Hæder til Ikast-direktør: Erhvervsrådet uddelte »Midtjyllands Ridderkors«

En stolt og ydmyg Danspin-ejer Lars Gantzel modtog Erhvervsrådets Initiativpris

18. oktober 2021, 10.50

Erhvervsrådets bestyrelsesformand Lars Breinholdt Andersen (t.v.) og direktør Rasmus Norup flankerede prismodtager Lars Gantzel Pedersen, der ud over hæder og diplom fik en skulptur, som blev kaldt elegant, dynamisk, fremadskuende og tilbagelænet. - Og så er den slank. Tak for det, tilføjede prismodtageren med et glimt i øjet. Foto: Jørn Deleuran

PRISMODTAGER Over en time. Så lang tid talte Hans Engell, da det politiske koryfæ var en meget veloplagt åbningstaler på Erhvervsrådets aftenarrangement med netværk, spisning, fagligt indlæg og - ikke mindst hovedformålet med aftenen - uddelingen af året initiativpris.

Cirka fem minutter. Det brugte erhvervsrådets direktør, Rasmus Norup herefter på at begrunde valget af vinderen af initiativprisen - en pris, som han smukt fik kaldt »Midtjyllands Ridderkors«.

Under et minut. Det var hvad prismodtageren Lars Gantzel Pedersen - direktør i Danspin - brugte på sin takketale. Og den tid brugte han udelukkende på at takke og rose sin familie og medarbejdere for at være grunden til, at han stod her i dag som den 73. modtager af initiativprisen.

- Alle, der kender mig ved, at jeg ikke kan lide at være i centrum. Og jeg skal ikke have æren for noget alene. Jeg er en holdspiller, lød det bagefter fra direktøren, der også er bestyrelsesformand i Herning-Ikast Håndbold.

Der blev spøgt med i salen, at grunden til at hans tale - der fandt sted kort før klokken halv syv - var så kort, skyldes, at Herning-Ikast Håndbold-kvinderne spillede topkamp klokken 18.30.

Erhvervsrådets direktør Rasmus Norup havde vist luret, at den ydmyge prismodtager ikke ville stå selv og remse op af egne kvaliteter, så det gjorde erhvervsdirektøren for ham. Norup kaldte Lars Gantzel for dygtig, passioneret. initiativrig og betydningsfuld.

- Han er en rigtig »områdets mand«, der står bag utallige succeshistorier, sagde erhvervsdirektøren.

Danmarks eneste

Lars Gantzel Pedersen købte Danspin i 1997 og har siden udviklet det midtjyske spinderi til en af verdens førende leverandører af uldgarner til dansk og især international tæppeproduktion. Kunderne er producenter af tæpper til både privatboliger, hoteller, kontorer og blandt andet krydstogtskibe. I dag er Danspin det eneste tilbageværende garnspinderi i Danmark. De flyttede for mange år siden sin produktion til Litauen og Estland, mens salg, markedsføring og produktudvikling fortsat foregår fra hovedkvarteret i Ikast. Igennem årene har virksomheden samtidigt investeret kraftigt. En udvikling der de seneste fem år har givet et samlet plus på næsten 100 millioner kroner.

Sidste år var et forholdsvis coronaramt år, og pandemien er absolut ikke væk fra Danspin-radaren endnu.

- I Østeuropa er der stadig rigtig mange, der ikke er vaccineret, så pandemien er slet ikke ovre for os endnu, sagde han.

Der er dog lysere tider forude for Danspin.

- Vi er atter på rette vej og har lige besluttet at bygge ud i Østeuropa. Der kommer 9000 kvadratmeter til de allerede eksisterende 36.000 kvadratmeter, fortalte han.

Jagter medarbejdere

Rasmus Norup spøgte i sin tale med, at Danspin havde succes på trods af, at firmaet her i 2021 stadig ikke har en hjemmeside.

- Det kommer. Det er nu ikke for kundernes skyld, da vi sælger til virksomheder, og de kender os allerede. Det er for at kunne få arbejdskraft. Det har vi svært ved - også i Østeuropa, sagde Lars Gantzel.

Hjemmesiden skal derfor blandt andet præsentere virksomhedens produkter.

- Det er ikke så sexet at lave garn til tæpper. Det er nok ikke lige noget, man som det første underholder med ved bordet under en fest eller til familiekomsammen. Her vil vi gerne vise mere, hvad vores produkter ender som, så det kan give noget faglig stolthed, fortalte den 57-årige direktør.

Engell-anekdoter

Med så ung en alder er der masser af gode år endnu, hvis man sammenligner med Hans Engell, der efterhånden er blevet 73 år, men som leverede den ene Christiansborg-anekdote efter den anden i sit indlæg om valgdatoer, Løkke, Støjberg, barnebrude og mink.

Han kunne fortælle, at alderskommentarerne var begyndt - eksempelvis da han malerisk kaldte en socialdemokratisk meningsmåling for den dårligste siden 1870, og svaret tilbage fra statsministeren var, at det jo var svært at argumentere mod, når Engell vel selv havde været til stede dengang.

Den rutinerede politiske ræv spåede Venstre-fremgang ved kommunalvalget, men rød succes ved næste valg, som han absolut ikke mente ventede lige om hjørnet. Til den tid ligger der fem-ti mandater klar til Løkke-projektet. Og så spåede han - til megen tilfreds nikken ved bordene - en snarlig aftale hen over midten i dansk politik, der ville sikre mere udenlandsk arbejdskraft til Danspin og de andre hårdt pressede virksomheder, der ofte forgæves leder efter kvalificerede folk.