Nye fællesskaber: Familiefrokost med farmor over nettet

Danskere udforsker nye former for fællesskaber. I Ikast har familien Lemvig Larsen trænet til at mødes til påskefrokost - over nettet

9. april 2020, 05.05

Familiemiddag online: Øverst til venstre Kamilla Lemvig Larsen og hendes kæreste, Peter, nedenunder Mathias Lemvig Larsen og hans kæreste, Sophie, øverst til højre farmor Irma Larsen og nedenfor Dorthe og Jan Lemvig Larsen. foto: screenshot

IKAST-AARHUS Corona-krisen lukker ned for traditionelle omgangsformer i påsken. Men mange har allerede fundet ud af at rykke fællesskaber online - aktuelt til den klassiske familie-påskefrokost.

Blandt andre familien Lemvig Larsen fra Ikast.

Her bor mor og far, Dorthe og Jan Lemvig Larsen, der arbejder hos henholdsvis KMC i Brande og IT Relation i Herning.

Deres to voksne børn, Kamilla Lemvig Larsen og Mathias Lemvig Larsen, bor begge i Aarhus. Her bor også Jan Larsens mor, Irma Larsen, på 80 år.

- Vi har aldrig tidligere i familien brugt computer eller mobil til at lave gruppesamtaler, siger Jan Lemvig Larsen.

Langt tilløb

Til gengæld har familien en tradition om at mødes med familien i påskedagene til en god frokost eller middag, når det kan lade sig gøre.

I år gør coronavirus den sammenkomst umulig.

Men på jobbet bruger næsten alle i familien onlinesystemet Teams, hvor flere via computeren eller mobiltelefon både kan se og tale med hinanden.

- Så jeg tænkte, at det kunne være en god måde at mødes« også i familien, siger Jan Lemvig Larsen.

Han påtog sig opgaven på distancen at klæde farmor på til at bruge Teams-systemet.

- Hun har aldrig været bange for at prøve noget. Det var godt nok et langt tilløb. Vi brugte en del tid den ene dag på at øve os, og så lavede vi en test af systemet den næste aften, hvor vi alle aftalte at gå på programmet og spise på samme tid - i fællesskab.

Kylling med ris

I de fire forskellige hjem havde de hver deres ret på tallerkenen, og for især farmor Irma i Viby blev det en god og hyggelig oplevelse.

- Det var dejligt at se dem alle sammen - på én gang. Jeg havde lavet kylling med ris og rød peber. Hver dag lige fra jeg vågner, forsøger jeg at have projekter; jeg har gjort rent i alle køkkenskabe og er nu gået i gang i haven. Jeg elsker også at lave mad. Jeg laver mad til mig selv hver dag - helt fra bunden, fortæller Irma Larsen.

Hun blev alene for knapt fire år siden, da hendes mand Jørgen døde.

- Det gør mig ikke noget at spise alene. Men det var da hyggeligere med selskabet - selv om det var på en skærm. Jeg drak også et glas vin. Kun én gang siden Jørgen døde, har jeg hældt vin op til mig selv herhjemme, siger Irma Larsen.

Nu har familien prøvekørt og -spist systemet, så de er klar til at gentage successen i påskedagene.

- Jeg var inviteret i byen til flere påskespisninger, men det er naturligvis alt sammen aflyst. Så nu glæder jeg mig til lidt selskab og se familien på den her måde. Når det nu ikke kan være anderledes, siger Irma Larsen.

Nye danske fællesskaber

Dermed er familien Larsen helt i tråd med udviklingen i resten af landet, hvor flere lige nu udforsker forskellige idéer til fællesspisninger.

Blandt andre planlægger onlinemediet Gastromand »Danmarks største påskefrokost«, påskedag på Facebook. Her er kan enhver deltage og på forhånd sætte sig ind i opskrifterne på de forslåede frokostretter.

Askovfonden, som støtter udviklingen af nye sociale løsninger i Danmark, støtter også et initiativ, hvor unge i en række små måltidsfællesskaber online laver mad og spiser sammen via Facebook.

Og i erkendelse af mad som socialt samlingspunkt har kokken Claus Meyers danske forretningskoncept Meyers også sat fokus på online madfællesskaber:

- Vi er født ud af overbevisningen, at mad er det oplagte, sociale samlingspunkt. Ligesom julefrokosten er påskefrokosten noget, mange ser frem til ligeså meget for madens som for selskabets skyld, siger direktør i Meyers Køkken, Carl Johan Paulsen:

- Udsigten til nu at karantænespise alene eller to og to sammen gør forståeligt nok mange mennesker lidt trist til mode. Derfor er vi begyndt at guide vores kunder i, hvordan de kan spise sammen - hver for sig, siger Carl Johan Paulsen.

I Ikast er farmor Irma Larsens søn og svigerdatter enige i, at online-spisning er et ok alternativ:

- Det fungerer fint - i corona-tid. Men det kommer aldrig til at slå at mødes i virkeligheden. Det glæder jeg mig så meget til, at vi alle kan igen, siger Dorthe Lemvig Larsen.