Kampagne for fortsat liv i byen

Som landets eneste overdækkede gågade lider Strøgcentret under unfair konkurrence mener udviklingsselskabet Ikast Bymidte

23. april 2020, 04.00

Fra p-pladsen, ind gennem lågen i hegnet og hen over gårdspladsen; sådan rammer kunderne bagdøren ind til Vin & Gavehuset, hvor indehaver Hartmut Wehmeier Hansen har åbent for salg. Foto: Laila Kempel

IKAST Danmarks eneste overdækkede gågade, Strøgcentret i Ikast, har i en årrække været besøgsmål for et hav af detailhandelsforeninger fra andre byer. De er kommet til for at kigge nærmere på den 28 år gamle løsning med at samle ejendommene på gågaden under fælles glastag.

Men imens coronavirus holder en stor del af landet nedlukket, befinder Strøgcentret sig nu i en stor konkurrencemæssig udfordret situation. Det mener udviklingsselskabet Ikast Bymidte, som netop har taget initiativ til en kampagne som nødråb for detailhandlen - ikke bare i Strøgcentret men i hele byen.

- Vi har naturligvis dyb respekt for corona-pandemien, som forårsager både sygdom og dødsfald, siger formand for Ikast Bymidte, Bo Jensen.

- Men vores Strøgcenter er unikt; her er højt til loftet, tagspjæld hele vejen igennem gaden, 22 indgangsdøre på en forholdsvis begrænset strækning, som alle kan holdes åbne. Desuden har vi ansvarlige detailhandlere, der ligesom i øvrige åbne butikker i nabobyerne kan forvalte regler og påbud fra myndighederne, slår Bo Jensen fast.

Tilladelse blev ændret

Efter statsminister Mette Frederiksens påbud den 17. marts om nedluknig af alle storcentre betegnede myndighederne i første omgang heller ikke den overdækkede gågade som et center. Blandt andet fordi mange af ejendommene også rummer private boliger og liberale erhverv med nødfunktioner som tandlæger.

Derfor åbnede Strøgcentrets butikker også dagen efter statsministerens pressemøde. Men allerede samme dag ændrede politiet indstilling, og den overdækkede gågade blev beordret nedlukket på linje med storcentrene.

- Nogle butikker er helt lukket ned og modtager støtteordning, og andre har valgt løsninger, hvor kunderne ad kringlede veje bliver ledt om til bagdøren, hvor de kan handle fra. Men overordnet set dræner den tillukkede gade midtbyen, mens butikkerne i nabobyerne Herning og Silkeborg igen lukker op. Dermed bliver folk vænnet til at køre til Herning eller Silkeborg, siger en alvorligt bekymret formand.

Udviklingsselskabet Ikast Bymidte blev etableret for lidt over et år siden af ejere af ejendommene i Strøgcentret og lokale private investorer med veneration for byen, mens detailbutikkerne i Strøgcentret og i den øvrige del af bymidten hvert år betaler et løbende bidrag til selskabet.

Støttekampagne

- Jeg har svært ved at se, at det i en overdækket gade med så mange muligheder for at sende frisk luft gennem systemet - indgangspartierne i begge ender kan åbnes helt, kan være mere smittefarligt end meterlange køer udenfor områdets byggemarkeder, siger Bo Jensen, der spiller med helt åbne kort:

- Det handler om liv og død for butikkerne i Strøgcentret. Den situation har også kæmpestor betydning for, om vi har en attraktiv by at bo, leve og bosætte sig i.

Derfor har Ikast Bymidte i samarbejde med netværksorganisationen Vores Ikast iværksat kampagnen »Sådan handler vi i Ikast«.

- Som udgangspunkt er det tænkt som et nødråb, en positive opfordring til alle i hele området om at bakke op om alle lokale butikker i byen. Ikke bare i Strøgcentret. Vi håber, folk vil sætte sig ind i, hvordan de kan handle i hver enkelt butik. Se åbningstider for alle byens butikker og finde vejene ind til de butikker i gågaden, der har holder åbent via bagdøren, handle i de lokale butikkers webshops eller få bragt varer ud, som mange butikker også tilbyder, siger Bo Jensen.

Støtte med udfordringer

Desuden er kampagnen også tænkt som opmærksomhed på det liv, der følger, når coronavirus engang er under kontrol.

- Hjælpepakker til detailhandlen betyder, at en del butikker vælger at lukke helt for at sikre, at omsætningen falder så meget, at de kan modtage støtte. Men lige nu er det højsæson for mange butikker - tiden, hvor de kan sælge deres varer til fuld pris. Hvis de først slår dørene op igen tidligst den 11. maj, risikerer de at skulle sælge nogle varer med rabat. Så selv med genåbning risikerer de økonomiske udfordringer.

Og kunderne, ja, de kan ifølge Bo Jensen til den tid være vant til at køre ud af byen for at handle:

- Det er derfor, at vi råber op nu. Vi håber, myndighederne endnu engang vil kigge på forholdene i Strøgcentret. Samtidig håber vi, at alle folk også har lyst til at stå sammen om og bakke op om liv i vores by, siger Bo Jensen.

Den aktuelle kampagne handler om både opråb og oversigt over samtlige butikker - åbningstider, handelsformer eller fuldt lukket ned - i lokalaviser og -radioer.

John Hedegaard, indehaver af Mr. John, klar med rød løber og håndsprit ved bagdøren; lige indenfor døren har butikken håndvask, så alt er klar til handel efter retningslinjerne. Foto: Laila Kempel