Børnene tog første spadestik: Nyt dagtilbud og specialskole på Lysholt Alle

Fredag blev første spadestik til Lysholt taget. Om lidt over et år skal det nye sted for dagtilbud, specialskole og børneterapi stå klar

Udgivet:21. maj 2022, 12.59

Læsetid:3 minutter

Borgmester Ib Lauritsen (V) måtte skynde sig at få talt færdig, for børnene fra Børneby Øster kunne ikke vente med at tage første spadestik til deres kommende børnehave, som også skal have specialskole og børneterapi.

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

IKAST De breder sig storsmilende i en halvcirkel. Med flag i den ene hånd og røde børnespader i plastik i den anden. Men reaktionerne blandt børnene fra Børneby Øster er blandede. Det kan være svært at forestille sig for børnene, at kæmpesandkassen om lidt over et år skal være børnehavens nye hjem.

- Wow! Se lige dér, udbryder et af børnene til synet af fire store gravemaskiner, som allerede har tyvstartet lidt på de første skridt til opførelsen af Lysholt.

Ikast-Brande Kommunes kommende storprojekt på Lysholt Allé skal rumme 180 børn i alderen 0-16 år fordelt på dagtilbud, specialdagtilbud, specialskole og børneterapi.

- Er det den dér? lyder det fra børnehavebarnet Johannes, som peger over på en lille skurvogn på byggepladsen.

Herligheden ved børns umiddelbare verdensanskuelse bringer smilet frem blandt gæsterne til Lysholts første spadestik, og arkitekt Carsten Gjørtz fra Gjørtz/Andersen/Arkitekter er hurtig til at svare lille Johannes:

- Nej, for derinde i vognen ville der jo ikke kunne være plads til jer alle sammen, og det er hele tanken bag Lysholt. Her skal være plads til alle, lyder det fra Carsten Gjørtz, som skifter lidt over i voksensprog:

- Det har været fantastisk at være med til at tegne og skabe det her projekt. Børnene kan spejle sig i hinanden og kommer til at bo i et værdiskabende fællesskab. Jeg vil kalde det her for et af de mest vellykkede forløb, jeg har været med til, fortæller arikitekten.

Længe undervejs

Borgmester Ib Lauritsen (V) nikker og tager imod de rosende ord til Ikast-Brande Kommune, om end han er nødt til komme med en tilføjelse:

- Projektet har faktisk været 15 år undervejs, så vi kan ikke altid sige, at vi er hurtige, bemærker borgmesteren.

Ønsket om at oprette en specialskole i Ikast-Brande Kommune, så man ikke længere behøver at sende børn i tilbud uden for kommunen, opstod tilbage i 2010, men først i forbindelse med vedtagelsen af budget 2021 blev der afsat penge til projektet.

- Siden har vi har brugt meget tid på, at alle skulle høres, for de 180 børn og unge er en kombination af forskellige grupper, som alle skal have de optimale muligheder på samme matrikel - både i form af fællesområder og i form af steder, hvor man kan trække sig lidt tilbage, siger Ib Lauritsen.

Lidt at vænne sig til

Det er børnenes festdag, og om lidt venter både kagemænd, kagekoner og pølsehorn. Spændingen og lysten til at komme hen til borgmesteren og hjælpe med at grave bliver imidlertid for stor for flere af børnene, som skubber den resterende voksensnak til side og tvinger Ib Lauritsen til at hoppe tilbage til barndommen med sin officielle sølvspade i hånden.

Dermed bliver første spadestik taget i fællesskab med børnene, som med plastikspaderne flittigt arbejder hen imod, at gravemaskinen godt kan gå på tidlig weekend.

Og så er det tid til en sang, som børnene har øvet op til dagen:

»Det’ hammer, hammer fedt - det er Lysholt lige om lidt.

Maskiner kører frem, bygger vores hjem.«

Børnestemmerne i sang vidner om forventningens glæde frem mod august 2023, hvor Lysholt efter planen skal stå færdig.

Med flag i hænderne og børnespaderne medbragt fra legepladsen blev forventningerne kun større blandt børnehavebørnene, som til næste sommer får et nyt hjem. Projektet koster ifølge Ib Lauritsen 65 millioner kroner. Foto: Henrik Ole Jensen
Lederen af Børneby Øster, Laila Stokholm (i.m.) glæder sig til en hverdag, hvor Børneby Øster skal vænne sig til et nyt navn og en ny placering. Til venstre ses formanden for børne-, kultur- og fritidsudvalget, Annette Mosegaard (K). Foto: Henrik Ole Jensen