God kemi mellem lokal virksomhed og gymnasieelever

2x fra Ikast-Brande Gymnasium har været på virksomheds-besøg hos KMC i Brande som led i et tværfagligt innovationsforløb

Udgivet:14. februar 2020, 07.00

Læsetid:2 minutter

2x samlet foran KMC i Brande. Foto: privat

UDDANNELSE For nylig var 2x fra Ikast-Brande Gymnasium en tur i Brande på virksomhedsbesøg hos kartoffelmelsfabrikken KMC. Udgangspunktet for besøget var et tværfagligt forløb i fagene kemi og dansk. Forud for besøget har eleverne i kemi blandt andet arbejdet med, hvordan stivelse i kartofler er opbygget som nogle kæmpemolekyler. De skulle på turen samle inspiration og viden om kartoffelmelsproducenten for efterfølgende at udvikle deres egne mayonnaiser. I sidste uge var repræsentant for KMC og byrådsmedlem, Helle Vigsøe Mathiasen, så på besøg på gymnasiet, hvor eleverne skulle fremlægge resultaterne af deres anstrengelser.

- Vi har brug for de unge mennesker i fødevarebranchen, så det er et spændende samarbejde for os. Jeg synes, de unge mennesker er virkelig dygtige til at træde frem og præsentere deres resultater, siger Helle Vigsøe Mathiasen om samarbejdet med Ikast-Brande Gymnasium.

Kemi og dansk i virkeligheden

Besøget hos KMC er med til at vise eleverne, at deres fag i høj grad også er anvendelige uden for klasselokalet. I selve produktudviklingen af deres mayonnaiser har eleverne anvendt kemifaget. Samtidig skulle de forfatte en populærvidenskabelig artikel om fordelene ved at anvende kartoffelmel som stivelse i fødevareindustrien - her kom danskfaget i spil. Og det at anvende fagene i praksis har klart gjort en forskel for eleverne.

- Det var virkelig spændende at besøge KMC. Vi fik et indblik i, hvad man kan bruge en naturvidenskabelig studieretning til. Alt det vi sidder og arbejder med i skolen, er jo noget de bruger i dagligdagen, siger elev Sofie Vium Kristensen. Hendes klassekammerat Mikkel Høj Andreasen supplerer:

- Ja og det var fedt, at man kunne følge med i de ting, de forklarede. Man var ligesom på niveau og bagefter kunne vi omsætte teorien til praksis, da vi selv skulle lave mayonnaise.

Gevinst for både elever og virksomheder

Hos KMC, hvor der produceres kartoffelstivelse med et utal af forskellige anvendelsesmuligheder fra fødevarer over byggematerialer til medicinalindustrien, ser de klare fordele ved samarbejdet for både virksomheden og gymnasiet.

- Vi fylder meget i lokalmiljøet og derfor vil vi også gerne give noget igen. Hvis vi kan give de unge et indblik i kulturen og hverdagen på KMC og samtidig inspirere dem til at søge tilbage til kommunen, når de har uddannet sig, så har begge parter vundet, siger Helle Vigsøe Mathiasen, der havde medbragt fine præmier til dagens vindergruppe.