Indvielse: Ny farverig underverden i Bording

Bording har indviet to kreative tunneller skabt i lokalt samarbejde og med masser af frivillige

17. juni 2020, 10.30

Fra fredag morgen til fredag aften, lagde gruppe efter gruppe vejen forbi de to ny-udsmykkede tunneller i Bording, som efter lang tids forarbejde endelig kunne indvies officielt. Her ses elever fra 1. årgang på Bording Skole på opdagelse i Regnbuen Bifrost. Foto: Henrik Ole Jensen

BORDING - Kig op! Så ser du regnbuen, lød det gode råd fra en dreng, som fredag formiddag var på vej tilbage til børnehaven efter et besøg i Noahs Ark.

Drengen var en del af de mange og små grupper, som fra morgen til aften tog del i den officielle indvielse af et folkeligt, fantasifuldt og ikke mindst farverigt projekt i Bording.

Hundredvis af gæster - fra dem der lige har lært at gå, til dem der snart ikke kan gå længere - lagde vejen forbi to tunneller i byen, som har gennemgået lidt af en forvandling.

Den længste tunnel fører under Herningvej og er en del af stien mellem Bording Skole og den nybyggede daginstitution Bording Børneby på Bodholtvej.

Den korteste tunnel fører under jernbanen og forbinder boligområdet Sønderborgvej/Vestervang med Bording Hallen og SFO’en »Bag Hallen«.

Kommunen sagde nej

Begge tunneller har i årevis været dækket af alger og skidt i en grad, som det sparsomme elektriske lys ikke kunne hamle op med. Bording Lokalråd sendte nødråb til politikerne om at gøre noget ved de utryghedsskabende tunneller.

I første omgang var målet en rengøring og en opgradering af belysningen, og helst inden vintermørket bankede på.

Beskeden fra Ikast-Brande Kommune var dog, at der ikke var penge til formålet.

Men nu er Bording Lokalråd ikke kendt for at give op, så de kiggede på alternative løsninger.

Lokalrådet trådte i karakter

Det blev begyndelsen på et helt andet projekt, hvor lokalrådet, skolen og børnehaven gik sammen om at forvandle de to beskidte og mørke tunneller til henholdsvis Regnbuen Bifrost og Noahs Ark.

Man kombinerede lokalrådets kompetencer i at skaffe penge og voksen arbejdskraft med det opfindsomme potentiale, som børnehaven og skolen rummer.

Støtte fra lokale sponsorer og foreningen »Liv i Bordings nye byrum« banede vejen for en professionel udført afrensning og grundmaling af begge de algeramte tunnelrør.

Det efterfølgende malerarbejde i rørene er udført som et sponsorat, og herefter har et korps af 22 frivillige voksne hjulpet børnene med den videre udsmykning.

Skrothjul fra Brande

- Det er så fantastisk, at det er lykkedes. Det har været en lang proces, som blev forsinket af corona, fortalte lokalrådsformand Evald Asp, mens han stod og kiggede på tunnelen ved Vestervang, som nu er omdannet til Bordings udgave af Regnbuen Bifrost.

Inspirationen er hentet i den nordiske mytologi, hvor Bifrost er vejen til Asgård, som Odin og hans krigere fra Valhal bevogter. Skolelærer Sanni Kristensen og 44 elever fra 5. årgang har i faget håndværk og design omdannet gamle cykelhjul fra Brande Genbrugsplads til rigt dekorerede vikingeskjolde, som er sat op ved indgangen til Bifrost.

Indvendigt er regnbuen udsmykket med silhuetter af dyr, og en gruppe flittige seniorkvinder har sat deres mandagsgåture på pause for i stedet at male et utal af synlige møtrikker om til guldmønter.

En utraditionel indvielse

Den oprindelig plan var en »klassisk« indvielse fredag 29. maj med mange hundrede mennesker samlet til taler og snoreklip.

Det blev forpurret af corona-forsamlingsforbuddet.

- Vi måtte flytte datoen og lade folk besøge de to steder i mindre hold, men det er måske endnu bedre. Det giver tid til at svare på alles spørgsmål, og samtidig er der en helt anden form for nærvær i det, konkluderede Evald Asp, mens en ny gruppe skolebørn ankom for at se Bifrost.

De 21 børn fra 1. årgang på Bording Skole stillede sig velopdragent op på række og var ganske stille, mens dagens Bifrost-guider, Annie Asp og Sanni Kristensen, fortalte lidt om Odins to ravne Hugin og Munin, som i Bordings version er cirka en meter høje og foldet af hønsenet. De sidder på rækværket over tunnelgangen.

Bidrag og læring

Hele tunnelprojektet har haft opgaver til de forskellige børns faglige og sociale udviklingstrin, så alle har kunne bidrage og samtidig lære noget.

Børnenes version af Noahs Ark indeholder primært dyr, som de kender fra blandt andet sange og tv.

Det ses tydeligt blandt de cementfigurer, som gemmer sig i græsset rundt om indgangene til røret.

Her er farverige pindsvin, flodheste, skildpadder, slanger, bamser og kaniner. Plus to figurer, der måske kan være pandaer. Det er lidt svært at afgøre med voksen-øjne, da den ene er farvet rød-hvid, og den anden er skotskternet.

Uanset, hvad det præcise motiv er, ses det tydeligt, at børnene har lagt tid, energi og sjæl i arbejdet.

Noahs Ark danner nu en lærerig og sjov forbindelse mellem børnehaven og skolen.
Elever fra 5. årgang har i faget håndværk & design omdannet gamle cykelhjul og andet skrot fra Brande Genbrugsplads til rigt dekorerede vikingeskjolde, som er sat op ved indgangen til Regnbuen Bifrost. Foto: Henrik Ole Jensen
Dagens Bifrost-guider, Annie Asp (t.v.) og Sanni Kristensen, fortalte om Odins to ravne Hugin og Munin, som blandt mange andre elementer fra den nordiske mytologi, som kan opleves i og omkring Regnbuen Bifrost. Foto: Henrik Ole Jensen
Dette triste syn mødte fodgængere og cyklister i alle aldre, når de tidligere drog gennem de to tunneller. Billedet er taget i april 2019. Foto: Henrik Ole Jensen