På bølgelængde med morgensolen

Luften kan være kold og regnfuld men vandtemperaturen i Bording Friluftsbad er altid 27 grader

Udgivet:28. juli 2023, 12.00

Læsetid:4 minutter

Morgensvømning er en mulighed i Bording Friluftsbad to gange om ugen: Tirsdag og torsdag. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

2 måneder siden

BORDING Det støvregner en anelse og himlen er temmelig grå og skyfuld. Alligevel er en god håndfuld af Bordings borgere stået tidligt op for a komme på bølgelængde med morgensolen, der kæmper sig igennem morgendisen og lader sine stråler skinne kraftfuld ned i det indbydende 27 grader varme vand i byens friluftsbad.

To gange om ugen bliver dørene låst op klokken 6.30 og det skærmende bassintæppe rullet af.

Badets mangeårige bademester og frivillig i bestyrelsen, Hanne Lindberg, har for første gang i mange år ingen forpligtigelser i forhold til byens friluftsbad.

Ved sæsonstart var der andre kræfter, der trådte til og som nu står i spidsen for byens åndehul.

Hanne Lindberg kan dog ikke holde sig helt væk og låser frivilligt op tirsdag og torsdag morgen. Hun har vedligeholdt sine livredder-kompetencer og holder et vågent øje med de svømmere, der på bare tæer tripper hen over de kolde og våde fliser for at hoppe i bassinet.

27 grader

Ahh - lyder det fra de fleste, der hopper i, og konstaterer, at det er en ganske rar fornemmelse at ophæve tyngdekraften i det varme bassin, der i morgensolens stråler kvitterer med dampende skyer, der langsomt siver op fra det klare og blå vand.

Først i bølgen er 75-årige Bernd Baumeister, der fornylig er flyttet fra landet og ind til Bording. Han er en af de nye, der er dukket op i år som fast morgensvømmer blandt de mange, som er kommet fast gennem flere år.

- Jeg kommer hver tirsdag og torsdag for at svømme. Jeg kan godt lide at komme tidligt på dagen. Jeg er jo vågen alligevel. For mig handler det om samvær, fællesskab og ikke mindst sundhed. Badet har også åbent om aftenen, men jeg foretrækker det her om morgenen, siger han med glimt i øjet.

Bernd Baumeister svømmer typisk 300-500 meter, hver gang han besøger friluftsbadet.

Hanne Lindberg har i mange år haft en tæt tilknytning til Bording Friluftsbad. Både som arbejdsplads og senere som frivillig i blandt andet bestyrelsen og ved faste opgaver.

God indgang som tilflytter

Hun trak sig til sæsonstarten fra bestyrelsen sammen med andre garvede kræfter. Det betød, at en helt ny bestyrelse trådte til.

- For mig var det vigtigt, at vi fastholdt morgensvømningen. Jeg er selv vild med det og ved, at der er mange, der nyder det, siger Hanne Lindberg, der udover at låse op og agere livredder også lige tager sig et par baner i bassinet og holder formen ved lige.

En af morgenens gæster er Daniel Williams, der slet ikke var flyttet til byen, da han sagde ja til at blive en del af den nye bestyrelse.

- Vi flyttede til Bording i september, men min svoger har tidligere været en del af bestyrelsen og syntes, det kunne være en opgave for mig. Jeg gik med på ideen, blandt andet fordi det er en glimrende måde at lære byen og dens borgere bedre at kende, siger Daniel Williams som understreger, at den teori har holdt stik.

- Man kommer hurtigt til at kende flere og ikke mindst jargonen i byen, siger han med glæde i stemmen.

Han er som flere af de øvrige i bestyrelsen blevet en smule overrasket over, hvor mange opgaver, der skal løses omkring et friluftsbad.

- Der er en lovgivning, der skal overholdes og en masse teknik man skal lære at håndtere. Heldigvis var den afgående bestyrelsen klar til at give deres viden videre, og så må jeg bare sige, at der er en utrolig opbakning med frivillige, der gerne påtager sig opgaver, siger næstformanden.

Et populært sted

Bording Friluftsbad fik en kanonstart på sæsonen med det allerbedste vejr man kan forestille sig.

- Vi overtog et bad med en sund økonomi og har valgt at køre på uden at overveje sparemuligheder. Vi besluttede, at vi bruger det første år på at blive dus med hele driften, og så må vi se, hvad vi kan gøre, hvis vi skal gøre noget. Det er i al fald glædeligt, at der har været masser af besøgende. Vi holder vores budgetter og har haft omkring 4000 gæster allerede. Det er det mål, der er sat baseret på tidligere års sæsoner, siger næstformanden.

Muligheden for at leje friluftsbadet til et privatarrangement, en klassefest, en fødselsdag eller til en afslutningsfest har vist sig at være særdeles attraktivt.

- Vi må bare erkende, at vi har et populært sted, og selv om den offentlige åbningstid er begrænset til fire timer om eftermiddagen, så holder vi stort set åbent hver dag fra otte morgen til otte aften, siger Daniel Williams inden han samler sin medbragte taske op og går i omklædningsgrummet for at klæde om til en tur i det dragende blå bassin.

Ved dagens morgensvømning var der otte gæster og foreløbig er rekorden for indeværende sæson 16 morgenfriske svømmere.

Daniel William har brugt friluftsbadet som indgang til at lære Bording at kende. Han flyttede til Bording i september og var allerede da næstformand for friluftsbadet. Foto: Laila Kempel
På bølgelængde med morgensolen i Bording Friluftsbad. Foto: Laila Kempel
Bernd Baumeister var den første til at hoppe i det 27 graders varme bassin i Bording Friluftsbad, torsdag morgen. Foto: Laila Kempel