Nyt projekt bringer børnene tættere på kunst og kultur: - Jazzen giver en helt særlig ro på legepladsen

Et nyt projekt - Legekunst - skal de kommende to år rulles ud over alle dagtilbud i Ikast-Brande. Herning Folkeblad har besøgt Børnehuset Isenvad, som den seneste måned har haft jazz i hverdagen

Udgivet:03. oktober 2020, 10.00

Børnene blev samlet i sandkassen, men da Noa pludselig kom ind på legepladsen, blev sandkassen til Noas Ark, og børnene legede, at de var forskellige dyr. Noa hedder i virkeligheden Mette Højberg. Foto: Flemming Hansen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen
Flemming Hansen
Fotograf

3 år siden

ISENVAD - NEEEEEJ I MÅ IKKE GÅ!!

To af pigerne fra Børnehuset Isenvad løber i høj fart mod legepladsens udgang for at spærre vejen for fire jazzmusikanter, som den seneste måned har besøgt børnehuset.

Anledningen skal findes i projektet Legekunst, som i de kommende to år finder sted i alle dagtilbud i Ikast-Brande for børn op til seks år.

I Isenvad har børnene haft jazzmusik som medie. Således har jazzmusikken været en del af dagligdagen i godt en måned, og planen er, at musikken fremover skal bringe de yngste tættere på kunst og kultur.

- Vi skal altså bare ud og have en pause, lyder det smilende fra den ene musiker, Frederik Sakham, som spiller på kontrabas.

Meget stor succes

Ifølge institutionsleder hos Børnehuset Isenvad, Alan Martinsen, har børnene i høj grad omfavnet projektet og udviklet noget nær kærlighed til musikerne.

- Vi har oplevet, at børnene bliver draget rigtig meget af musikken og af musikerne. Når børnene ser musikerne parkere, løber de stort set alle sammen hen til hegnet. Ikke mange får så god en velkomst, fortæller Alan Martinsen.

Han tilføjer, at det ikke har været et egentlig krav i projektet, at børnene har skullet være med til at spille musik. Flere af børnene har deltaget for så at komme og gå.

- Mange kommer hen, spiller lidt på trommer eller rasler - og mange finder selv instrumenter i spande og andre ting. Men overordnet har vi oplevet, at jazzen giver en helt særlig ro på legepladsen, hvor konflikter mellem børnene har været ikke-eksisterende, siger Alan Martinsen.

Stortromme på skraldespand

Musik kan findes overalt. Det er en af grundtankerne i projektet Legekunst, og som Alan Martinsen nævner, er børnene meget opfindsomme i forhold til at akkompagnere jazzmusikerne.

På saxofon spiller Cecar Joaniquet den velkendte og glade intromelodi fra Olsen Banden, og ved siden af ses Lucas på fem år. Han har besluttet sig for at hjælpe ved at agere stortromme på skraldespanden. De høje trommelyde forstyrrer ikke rytmen hos jazzorkestret. Tværtimod.

- Det er netop sådan et eksempel, som er godt at se. Musik findes i alt, og børnene er med på forskellige måder. Tanken har været fra begyndelsen, at musikanterne egentlig bare begynder at spille, og så ser vi, hvordan børnene reagerer, forklarer Alan Martinsen om projektet, som samtidig har fungeret som et eksperiment.

Et eksperiment, hvor pædagogerne kan konkludere, at musik skal indgå i langt højere grad i hverdagen.

- Målet er nu, at pædagogerne skal turde at improvisere lidt mere i hverdagen. Springe ud i noget og være klar til at gøre nogle lidt anderledes ting, tilføjer Alan Martinsen.

Et besøg af Noa

Apropos det at turde: Øjeblikket efter går døren op, og en lille mand kommer ind på legepladsen med kjortel, arabisk hovedbeklædning samt en hyrdestav.

- Jorden går under! Syndfloden kommer. Men vi kan sammen redde alle jordens dyrearter fra Syndfloden, råber Noa ud over legepladsen og begynder at lave fagter som giraffer samt elefanter, mens børnene følger efter.

- Prøv lige at vent! Er ham Noa ikke bare Mette?, lyder det pludselig fra sandkassen, som nu er omdannet til Noas Ark.

Man skal stå tidligt op for at snyde de små. Til gengæld er jazzmusik nu blevet en del af en hverdag med mere rytme, anderledes lege og færre konflikter i Børnehuset Isenvad.

Jazzmusikanterne er fra Aarhus. Frederik Sakham på kontrabas og Cecar Joaniquet på saxofon slog melodierne an. Foto: Flemming Hansen
Wraaaaaa! Børnene fra Børnehuset i Isenvad har netop fået krokodiller med ombord på Noas Ark, og det kan høres. Institutionen kan også mærke, at de mange besøg af fire jazzmusikere gør en forskel. Legekunst er et nyt projekt, som i de kommende to år finder sted i alle dagtilbud i Ikast-Brande. I Isenvad har børnene haft jazzmusik som medie. Det har været en del af dagligdagen i godt en måned, og planen er, at musikken fremover skal bringe de yngste tættere på kunst og kultur. Ifølge institutionsleder i Børnehuset Isenvad, Alan Martinsen, har børnene i høj grad omfavnet projektet og udviklet noget nær kærlighed til musikerne. Jazzmusik nu blevet en del af en hverdag med mere rytme, anderledes lege og færre konflikter i Børnehuset Isenvad. Foto Flemming Hansen
Anders Bonne La Cour på fire år levede sig ind i projektet sammen med de øvrige børn, som i den seneste måneds tid har haft jazzmusik som en integreret del af legene. Foto: Flemming Hansen
}