Ekstra penge giver gratis adgang til svømmehallerne

Ikast-Brande skaber gode rammer for en aktiv ferie - 100 aktiviteter er allerede på plads hen over sommeren

8. juli 2020, 07.20

Josephine Oliva Astrup Kempel og Karsten Sommer fra fritidsforvaltningen håber at få brugt alle 1.6 millioner kroner, som Ikast-Brande har fået til at skabe en Aktiv Sommer for kommunens børn og unge

AKTIV-SOMMER Med en pose penge på 1,6 millioner kroner fra regeringen er der i al hast blevet sat fokus på at skabe et væld af aktiviteter for de unge i Ikast-Brande Kommune.

En af de nyeste ting, der er faldet på plads hen over weekenden, er beslutningen om, at alle børn til- og med 18 år kan komme gratis i svømmehal i både Brande og Ikast helt frem til skolestarten i august

- Vi vil rigtig gerne have de mange penge i spil, så de kan komme børn og unge til gavn, siger fritidskonsulent Karsten Sommer, som har lagt sig i selen for at få så mange aktiviteter i spil til en sommer, der på mange måder adskiller sig fra tidligere, i kølvandet på corona-pandemien.

Kommunerne i hele Danmark kigger i øjeblikket hinanden lidt over skuldrene for at se, hvordan man gør alt for at skabe en god sommer specielt for børn og unge.

Mange sommerferie-aktiviteter er aflyst, og mange skal holde sommerferie i Danmark og mange nok på egen matrikel. I Ikast-Brande er årets Aktiv Sommer, der normal administreres af Ikast-Brande Bibliotek, forlængst aflyst.

Men i elvte time kom der pludselig en ny hjælpepakke i spil for at give specielt udsatte børnefamilier en mulighed for at få en god sommer.

I forhold til svømmehallen så kan der med corona-restriktionerne være begrænsinger for om man kan få adgang til svømmehallerne, der i øvrigt kun er gratis for børnene.

- Vi har i Ikast-Brande valgt ikke at skelne til, hvilken kommuner børnene kommer fra. Bor man i Hammerum og har lyst til at deltage i et danseevent i Hjertet - så kan de godt det, siger fritidsmedarbejder. Josephine Oliva Astrup Kempel, som håber at få rigtig meget at lave efter sommerferien, når pengene for de gennemførte aktiviteter skal udbetes til foreninger samt øvrige aktører.

Mange aktiviteter

For det er ikke kun i svømmehallerne, at der skal holdes regnskab med, hvor mange børnebilletter der skal refunderes.

Aktiv sommer er planlagt af Ungdomsskolen, Skoleafdelingen og Fritidsafdelingen i Ikast-Brande Kommune, som alle har taget kontakt til foreninger og andre aktører og opfordret dem til at byde ind med aktiviteter. Og der følger penge med. Der gives 25 kroner pr time per barn, som forneingen kan putte direkte i klubkassen, hvis de byder ind med aktiviteter. Derudover kan de deltagende foreninger få dækket nogle af udgifterne i forbindelse med aktiviteterne.

- Vi er allerede i gang, men desværre er der ikke så mange tilmeldinger, som vi kunne ønske os. Vi ved godt, at det er ferie, og nogle allerede er taget af sted, og har lagt andre planer. Men måske er der også familier derude, som slet ikke har nået at registrere, at der er rigtig mange tilbud, siger Karsten Sommer.

100 tilbud

- Vi har fået over 100 tilbud fra det lokale foreningsliv, og det er da vildt imponerende på så kort tid, understreger han.

Aktiviteterne foregår geografisk pænt fordelt over hele kommunen,og derfor vil det også være rigtig ærgerligt, om det bliver nødvendigt at aflyse fordi der ikke er deltagere nok. Specielt når foreningslivet har gjort sig umage med netop i al hast at komme med de mange tilbud

- Kommunerne har valgt forskellige måder at fordele pengene på. Nogle har valgt selv at stå for aktiviteterne. Vi har i stedet spillet bolden videre til foreningerne, som kan byde ind og få andel i den pulje vi er blevet tildelt, forklarer Karsten Sommer.

Han er spændt på om det lykkedes at få brugt pengene hen over sommeren.

For modsat de normale aktiviteter i »Aktiv Sommer« så er tilbuddet i år fordelt over samtlige af børnenes sommerferieuger, og ikke kun de sidste uger op til skolestarten

Tre krav

- Vi har meget frie rammer for, hvordan pengene skal bidrage til at få flere børn og unge til at deltage i sommeraktiviteter. Aktiviteterne skal enten have en kriminalpræventiv virkning, (holde de unge væk fra gaden), henvende sig til udsatte familie, og øvrige børn og unge i det hele taget, forklarer Karsten Sommer.

På hjemmesiderne USK.dk kan man få en oversigt over de mange tilbud og på aktivikastbrande.dk kan man som forening finde oplysninger om, hvordan man kan være med og byde ind på sommeraktiviteter for børn og unge.

Det er gennem hele sommerferien muligt for foreningere at byde ind med aktiviteter og listen vil derfor løbende blive opdateret.