Øget mentalt fokus har skubbet dansk ridning op i eliten

VM på hjemmebane blev en gedigen succes for dansk ridesport, der skovlede medaljer og rosende ord ind.

Udgivet:15. august 2022, 15.52

Læsetid:2 minutter

Cathrine Laudrup-Dufour kunne rejse fra VM i Herning med tre medaljer - to af sølv og en enkelt af guld.

/ Ritzau /

HERNING Den danske arrangør af det netop overståede VM i ridesport i Herning har høstet store roser for arrangementet, og rent sportsligt blev det også til en historisk medaljehøst for Danmark.

Ti danske medaljer på tværs af discipliner blev det til. Det gjorde Danmark til den mest vindende nation ved VM foran giganter som Holland, Frankrig og Tyskland.

Hos Dansk Ride Forbund (DRF) har man svært ved at få armene ned over både VM-afviklingen og den sportslige succes, som er kommet efter flere års fremgang.

- Der er ingen tvivl om, at vores hestemateriale er blevet bedre, og rytterne er blevet bedre, siger formanden for DRF, Ulf Helgstrand.

- Og så har vi rykket os på den mentale del. Jeg tror, mentaltræningen har flyttet os ti procent eller sådan noget.

Det var på dressurbanen, den danske medaljeregn faldt tungest ved VM. Det danske dressurhold vandt VM-guld, mens Cathrine Laudrup-Dufour vandt to individuelle sølvmedaljer.

Både Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen vandt dobbelt guld individuelt i paradressur i hver sin grad, mens begge var med på det danske hold, som vandt VM-sølv i holdkonkurrencen.

I alt otte af de ti danske medaljer - og samtlige fem guldmedaljer - kom på dressurbanen, og det er ingen tilfældighed ifølge Ulf Helgstrand.

- Vi har specielt inden for dressur haft et langt træk inden for talentudvikling, som har kørt de sidste 15 år, siger han.

- Det tager tid at bygge op, ikke kun delen med hestene, som man tidligere primært havde fokus på, men også den mentale og fysiske del med rytterne.

- Vi har haft fokus på at få rytteren til at være en idrætsatlet mere end "bare en rytter". Det er den mentalitet, der skal til for at få det vindergen, der også nødvendigt, når man er på det niveau. Det har vi arbejdet rigtig, rigtig meget med.

Håbet er, at VM i Herning har givet endnu flere piger og drenge lyst til at dyrke ridesport. For selv om man står på et stærkere fundament end nogensinde i forhold til at udvikle topryttere, så er vejen fra talent til elite stadig svær - både for rytter, og dem som skal opdage dem.

- Udfordringen er at spotte den rytter, som er meget talentfuld, hvis ikke vedkommende også har en hest, der har evnerne til at vise det frem, forklarer Ulf Helgstrand.

- Hvis du har en helt almindelig hest, så er det svært at få øje på, at rytteren måske har gjort et fantastisk stykke arbejde på den hest. Så bliver det ikke så synligt.

VM i ridesport afholdes hvert fjerde år og indeholder dressur, springning, paradressur og voltigering. Det var i sidstnævnte disciplin, Danmark hentede de to medaljer, som ikke blev vundet på dressurbanen.

/ritzau/