
App hjælper personer med hjerneskader: - Jeg har fået en dejlig ro
Både bostøtter og borgere har stor glæde af app, som gør det nemmere at kommunikere og planlægge
Udgivet:24. august 2023, 08.00
Læsetid:4 minutter
Bostøttemedarbejder Julie Jensen og Jes Engberg har det rigtig hyggeligt sammen, men de er også glade for, at meget af deres kommunikation kan foregå via en app. Foto: Linna Grøn
BOSTØTTE De fleste af os har mange apps på vores mobiltelefoner, som kan bruges til en lang række formål, lige fra spil til lægeaftaler og dating.
Og hos Ikast-Brande Kommune har bostøtteafdelingen en særlig kalender-app, Planet, som hjælper med at skabe struktur i hverdagen for borgere, som har fået en hjerneskade, og som derfor har svært ved at overskue deres planer.
- Da jeg første gang havde besøg af en bostøtte, lå der 200 gule sedler på mit køkkenbord med ting, jeg skulle huske. Nu har jeg ingen papirer, der ligger og flyder, for alt står i Planet. Så det har virkelig givet en helt anden ro i mit hoved, fortæller 45-årige Jes Engberg, som er en af de borgere, der har installeret app’en på sin mobiltelefon.
Direkte adgang til kalender
Rent praktisk fungerer app’en sådan, at pårørende, bostøtter, læger, fysioterapeuter og andre relevante instanser har direkte adgang til borgerens kalender.
Så kan de tilføje nye aftaler eller ændre eksisterende, og de kan også skrive sammen med borgeren og tjekke op på, om vedkommende har husket sine aftaler.
- På den måde kan vi hjælpe med at skabe struktur i hverdagen, for det er ofte noget af det, man kæmper med, hvis man har fået en hjerneskade, fortæller Heidi Nielsen, som er centerleder hos Dagcenter Regnbuen i Ikast.
Hun fortæller, at app’en også kan bruges til at kommunikere direkte med borgerne.
- Vi må jo ikke skrive sms’er på grund af persondataloven, men det kan vi gøre i Planet, fordi det er et lukket system. Så på mange måder gør app’en hverdagen meget lettere for begge parter, siger Heidi Nielsen.
Whiteboard er for tydeligt
Julie Jensen er ansat som bostøttemedarbejder, og hun kan virkelig mærke, hvordan kalenderapp’en hjælper borgerne og gør dem mere selvstændige.
- Tidligere skrev vi borgernes aftaler i en papirkalender eller hængte et whiteboard op i hjemmet, hvor hele ugen blev delt op. Men med sådan et whiteboard hængende på væggen bliver det bare meget synligt, når man har gæster, at man har brug for hjælp. Nu kan vi gøre det meget mere diskret, hvilket helt tydeligt er rart for borgerne, fortæller Julie Jensen.
- På den måde kan vi også bruge vores ressourcer bedre, fordi vi ikke skal bruge tid på at køre ud til en borger, som for eksempel bor i Klovborg. Vi kan kommunikere gennem Planet og give borgeren nogle redskaber, så vedkommende har brug for færre besøg eller måske endda kan klare sig selv gennem app’en og telefonsamtaler, fortæller Julie Jensen.
Tjeklister for rengøring
App’en giver også mulighed for at hjælpe de borgere, som har brug for at komme i gang med praktiske opgaver - som for eksempel rengøring.
- Vi kan lave tjeklister, hvor de rent fysisk kan sætte et flueben, når de har tørret støv af eller vasket gulv. Det er mega-tilfredsstillende for mange borgere, fortæller Julie Jensen.
Og dét er en følelse, som Jes Engberg kan nikke genkendende til.
- Det hjælper ekstremt meget for mig at få hjælp til at strukturere min rengøring. Det kan tage mange timer for mig at gøre rent, fordi jeg er nødt til at tage et hvil ind i mellem. Og det har taget mig mange år at erkende, at det er sådan, jeg har det, men jeg er glad for, at der findes værktøjer, som kan hjælpe mig. Jeg kan godt lide at sætte et flueben, når jeg for eksempel har støvsuget, siger Jes Engberg.
Har fået en dejlig ro
Han har brug for bostøtte, fordi han ifølge lægerne erhvervede en hjerneskade helt tilbage i sin ungdom.
- Men det er blevet værre og værre, og jeg har altid døjet med hukommelsen. Jeg har kørt på overtryk hele livet for at prøve at følge med i hverdagen, og på et tidspunkt blev jeg alkoholiker, fordi alkoholen gav mig en ro, så jeg kunne sove. Jeg har kæmpet med alkohol i mange år, men nu har jeg snart været ædru i to år, fortæller Jes Engberg.
Heidi Nielsen lytter opmærksomt, mens han fortæller - og tilføjer:
- Derfor er det også så vigtigt at give dig nogle redskaber, så du oplever, at du godt kan få din hverdag til at fungere, uden at du skal dulme dig med alkohol eller andre ting. Alt det, der stressede dig før, det stresser dig ikke så meget mere nu, siger Heidi Nielsen.
- Nej, det er fuldstændig rigtigt. Før hobede alting sig op i mit hoved, men det gør det ikke længere. Jeg har fået en dejlig ro, fordi jeg ikke behøver at gå og prøve på at huske alting, fortæller Jes Engberg.

