Trods coronakrisen: Fald i konkurser og flere nye virksomheder i Ikast-Brande Kommune

Virksomhederne i Ikast-Brande Kommune klarede sig godt sidste år, selvom coronakrisen rullede hen over landet. Faktisk var antallet af konkurser hele 34 procent lavere end året før. Samtidig steg antallet af nye virksomheder med 6,5 procent

17. februar 2021, 05.13

Martin Thorborg, der er direktør i Dinero, er positivt overrasket over udviklingen i området. Foto: PR-foto

IKAST-BRANDE Det lokale erhvervsliv havde trange kår store dele af sidste år. I forårsmånederne og igen ved juletid blev butikker, frisører, behandlere og andre erhvervsdrivende tvunget til at holde lukket. De måtte dermed vinke farvel til den indkomst, som skulle bruges til at betale husleje, varer og løn. Derfor kunne man frygte, at mange virksomheder ville bukke under og dreje nøglen om.

Nu viser nye tal fra Danmarks Statistik dog, at det frygtede konkurs-boom udeblev. Faktisk faldt antallet af konkurser fra 2019 til 2020 på landsplan med hele 34 procent. I alt har hele 75 danske kommuner oplevet en nedgang i antallet af konkurser. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som regnskabsprogrammet Dinero har fået adgang til.

- Sidste år var alt andet end en dans på roser for landets erhvervsdrivende, og det gør det kun mere imponerende, at antallet af konkurser faldt så drastisk. Jeg tror, det skyldes en kombination af hjælpepakker, og at mange selvstændige har været dygtige til at omstille deres virksomhed til den nye virkelighed, siger Martin Thorborg, iværksætter og adm. direktør i regnskabsprogrammet Dinero i en pressemeddelse.

Flere virksomheder

Tal fra CVR, som Dinero har analyseret, viser, at antallet af nystiftede virksomheder steg med 6,5 procent i Ikast-Brande Kommune fra 2019 til 2020. På landsplan steg antallet med en halv procent.

– En stigning er absolut positivt i et år, hvor det bare var svært at drive en virksomhed. Blandt andet fordi restriktioner gang på gang satte en alvorlig kæp i hjulet og gjorde det svært at drive en fornuftig forretning, siger Martin Thorborg.

– Jeg er særligt imponeret over den iværksættergnist, som ikke blev slukket, men snarere antændt midt i coronakrisen. Antallet af enkeltmandsvirksomheder steg fra den 11. marts til starten af december med 7 procent, og det er altså en virksomhedsform, som medfører, at man hæfter personligt ved konkurs. Det tyder på, at iværksætterne stadig har mod på og lyst til at starte egen virksomhed. Og det er virkelig vigtigt.

Brug det lokale erhvervsliv

Selvom virksomhederne klarede sig bedre gennem 2020, end man overhovedet kunne have håbet, så advarer Martin Thorborg om, at det værste ikke nødvendigvis er overstået endnu. Mange virksomheder har kæmpet for deres liv hele sidste år, og det kommer de også til i den kommende tid.

- Mange virksomheder har klaret sig indtil nu, men de er stadig i store økonomiske vanskeligheder, og om lidt skal mange virksomheder betale en momsregning, som kan gøre ondt, siger Martin Thorborg.

- Vil man hjælpe virksomhederne, så bør man overveje at foretage sine indkøb lokalt. Når virksomhederne åbner igen, så køb din shampoo hos frisøren, køb din vin hos vinmanden, køb dit oksekød hos slagteren, og kontakt din lokale håndværker, hvis du skal have fikset noget i hjemmet eller haven. Hvis man ønsker et stærkt lokalt erhvervsliv, så er man nødt til at lægge nogle penge der, siger Martin Thorborg.