KONFIRMATION 2023: Kirkerne finder også plads til konfirmander med særlige behov

Et stigende antal børn med diagnoser og særlige behov har svært ved at følge den almindelige konfirmand-undervisning. Det betyder flere konfirmandhold i de lokale kirker

Udgivet:20. april 2023, 12.29

Læsetid:3 minutter

1 måned siden

KONFIRMATION For to år siden blev Inge Nørlund Eriksens datter konfirmeret i Bording Kirke. Sammen med sine klassekammeraterne. Helt som en konfirmation plejer at være.

Ved samme lejlighed blev det ret tydeligt for Inge Nørlund Eriksen, at det ikke ville blive det samme, når hendes søn skal konfirmeres. For han har autisme og ADD og går i en særlig klasse på Bording Skole.

- Vores dreng ville ikke kunne overskue at skulle gå til konfirmandundervisning sammen med 40-50 andre elever, som han ikke har haft noget at gøre med siden 3. klasse, siger hun.

Dialog med menighedsrådet

Derfor satte hun sig allerede for to år siden for at undersøge muligheden for at få oprettet et mindre konfirmationshold med de elever, som hendes søn deler sin hverdag med. Der fulgte mange snakke med Bording Skole, med kirken og med menighedsrådet, og samtalerne er nu mundet ud i, at hendes søn bliver konfirmeret lørdag 29. april sammen med seks andre konfirmander. Som det første specialhold med konfirmander i Bording Kirke. Men sikkert ikke det sidste, for der er et stigende antal børn, der som Inge Nørlund Eriksens søn har brug for et særligt tilbud, hvis de skal konfirmeres.

- Alternativet kunne være, at nogle af eleverne slet ikke blev konfirmeret – eller at de skulle være med på et hold i Ikast, hvor de ikke kender de andre konfirmander. Min søn ser meget op til sin storesøster og sine fætre, som er blevet konfirmeret, så det ville han også. Og det betyder også meget for ham og for os, at konfirmationen kan foregå i vores lokale kirke, så jeg er som forælder megaglad for, at Bording Kirke og menighedsrådet var med på at arrangere et specialhold, siger Inge Nørlund Eriksen.

Fakta om lokale konfirmationer

• Bording Kirke: 23., 29. og 30. april

• Christianshede Kirke: 23. april

• Faurholt Kirke: 30. april

• Fonnesbæk Kirke: 5. og 7. maj

• Ikast Kirke: 29. og 30. april og 5., 6. og 7. maj

• Isenvad Kirke: 5. maj

Vigtigt med et lokalt hold

Det er sognemedhjælper Lone Ahlers, der har stået for undervisningen af specialholdet i Bording, og hun har været meget glad for opgaven, selv om hun på forhånd var noget spændt på, hvilket fagligt niveau, hun kunne lægge for undervisningen.

- Jeg har talt meget med forældrene om, hvad de havde af forventninger til undervisningen, og jeg har mærket en stor opbakning fra forældrene. Det er vigtigt for dem, at eleverne med særlige behov kan blive konfirmeret lokalt, og der er allerede blevet spurgt til det næste hold, fortæller hun.

Der findes forskellige materialer til konfirmander med særlige behov, og Lone Ahlers har blandt andet benyttet en grafisk trosbekendelse, som har givet god mening i undervisningen. Og så har hun indsamlet en masse erfaringer, der kan bruges til kommende specialhold.

- Når man taler om børn med særlige behov, er feltet enormt bredt, og der er kæmpestor forskel på, hvad børnene kan. Derfor har målsætningen med dette hold været at sikre, at de ved, hvad de siger ja til ved konfirmationen – og at vi ikke har skræmt dem væk fra kirken, siger Lone Ahlers.

Blå mandag om søndagen

Selve konfirmationsundervisningen har foregået over 45 minutter om onsdagen på Bording Skole, fordi nogle af specialeleverne ikke kunne overskue transporten til Kirkehuset i Bording Kirkeby, hvor de andre konfirmander går. Det har krævet en særlig aftale med Bording Skole, for skolens lokaler må egentlig ikke bruges til forkyndende formål, men der er blevet gjort en undtagelse med specialholdet.

Selve konfirmationen bliver som enhver anden konfirmation – dog med lidt færre gæster i kirken til lørdagskonfirmationen. Og festen bliver også helt, som en rigtig konfirmation skal være hjemme hos familien Nørlund Eriksen i Bording.

- Og så kommer konfirmanderne fra specialholdet på blå mandag om søndagen en uge efter konfirmationen, hvor vi arrangerer en fælles tur til Djurs Sommerland for dem, der vil være med, fortæller Inge Nørlund Eriksen.