Krondiamantbryllup i Ikast: Har allerede fået det første lykønskningstelegram - fra dronning Margrethe

Marie Pørtner og Bent Pørtner har i morgen været gift i 65 år

Udgivet:15. april 2020, 13.00

Læsetid:3 minutter

På grund af corona foto fra dengang Marie og Bent Pørtner fejrede diamantbryllup. Foto: Privatfoto

Lene Sejerkilde
Navneredaktør| les@herningfolkeblad.dk

KRONDIAMANTBRYLLUP Når flagene over hele landet på torsdag 16. april går til tops, er det mange steder for at hylde dronning Margrethe på hendes 80 årsfødselsdag.

Men på Kirkegade i Ikast vil Marie og Bent Pørtner også nyde synet, som var det en smule for dem.

De har 65 års bryllupsdag, der som dronningen fejres i stilhed i disse corona-tider. Heldigvis fyldte Marie 90 år i februar, og har skønne fotos som minder, de kan glæde sig over, til de senere fejrer diamantbrylluppet.

Et virkelig godt team

- Når man sådan læser i avisen om andre, der har været gift i mange år, så har de sjovt nok aldrig skændtes. Vil du ikke godt være rar ikke at skrive det om os?!, beder Bent Pørtner om som noget af det første.

Bag den knastørre sætning gemmer sig et anstrøg af latter. Marie Pørtners beskrivelse lyder herefter, at »det har været gode år«.

- Især mens børnene var hjemme. Der var vi virkelig et godt team. Måske har vi fået lidt bedre tid til at diskutere siden. Men vi bliver da som regel enige, siger hun.

Børnene er der seks af. De to sønner bor begge i området, mens døtrene fordeler sig med to i Aarhus, en i Rebild og en i Fredericia.

Jeg tog den kønneste

Det var også i Fredericia parret begyndte deres familieliv på en lille landejendom i 1955.

Bent Pørtner stammer oprindelig fra en landbrugsfamilie i Himmerland. I 1952 blev han kaldt ind som soldat i Aarhus, og skulle vise en søster, der var sygepleje-elev, rundt.

- Men der var hele tre sygeplejersker. Og jeg valgte selvfølgelig den kønneste, fortæller Bent Pørtner om mødet med sin kommende hustru.

Dårlig ryg førte dem til Ikast

Parret knoklede på det forsømte husmandsted, hvor også de seks børn hjalp til.

Marie hjalp ude, passede huset inde, var mor til efterhånden seks børn og arbejdede deltids som sygeplejerske. Bent Pørtners ryg derimod holdt ikke, og han uddannede sig til lærer. Det førte for fire år siden parret til Ikast, hvor han i ti år var lærer på Vestre Skole, og derefter en årrække på Nørholmkollegiet i Herning.

Marie Pørtner arbejdede på røntgenafdelingen på Herning Sygehus, indtil hun fyldte 64. Inden pensionen var hun tilknyttet to plejehjem i Ikast som afløser.

Familiekontakt via iPad

I dag passer hun hus, have ... og Bent, som gennem de senere år har fået flere helbredsmæssige udfordringer. Og så holder Marie kontakt til de seks børn, de 13 børnebørn, deres kærester og nu også otte oldebørn via sin højt skattede iPad.

-Tidligere var Bent Pørtner meget produktiv i det store værkstedet til huset på Kirkegade og renoverede både sommerhuse og familiens eget hus.

- Marie er ikke så tosset med de ombygninger. De støver jo. Så vi har haft nogle snakke undervejs, fortæller Bent Pørtner, som mener, at det sidste renoveringsprojekt, nyt badeværelse,tog omkring 20 år at få lov til at lave.

Igen med den undertrykte latter i stemmen, som tydeligt indikerer, at helt slemt har det nok ikke været ...

Selv om de må kigge ud i fremtiden efter krondiamantfesten, har de allerede fået det første lykønskningstelegram - fra dronning Margrethe.

Det er så yndigt at følges ad ... og det har Marie og Bent Pørtner gjort i 65 år, siden dette foto blev taget på deres bryllupsdag. Foto: Privatfoto