Ikast-virksomhed fylder 75 år: Jubilæum på toppen af verden

Virksomheden Spectre fejrer 75-årsjubilæum. Det markeres med bæredygtig renovering og ved at være sponsor for ung kvinde, der vil bestige Mount Everest

Udgivet:28. november 2022, 07.27

Læsetid:3 minutter

Brødrene Jacob og Jesper Klausen står bag Spectre, der i årene med corona-nedlukning oplevede en ekspansion. Det kommende år er der dog lagt op til en vis afmatning - ikke mindst på grund af inflationen. Her ses brødrene sammen med noget af det fritidstøj, som virksomheden producerer. Foto: Tom Laursen

Flemming Thulstrup
Journalist

6 måneder siden

IKAST Håndværkerne er ved at lægge sidste hånd på en omfattende renovering af den gamle fabriksbygning i enden af Orionvej i Ikast.

Her har virksomheden Spectre sit hovedsæde, og udover de midlertidige håndværkere er det arbejdsplads for omkring 30 ansatte.

Renoveringen er på en måde virksomhedens jubilæumsgave til sig selv.

Spectre fylder i år 75 år.

Jubilæumsfesten for de ansatte i hovedsædet er et overstået kapitel. De 75 år blev fejret på Nørre Vosborg med middag og overnatning for de ansatte med ægtefæller.

Siden kommer turen så til Spectres andre afdelinger i Letland og Vietnam.

Alt i alt har virksomheden i Ikast omkring 4200 medarbejdere fordelt i Danmark, Letland og Vietnam.

Rundt om på virksomheden på Orionvej står gamle symaskiner, ligesom for at fortælle gæster hvad man egentlig beskæftiger sig med.

Og det handler om produktion af beklædning, men modsat mange andre tekstilvirksomheder har Spectre i løbet af de 75 år formået at forny sig og finde en niche, der hedder fritidstøj i alle afskygninger. Hovedsageligt til bjergsport og andre typer udendørs sport, såsom løb, cykling og jagt.

Impulsivt køb

Det var den senere borgmester i Ikast, Thomas Poulsen, der i sin tid grundlagde den jubilerende virksomhed, men da det politiske arbejde begyndte at tage overhånd, så han og hustruen Meta sig om efter købere til fabrikken. I den forbindelse kom ejendomsmægler Evald Klausen i spil. Han fik til opgave at finde købere til tekstilvirksomheden.

- Min far var en impulsiv mand. Han så muligheder i virksomheden, og det endte faktisk med, at han selv købte den, fortæller Jesper Klausen, der i dag står i spidsen for Spectre sammen med storebror Jacob.

Ægteparret Anny og Evald Klausen blev på rekordtid omskolet til tekstilbranchen og kastede sig ud i arbejdet med krum hals og et utal af arbejdstimer.

Når det kneb med børnepasningen, trådte Meta og Thomas Poulsen til som reservebedsteforældre for Jesper og Jacob, der blev forkælet i stor stil.

Da brødrene blev lidt ældre, fik de dog begge branchen at føle på egen krop. Det skete ved, at de fik lov at tjene til lommepengene ved at tage forefaldende arbejde på forældrenes virksomhed.

Det var tiden, hvor produktionen af tekstiler for alvor blev outsourcet, især på grund af det høje danske lønniveau. Det skete også for virksomheden, der i begyndelsen hed Thomas Poulsens Efterfølgere, inden den blev til Spectre.

Mount Everest

Der produceres årligt i omegnen af fem millioner stykker tøj, og det er i alle afskygninger af det spekter, der hedder fritidstøj fra inderst til yderst.

Der bliver konstant designet og udviklet ny beklædning inden for den hylde i tekstilbranchen, hvor den jubilerende virksomhed fra Ikast har placeret sig.

Det kræver både idérigdom og undervejs også lidt hjælp.

Således har Spectre indgået et stort sponsorat med unge Emma Østergaard fra Aarhus, der til marts vil bestige Mount Everest. I givet fald vil hun blive den yngste danske kvinde, der har klaret den præstation.

I den forbindelse klæder Spectre den danske bjergbestiger på, og i træningen op til kampen mod verdens højeste bjerg vil hun komme med forslag til forbedringer af de tekstilprodukter, som hun prøver af.

- Bæredygtighed betyder rigtig meget for os og vore kunder. Det er blandt andet også derfor, at vi endnu engang renoverer vores domicil. Her er der tale om brug af bæredygtige og energioptimenrende løsninger. Vi må jo leve op til de krav, som vore forbrugere stiller til os, også når det gælder forholdene for de mange mennesker, som står bag produktionen af vore produkter, fastslår brødrene Klausen.

Et af Spectres klenodier er den gamle Folkevogn, hvor Thomas Poulsen i sin tid sad bag rattet. Foto: Privatfoto
Der er tre ure at holde øje med på Spectre, fordelt på de tre lande, hvor virksomheden opererer. Urets visere fortæller om klokkeslættet i Danmark, Letland og Vietnam. Der bliver måske brug for et par ekstra ure, idet Spectre nu også har etableret sig i Tyskland samt er i et nært samarbejde med en virksomhed i Ukraine. Derfor det ukrainske flag i forgrunden. Foto: Linna Grøn