Midt- og vestjyske kirker har holdt dåbsprocenten høj under Corona’en

Udgivet:15. oktober 2021, 11.12

Læsetid:1 minut

Kirkerne i Viborg Stift har oplevet landets mindste fald i antallet af dåb under Corona-restriktionerne. Nogle steder har man indført tumlingedåb som et tilbud til de familier, der udsatte dåben under kirkernes nedlukning. (Foto: Henrik Helms/Viborg Stift)

Troels Witter Mediekonsulent - FKG – Folkekirkelig Kommunikationsgruppe

DÅB

Viborg Stift har oplevet landets mindste fald i antallet af dåb under perioden med restriktioner og nedlukninger.

En dåb uden vidner og en fest uden gæster. De udsigter fik mange nybagte forældre til at udskyde barnedåben under Corona-nedlukningen, og nu kan de manglende dåb aflæses i kirkestatistikkerne.

Det er dog de midt- og vestjyske kirker, der rent dåbsmæssigt har klaret sig bedst igennem nedlukningen. I Viborg Stift, der blandt andet omfatter kirkerne i Ikast-Brande Provsti, var der i 2020 ti procent færre dåb end året før. Lolland-Falster Stift, København Stift og Helsingør Stift ligger henholdsvis 26, 24 og 21 procent under det normale antal dåbsrater.

Dåbsgudstjenester og tumlingedåb

Kirkerne over hele landet er gået i gang med at se, hvordan man kan indhente det tabte. Langt de fleste kirker har holdt særlige dåbsgudstjenester de seneste år, hvor gudstjenesten var forbeholdt dåbsgæster, og det tilbud har rigtig mange forældre taget imod. Nogle steder har man også arbejdet med tumlingedåb for de 1-3-årige, som er vokset ud af dåbskjolen.

I Ikast-Brande Provsti var der 388 dåb i 2020 mod 419 året før.

Der var i alt 2920 børn, der blev døbt i Viborg Stift i 2020. Det er et fald på 320 i forhold til 2019.

Viborg Stift er sammen med Aalborg og Ribe stifter de eneste af landets stifter, hvor over 70 procent af børneårgangene bliver døbt. Den samlede melding fra kirkerne i Viborg Stift er, at man håber at have indhentet det meste af Corona-efterslæbet i forhold til det normale antal dåb i løbet af efteråret i år.