Jobpatruljen i Ikast: Mødte ungarbejder, der var blevet overfaldet af kunder

De unge og deres arbejdsgivere i Herning og Ikast fik i sidste uge besøg af Jobpatruljen, og patruljen mødte blandt andet en ungarbejder, der to gange var blevet fysisk overfaldet af kunder.

Udgivet:19. juli 2022, 08.16

Læsetid:3 minutter

Jobpatruljen har igen været på besøg hos de lokale unge mennesker. Foto: Tom Laursen

1 år siden

IKAST

En ungarbejder i et supermarkedet i Ikast fik i sidste uge en god snak med unge frivillige, der var på turne med jobpatruljen.

-Ungarbejderen var 17 år og arbejdede i et supermarked i Ikast. Det havde vedkommende gjort i tre år og havde to gange oplevet at blive fysisk overfaldet af kunder. Ungarbejderen fortalte, at ingen hjalp, og heller ikke bagefter var der hjælp at hente på arbejdspladsen. Ungarbejderen jokede først lidt med det, men så gik alvoren op for vedkommende, og det var en meget berørt ungarbejder, som de frivillige fra Jobpatruljen talte med, fortæller Mia Kempf Jensen.

Hun er ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

Risiko

-Ungarbejdere er desværre i risiko for at blive udsat for verbale overfusninger, trusler og også overgreb fra kunder. Det kan være en rigtig voldsom oplevelse, når man er ung og helt ny på arbejdsmarkedet og kan give ar på sjælen, hvis der ikke bliver taget hånd om problemet, siger Mia Kempf Jensen og fortsætter:

-Derfor har arbejdsgiveren pligt til, at arbejdet bliver planlagt, tilrettelagt og udført, så risikoen for krænkende handlinger fra kunder er effektivt forebygget, blandt andet gennem klare retningslinjer, grundig oplæring og instruktion. Så ungarbejderen ved, hvad vedkommende skal gøre, hvis han eller hun oplever ubehagelige kunder.

34 interview

-Er der ungarbejdere, der oplever noget ubehageligt, er det vigtigt at tale om situationen med arbejdsgiver, forældre eller andre personer, som vedkommende har tillid til. Og det er også en god idé at kontakte sin fagforening. At denne ungarbejder ikke har fået hjælp efter overfaldende, er skræmmende, og vi opfordrede til, at vedkommende kontakter HK, beretter hun.

Det er HK og 3F, der med opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger, står bag Jobpatruljen, der ser de unges arbejdsvilkår efter i sømmene.

Det blev i alt til 209 virksomhedsbesøg og 34 interviews med ungarbejdere i Ikast og Herning. På rundturen blev Jobpatruljen generelt taget godt imod, dog blev Jobpatruljen et sted i smidt ud og kunne ikke få lov til at tale med ungarbejderen i butikken. Og i et byggemarked overvågede chefen interviewet med ungarbejderen og forsøgte at påvirke svarene.

Relevant tema

Jobpatruljen i det midt- og vestjyske har denne gang særligt fokus på løn under sygdom, og det viste sig at være meget relevant, idet Jobpatruljen på rundturen i Herning og Ikast mødte mange unge, der ikke fik løn under sygdom, og selv skulle finde afløsere, hvis de var syge.

Det er sådan, at unge, der arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit i eksempelvis butik, lager med kundekontakt eller kontor, er omfattet af funktionærloven og skal have fuld løn under sygdom.

Også, hvis en fritidsjobber ikke er omfattet af funktionærloven, kan han/hun have ret til løn under sygdom, hvis vedkommende har været ansat uafbrudt i mindst otte uger og har arbejdet mindst 74 timer i alt inden for de seneste otte uger.

Og så er det altid chefens ansvar at finde en afløser.