Ny præst i Fonnesbæk Kirke: Som at komme hjem

Den nytiltrådte sognepræst har været vidt omkring, inden han havnede i embedet ved Fonnesbæk Kirke

23. december 2021, 05.31

Fonnesbæk Kirke har netop fejret sit 25 års jubilæum og er kendetegnet ved det to stiger, der indgår i arkitekturen. Der er dels Himmelstigen, som Jesus benytter til at komme ned på jorden, men også Jakobsstigen, som almindelige dødelige benytter til at komme nærmere Gud. Her ses den nye sognepræst Peter Krabbe-Larsen på sidstnævnte stige. Foto: Jørn Deleuran

ANSÆTTELSE Peter Krabbe-Larsen er tiltrådt som sognepræst ved Fonnesbæk Kirke, hvor han afløser Torben Pedersen, der har været tilknyttet kirken i størstedelen af dens godt 25-årige levetid.

I sidste uge flyttede den nytiltrådte præst ind i embedsboligen på Ørnevej i Ikast sammen med hustruen Lilian.

Den 54-årige sognepræst blev født i Karlslunde på Sjælland som søn af en elinstallatør og hjemmegående husmoder.

Peter Krabbe-Larsens forældre var tilknyttet Luthersk Mission, og da han var godt seks år rykkede han med sine forældre og to søskende til Etiopien. Undervejs kom en tredje søskende til.

Her levede han i de kommende fire år et efter eget udsagn fantastisk børneliv med blot to timers daglig skolegang og masser af frihed.

Han flyttede med sin familie tilbage til Danmark, hvor de bosatte sig i Odense.

Efter folkeskolen kom han på Det kristne Gymnasium i Ringkøbing, der er en kostskole, og i ferierne arbejdede han med fjernvarme som jord- og betonarbejder.

- Jeg var i syv sind med hensyn til min fremtid. Valget stod mellem at læse teologi eller blive håndværker som min far, erindrer Peter Krabbe-Larsen.

Mens han overvejede, havde han en tænkepause på et år, hvor han var underviser på efterskolen Frøstrup Have.

Valget faldt dog slutteligt på teologien, og han begyndte at læse i Aarhus.

Han var på det tidspunkt blot 28 år, men var allerede blevet gift med Lilian, der er uddannet sygeplejerske.

Mægler og tjener

Den unge Peter Krabbe-Larsen havde store visioner og drømme om sit virke i Folkekirken.

- Men jeg blev skuffet. Kirken fulgte efter min mening slet ikke med tiden, og det var næsten umuligt at lave om på. Der var tale om skønne spildte kræfter, fortæller den unge præst, der herefter for en stund vendte kirken ryggen.

I stedet blev han sammen med tre andre ansat som opsøgende socialmedarbejder i det daværende Ringkøbing Amt.

Miljø- og socialarbejderne tog rundt til især mindre byer og fik sig en snak med udsatte og ensomme.

- Det var et utroligt givende arbejde. Vi opsøgte selv vores »klienter«. Det var også hårdt, men vi gjorde en forskel, siger den ny præst i Fonnesbæk.

Efter syv år var det imidlertid slut. Pengene var brugt, og der blev ikke afsat en ny pulje til formålet.

Dermed var det for en periode ovre som ansat i det offentlige.

Han uddannede sig som ejendomsmægler og arbejdede ved Nybolig i Herning. Det gik strygende med salget af huse frem til finanskrisen.

Peter Krabbe-Larsen blev herefter ansat hos Herning Hallerne som reservetjener. Undervejs rykkede han opad i graderne og var til sidst supervisor for reservetjenerne.

Masser af goodwill

I 2013 søgte Peter Krabbe-Larsen tilbage til Folkekirken og fik et embede ved Lindved Kirke nær Vejle. Der var dog kun en deltidsstilling, så han søgte efter et andet embede. Det dukkede så op i Struer, hvor han kom en stilling ved kirken i 2017.

- Jeg var meget glad for at være her, men jeg var en af fire tilknyttede præster, og det indebar, at jeg kun havde gudstjeneste hver fjerde uge. Det var efter min mening alt for lidt, fortæller Peter Krabbe-Larsen, der var ansat som børne- og ungdomspræst, så da embedet som sognepræst ved Fonnesbæk Kirke i Ikast blev slået op, slog han til.

- Jeg kender ikke i forvejen det store til Ikast, men det er alligevel som at vende hjem. Sognet kan på mange måder minde meget om det ved Baunekirken, så det føles rigtigt og trygt. Samtidig kan jeg jo bygge på det fundament af goodwill, som Torben Pedersen har skabt, siger den nye præst ved Fonnesbæk Kirke.

I fritiden ynder den 54-årige præst at trække i cykeltøjet og sætte sig op på sin racer.

- Det giver både motion, og så ser man området på en helt anden måde. Jeg regner med at kunne finde et motionshold eller nogle andre at cykle med, når vi kommer ind i foråret, siger Peter Krabbe-Larsen.

Peter Krabbe-Larsen har haft mange gøremål i løbet af livet, men nu føler han, at han er vendt hjem med ansættelsen som sognepræst ved Fonnesbæk Kirke. Foto: Jørn Deleuran