Ikast-Brande melder sig ind: Deltager aktivt i CPH:DOX

Fem film fra dokumentar-film festival i København skal vises lokalt i Klovborg, Ikast og Brande

Udgivet:06. marts 2023, 13.00

Læsetid:4 minutter

Bibliotekar Kim Kaulbach og biografleder Bjarne Raabjerg har i fællesskab udvalgt og fundet fem film fra CPH:Dox - verdens største dokumentar-film festival og fået dem til Ikast-Brande Kommune. Der er tale om smalle nichefilm, der alle løftes i form af debat- og oplægsholder og en lille koncert. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST-BRANDE Selvom der er langt til hovedstaden, og om muligt længere fra København til Midtjylland, så er det lykkedes de to lokale kulturinstitutioner, Ikast Bio og Ikast-Brande Bibliotek at få foden indenfor og være en aktiv del af CPH:DOX - en filmfestival for dokumentarfilm.

Bjarne Raabjerg, leder af Ikast Bio opdagede allerede sidste år, at filmfestivalen havde bredt sig til hele landet.

- Jeg undrede mig lidt og spurgte ind til, hvorfor vi som biograf ikke havde fået en invitation, for jeg kunne da godt forestille mig, at vi ville være med og byde ind, siger Bjarne Raabjerg.

Det viste sig, at invitationen fra filmfestivalen var sendt rundt til alle landets kommuner, men måske strandet et sted undervejs. For det koster nemlig at være med.

- Det koster 40.-50.000 kroner, siger biograflederen, som gennem et stykke tid har gået med tankerne og forsøgt at skrabe penge sammen til at blive en del af festivalen.

Og det er nu lykkedes.

Et tilskud fra Ikast-Brande Kommune på 15.000 kroner, og et samarbejde med de to lokale kulturinstitutioner, Ikast Bio og Ikast-Brande Bibliotek gør det muligt at være med som en del af den samlede festivalpakke. Arrangementerne rundt i landet er samlet under en hat, kaldet Dox:Danmark, hvor 28 kommuner er med.

Lokalt betyder det, at Ikast-Brande:Dox skal vise fem film i perioden fra 15.-26. marts, hvor festivalen er på plakaten. I øvrigt skulle det være verdens største festival for dokumentarfilm.

Premieren lokalt vil være 16. marts på Artium i Brande, hvor filmen er »GreenCity Life«. Her vil oplægsholderen være en af Ikast-Brande Kommunes egne medarbejdere, der arbejder med den grønne omstilling.

Filmen handler om, hvordan fremtidens grønne byer skal se ud. Der er tale om en 85 minutter lang verdensomrejse til klodens storbyer, hvor der med optimisme og smittende energi arbejdes med løsninger frem for problemer.

Søndag 19. marts er det i Klovborg Bio, at festivalen fortsætter i Ikast-Brande Kommune.

Det er dokumentaren »Os der lever«, der skal op på stort biograflærred. En historie fortalt af Niels Hausgaard, der som lokal guide viser rundt i Vendsyssel, hvor sandet fyger, vinden blæser, havet bruser, og horisonten sætter sig sindet. En stor bette film fra et sted i Danmark, man sjældent ser på film. Oplægget til filmen vil være cafehygge, og som et stort ønske fra arrangørerne i København også lidt servering, hvor Klovborg ost bør være på menuen.

21. marts er der to arrangementer, begge i biografen i Ikast.

Midt på eftermiddagen kan man se »Grønlands Stemme«. En rørende og shamanistisk rejse ind i den grønlandske troubadour Rasmus Lyberts verden af tro, håb og kærlighed i tiden op til og ikke mindst under - en storslået koncert i anledning af hans fødselsdag.

Det helt unikke ved dette event er, at oplægget til den 59 minutter lange film vil være med troubadouren selv. Rasmus Lyberth kommer simpelthen til Ikast sammen med instruktøren Warny Mandrup, hvor der vil være en minikoncert og oplæg til filmen.

Senere er det Svend Aukens enke, filminstruktøren Anne Regitze Wiwel, der kommer med et oplæg til sin dokumentar »Lige før døden«.

Den handler om livet i tidsrummet lige før døden. Wiwel har skabt en smuk og livsbekræftende erindringsfilm om det ukuelige personale på Bispebjerg Hospital – og om den sidste tid i hendes og hendes mand, Svend Aukens liv.

Efter filmen er det den lokale sognepræst fra Brande, Arne Holst Larsen, der sætter gang i en afsluttende debat.

Afslutningen på festivalen i lokalområdet bliver filmen »The Hostage Takers«, hvor den danske fotograf Daniel Rye er en af hovedpersonerne i et nervepirrende gidseldrama baseret på et chokerende, konfronterende interview med to langtidsdømte, britiske ISIS-medlemmer af journalisten Sean Langan.

- Vi har netop fået at vide, at oplægsholderen til den fremvisning er Per Serup, der var den faktiske chefforhandler i gidseldramaet, hvor Daniel Rye i 398 dage sad fanget af Islamisk stat i Syrien, siger Bjarne Raabjerg, der glæder sig til at kunne byde velkommen til de forskellige fremvisninger i kommunen.

- En filmfestival er netop kendetegnet ved, at man ikke bare går ind og ser en film. Der er enten et oplæg eller en afslutningsdebat efter filmen, siger Bjarne Raabjerg, der i forberedelserne har kørt parløb bibliotekar Kim Kaulbach fra Ikast-Brande bibliotek.

CPH:Dox har på forhånd udvalgt et katalog, hvorfra man som deltager uden for hovedstaden kan vælge, hvad man gerne vil have til sit område.

- Det er film, der ikke har været vist før. Ofte har vi kun en beskrivelse og måske en lille trailer, og når det i forvejen er smalle film, så kan det da være svært at vælge, siger Kim Kaulbach. Han glæder sig til at udbrede kendskabet til filmene, der ved udvælgelsen måske knap er færdige.

- Men det er jo nichefilm, så derfor skal der også noget til at løfte dem, og det er jo her det bliver sjovt, siger bibliotekaren.

Billetter til filmene er langt under normalt billetpris og skal købes på biblioteket.

Ikast-Brande: Dox

Følgende film vises som en del af den lokale deltage i filmfestivalen.

16. marts kl. 19: »Green City Life«- Vises på Artium med lokal oplægsholder

19. marts kl. 19: »Os, der lever« - vises i Klovborg Kino efter kaffehygge med Klovborg ost på menuen

21. marts kl. 15:00: »Grønlands stemme« - vises i Ikast Bio. Oplæg med instruktør Warny Mandrup og minikoncert med Rasmus Lyberth

21. marts kl. 19:00 »Lige før døden« - vises i Ikast Bio. Oplæg ved instruktør og enke efter Svend Auken, Anne Wiwel og afsluttede debat med sognepræst Arne Holst Larsen

22. marts kl. 17:00 »The Hostage Takers« - vises i Ikast Bio. Oplæg med Per Serup, den faktiske forhandler gidselsagen fra Syrien med Daniel Rye.