Dimission på Ikast-Brande Gymnasium: Det forsømte forår afløses af god vind

Efter et forår med udfordringer og afstand skabte Ikast-Brande Gymnasium en alternativ og nærværende dimission for studenter og hf’ere

Udgivet:01. juli 2020, 11.58

Læsetid:3 minutter

Teknikken klappede, da rektors dimissionstale skulle streames rundt til klasserne spredt over hele skolen. Foto: Henrik Ole Jensen

Jette Aaes
Egnsredaktør

3 år siden

DIMISSION Den var en varm dag for it-koordinator på Ikast-Brande Gymnasium Thue Godiksen. Men alt var timet, klart - og vigtigst af alt klappede.

Det samme gjorde studenter, hf’ere og forældre, der i går var inviteret til dimission med corona-restriktioner; af talerne, af underholdningen og af hinanden.

Reglerne havde skolen udnyttet til at skabe en afslutning for eleverne, der med to gæster hver samledes klassevis i skolens største lokaler. Her blev rektor Marianne Dose Hvids dimissionstale streamet live direkte ind til klasserne.

At høre til giver livskvalitet

- Det har været et forår fyldt med udfordringer. Da slutspurten skulle sættes ind, blev I overladt til virtuel undervisning. I nåede tilbage, men slet ikke til den skolegang, i kender. Men vigtigst af alt er, at I er sprunget ud som studenter og hf’ere. Efter en ny version af Scherfigs »Det forsømte forår« er I klar til at møde verden, sagde Marianne Dose Hvid.

- Og corona-tiden har bekræftet, hvor vigtig traditioner er for os, og hvor vigtige de er for at markere livets overgange. Man har kaldt jeres generation for egoistiske, og at I unge ikke forstår alvoren i situationen. Men nu dokumenterer undersøgelser, at I unge har været blandt de bedste til at udvise hensyn og ansvar i krisetiden, og det skylder vi jer alle tak for.

Statsministeren har sagt, at vi måske skal til at vænne os til afstand. Det håber jeg ikke. Når tiden er rigtig, skal I igen have lov til at kramme, danse, rejse... fordi oplevelsen af at høre til, giver livskvalitet. En klog person har sagt, at det ikke er vinden, der styrer sejladsen, men den måde man sætter sine sejl. Jeg håber, I får det bedste ud af den vind, I har med, sluttede rektor sin lykønskning til studenterne.

Underholdning i klasseværelserne

Herefter var der underholdning i klasseværelserne, hvor musikelever fra 2. g kiggede forbi med instrumenter og sang.

I 3. g, musikklassen, kunne de selv. Her sang først Emma Jada og siden Sebastian Tobijanski for klassekameraterne. Smukt akkompagneret af skolens musiklærer, Kirsten Sejer, der selv havde en søn i klassen, der blev student, på flygel - og af fuglekvidder i sommervarmen gennem de åbne terrassedøre i lokalet.

Siden spillede et sammensat klasseband nummeret »World by storm«.

- Det har været en uge med lidt af hvert. Vi fik heldigvis lov til at feste og fejre studenterhuerne sammen. Men det har også været en svær uge. Da vi øvede numre til dimissionen gik det for alvor op for mig, at det er ved at være slut. Det er stort - og det er trist, siger Sebastian Tobijanski - inden elevtalen og lærertalen også planmæssigt tonede frem på storskærmen i lokalet.

Her fik musikklassen inden overrækkelsen af eksamensbeviserne også et personligt besøg af rektor. Marianne Dose Hvid kom for at overrække Rektors Legat, som i år går til Emma Jada. Derudover blev det under dimissionen også til legater for to øvrige elever. Formandens legater for højeste karaktergennemsnit gik på STX til Cecilie Marie Havn Sørensen og på hf til Anders Heber Kaiser.

Rektor Marianne Dose Hvid dukkede personligt op i lokalet hos 3. B. For at overrække Rektor Legat til Emma Jada. Det skete uden at de to fysiske måtte hilse - kun glæde sig sammen. Foto: Henrik Ole Jensen
Sebastian Tobijanski sang »Time to say goodbye« for sine klassekammerater - og for første gang på italiensk. »Kælepolak« på hatten er et familiært kælenavn tildelt på gymnasiet. Foto: Henrik Ole Jensen
Et klasseband i 3. B gav gas for forældre og klassekammerater med Lucas Graham nummeret »Take the World by Storm«. Foto: Henrik Ole Jensen