- Kirken har et ansvar for at ramme bredt

De lokale kirker afprøver jævnligt nye gudstjeneste-former. De kan blandt andet appellere til dem, der ikke ser sig selv som en del af menigheden søndag formiddag

Udgivet:02. juni 2022, 11.56

Læsetid:2 minutter

De lokale kirker tilbyder mange forskellige alternativer til den traditionelle søndagsgudstjeneste – blandt andet Messy Church i Ikast Kirke, hvor man mødes på tværs af generationer. Foto: Flemming Staal/Ikast Kirke

GUDSTJENESTER Meditationsgudstjeneste, Worship After Dark, Messy Church eller Church a Cross. Der dukker jævnligt nye begreber op på de lokale kirkers kalendere – som supplement til den traditionelle søndagsgudstjeneste.

- At være kirke er noget, vi er sammen om, og derfor skal vi ramme bredt. Vi skal have aktiviteter og muligheder for børn, unge, voksne og ældre. Vi skal række ud til dem, der har det svært, og vi skal også have tilbud om gudstjenester til dem, der har et andet åndeligt sprog, end man oplever til søndagsgudstjenesterne, siger Kent Kjær Andersen, der er sognepræst i Ikast og Faurholt.

Et ansvar for at ramme bredt

Han er indblandet i flere nye initiativer på kirkekalenderen – blandt andet friluftsgudstjenesten 2. pinsedag med Tintin-tema, stillegudstjenester i Faurholt til efteråret – og Messy Church, der har været et velbesøgt tilbud for alle aldre de to gange, det indtil videre har været holdt i Ikast Kirkecenter. For ham er det vigtigt, at man prøver nye ting i kirken for at komme i kontakt med nogle af dem, der ikke altid ser sig selv som en del af menigheden til en traditionel gudstjeneste søndag formiddag.

- Jeg er en af dem, der selv holder meget af søndagsgudstjenesten, og den vil jeg bestemt ikke undvære. Men Gud møder os forskelligt, så derfor har vi som kirke et ansvar for at forsøge at ramme bredt, for kirken er ikke en lukket søndagsklub, siger Kent Kjær Andersen.

Ideerne skal prøves af

Gudstjenesterne i folkekirken følger nogle bestemte forskrifter for, hvordan en gudstjeneste skal foregå, og hvad den skal indeholde. Der er en række variationsmuligheder, og der er også mulighed for at bringe nye elementer ind i gudstjenesten, når man holder sig til det folkekirkelige grundlag. Hvis man bevæger sig ud over den traditionelle gudstjeneste, er der større frihed for arrangementer i kirkeligt regi.

- Der er mulighed for at prøve rigtig mange ting. Man kan selvfølgelig være begrænset af ressourcerne i form af bemanding eller økonomi, og så skal menighedsrådet og medarbejderne også blive enige om tingene, så man skal også indgå kompromiser i forhold til, hvad man gerne vil prøve. Men jeg synes, det er vigtigt, at ideerne bliver prøvet af og ikke bare forbliver ideer på papiret, siger Kent Kjær Andersen.

Eksempler på anderledes gudstjenester i de lokale kirker

• Meditationsgudstjeneste

Hverdagsgudstjeneste med stilhed, bøn og fordybelse.

• Musikgudstjeneste

Musikalske indslag med kor eller solister.

• Spaghettigudstjeneste

Gudstjeneste for børnefamilier med en kort gudstjeneste og fællesspisning.

• Pizzakirke

Eftermiddagsgudstjeneste og spisning for børn i 3.-6. klasse.

• Church-a-cross

International gudstjeneste med tekstlæsning på flere sprog.

• Worship After Dark

Rytmisk lovsangsgudstjeneste.

• Messy Church

Et fællesskab på tværs af generationer – med aktiviteter, bibelhistorie og fællesspisning.