem i Odense.

Passer på de gamle

Og det er også de ældre der, hun er mest bekymret for.

- Vi er som ansatte meget opmærksomme på, at vi vasker hænder og spritter af, som reglerne foreskriver, men vi går konstant med en frygt for at smitte nogen af beboerne. Vi er bevidste om, hvad vi gør. Alle på plejehjemmet er raske og har det godt, så det er i alt fald ikke der, jeg vil blive smittet. Det vil i givet fald være i mit private liv, det ville ske, siger hun.

Derfor har hun som myndighederne anbefaler, levet meget isoleret i sin lejlighed i Odense Hun har stort set ikke dyrket sit sociale liv med venner og studiekammerater, og undervisningen er foregået over nettet.

- Det er da lidt trist og i sådanne situationer ville det da være rart at have haft en roomie at tale med. Det bliver lidt ensomt kun at tale med vennerne over computeren, forklarer Frederikke Ninn Poulsen.

Jobbanken

Hun har overvejet at melde sig til sundhedssektorens jobbank, hvor studerende og pensionerede fra sundhedssektoren er blevet opfordret til at melde sig.

- Men jeg har indtil videre kun været i praktik en enkelt gang, og det var på et plejehjem. Derfor har jeg slet ingen erfaring med at arbejde på et hospital, og frygter, at jeg nok ville komme til at gå mere i vejen og have brug for guidning, fremfor at kunne gøre en forskel, forklarer hun.

Flere vagter

Til gengæld har hun stillet sig til rådighed med flere vagter på plejehjemmet, hvor hun har studiejob.

- Mine kolleger skal jo blive hjemme ved den mindst form for sygdom. Og det kan mærkes når vagtplanen skal lægges. Jeg kender beboerne, og rutinerne, så jeg tænker, at det her jeg kan gøre en langt bedre forskel end ved at melde mig i jobbanken. Men havde jeg ikke haft et job og på den måde var ledig, så er jeg ikke i tvivl om, at jeg havde stillet mig til rådighed. Jeg er sygeplejerske og i gang med at uddanne mig til netop det, det handler om. Også i en krisesituation som denne: Nemlig at hjælpe patienterne og vide, at jeg gør en forskel, siger Frederikke Ninn Poulsen.

Frederikke Ninn Poulsen er ikke nervøs for sit eget helbred, men har altid dårlig samvittighed når hun bevæger sig i det offentlige rum - som eksempelvis en togstation: Hun er bange for at være rask smittebærer. Foto: Flemming Hansen