Købmandskonen har sagt farvel

Tove Blæsbjerg Pedersen var i 61 år at finde bag disken i Købmandsgården i Bording. Fredag aften sov hun stille ind, 89 år

Udgivet:19. januar 2023, 13.30

Læsetid:3 minutter

Tove Blæsberg Pedersen var i en menneskealder at finde bag disken i Købmandsgården i Bording. Hun sov stille ind fredag aften omgivet af sin nærmeste familie. Foto: Anna Østergaard Bjørn

Laila Kempel
Journalist

5 måneder siden

BORDING Fredag aften omgivet af sin nærmeste familie, sov Tove Blæsbjerg Pedersen stille ind. Hun havde i 61 år stået bag disken i Købmandsgården i Bording, hvor hun først drejede nøglen i 2018, og som 84-årig valgte at lade sig pensionere.

Arbejdet i butikken var så stor en del af hendes liv, at hun havde svært ved at slippe det, og først efter et par indbrud og pres for familien lod hun sig overtale til at sælge livsværket, som hun havde bygget op sammen med sin mand Harry. Han døde i 2009.

Tove Blæsbjerg Pedersen valgte at videreføre butikken selvom det betød, at det fortsat var sparsomt med fritid.

Butikken skulle jo passes, men med privatboligen som en integreret del af bygningen i Bording, så har hun serveret mange kopper kaffe ved bordet i køkkenet, der lå bag købmandsbutikken.

Guld-tapet

Parret var nok bundet til butikken, men formåede at invitere verdenen indenfor og var for mange unge mennesker et naturligt samlingspunkt, hvor der var højt til himlen og stor hjertevarme til at favne dem, som måske ikke lige havde valgt den lige vej i livet.

Tove og ægtemanden Harry kom til Bording i 1957 sammen med deres to-årige datter Inger og havde med ungdommelig mod en vision om at skabe liv i en ellers tom bygningen.

Med liv, sjæl og lange arbejdsdage lykkedes det parret at få opbygget en fin købmandsbutik. Men da de store supermarkeder for alvor gjorde sit indtog blev sortimentet af dagligvarer skiftet ud med både maling, tapet, legetøj og fiskegrej. Specielt de to sidste varegrupper kom til at fylde meget i butikken. På førstesalen var der en permanent udstilling med julepynt, og også en afdeling med tapetruller, der gennem årene hobede sig op.

Harry var nemlig en rigtig købmand, der ikke smed noget ud, og tapetlageret viste sig at blive til en mindre guldgrube, da københavnske designere fandt ud af, at de kunne købe den ægte retro-vare for næsten ingen penge i Bording. At Tove og Harry så havde en mangedobbelt fortjeneste, der lå langt over, hvad rullerne oprindelig havde været solgt til, behøvede »københavnerne« jo ikke få noget at vide om.

Arbejdsom

Tove fik i de sidste år som aktiv købmandsfrue stor hjælp af sønnen Jørn, der også var primus motor i at fortsætte købmandsgårdens weekendaktiviteter på de danske sommermarkeder, hvor campingvogn og fortelt var fyldt med blandt andet vandpistoler og andet legetøj.

I 2018 låste Tove døren til Købmandsgården for sidste gang og flyttede i en andelsbolig i Engesvang, hvor både søn og datter i forvejen boede.

Så fik Tove tid at nå alt det, hun ikke havde tidligere. Hun sagde aldrig nej, og var altid klar til at tage på dagsudflugter og ferieture til blandt andet Østrig og Tyskland og senest en sommertur til Bornholm med familien

En af hendes store oplevelser var dog en ferierejse til Oman tilbage i 2013, hvor et af børnebørnene var udstationeret.

Her fik hun for alvor en på opleveren i en verden, der på alle måder var fjern fra livet i Bording

Tove havde også en plan om, at sommerens 90-årige fødselsdag skulle være fejret i Østrig sammen med den nærmeste familie. Det nåede hun ikke.

For et par måneder siden blev hun ramt af sygdom og var efter et par ugers indlæggelse i Gødstrup, hvor hun ifølge sønnen Jørn fik en udsøgt behandling, blevet visiteret til et ophold på rehabiliteringsscentret i Engesvang. Her sov hun stille ind fredag aften omgivet af sin nærmeste familie, der med Toves accepterende nik netop havde hentet pizza til hele flokken.

Hun efterlader sig to børn og en plejesøn, otte børnebørn og otte oldebørn.

Tove Blæsbjerg Pedersen bisættes fra Engesvang Kirke på fredag, og urnen skal senere nedsættes på Bording Kirkegård ved siden af ægtemanden Harry.