Brandbilen er i dag Falckmandens ferievogn

Frede Pedersen købte Engesvangs første brandbil og har omdannet den til ferievogn

Udgivet:10. oktober 2022, 10.00

Læsetid:2 minutter

Den nyeste og den første brandbil i Engesvang, snude mod snude foran brandstationen i byen. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

BRANDBIL Den er rød og fin. Skinnende blank i lakken, selvom det er en gammel sag på 55 år.

Den har været udstyret med både blinkende og larmende alarmsystem på taget.

Engang havde den også en større vandtank, som måtte tømmes om vinteren for ikke at fryse til is.

Den røde VW transporter - i folkemunde også kendt som et folkevognsrugbrød - er Engesvang Brandstations første køretøj.

I dag fungerer den som feriebil for pensionisten Frede Pedersen. Han købte den ud af Falck-korpset tilbage i 1990, da den skulle udfases og erstattes af et nyere og mere moderne køretøj.

Frede Pedersen arbejdede i 34 år for Falck, dog ikke som brandmand i de sidste år, hvor det var med ambulancen, han rykkede ud.

Havde kørt 8000 kilometer

- Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg ville have den bil. Jeg har været udstationeret som FN-soldat på Cypern, hvor vi havde sådan nogle VW Transportere at køre rundt i. Der er bare så mange minder i den bil, siger Frede Pedersen, der i anledning af indvielsen af Engesvangs nye brandstation havde trillet feriebilen ud af garagen.

Han betalte i sin tid 5000 kroner for den umoderne brandbil, der kun havde kørt 8000 kilometer.

I dag står kilometertælleren på 110.000, for den private ejer har sammen med sin hustru og familie kørt på mange ferieture og udflugter i Transporteren, som er blevet indrettet som autocamper med mulighed for at sætte et lille fortelt på.

- Vi bruger den mest, fordi den er sjov. Jeg har brugt mange timer på at gøre den i stand og holde den ved lige. Men derudover er det jo ikke en, der står os i mange penge, erkender Frede Pedersen og understreger, at han i vid ustrækning forsøger at holde vognen i så original en stand som overhovedet muligt.

Frede Pedersen har siden 1990 været indehaver af Engesvangs første brandbil: En VW Transporter fra 1967. Brandbilen er nu ferievogn for Frede Pedersen og familien. Foto: Laila Kempel