Appel fra hjerteforeningen: Gå med - for at redde liv

18. august 2020, 06.47

Hjerteforeningsformand i Ikast-Brande Leif Haagensen, her ved indvielsen af Hjertestien i Brande, håber, at flere har lyst til at bidrage til forerningens uddelingsdag den 30. august. Foto: Tom Laursen

IKAST-BRANDE Hvis en person med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter i løbet af tre til fem minutter efter et hjertestop, kan overlevelsen være op til 50-70 procent. I 2018 blev godt ni procent af personerne med hjertestop uden for et hospital stødt med en hjertestarter, inden ambulancen ankom. Det er en syvdobling fra 1,3 procent i 2001.

- Det er da en fremgang, der er til at tage at føle på, siger formanden for Hjerteforeningen Ikast-Brande, Leif Haagensen.

På den baggrund bringer han en appel til de borgere i Ikast-Brande Kommune, der har overskud til det, om være med til at redde flere liv ved at gå sig til en hjertestarter, når foreningens landsuddeling finder sted søndag, den 30. august. Det tager to til tre timer at gå en rute.

- Der er rigtig mange, der samler ind til noget. Det gør hjerteforeningen også, men helt ærligt er det mere rigtigt at kalde det en landsuddeling, når indsamlerne bliver belønnet med noget så vigtigt som hjertestartere og muligheden for at redde liv i det område, de bor i, siger Leif Haagensen.

Corona udfordrer indsamling

Hjerteforeningen gennemførte i april sidste år landsuddelingen for første gang. Her gik ca. 6000 frivillige sig til 400 hjertestartere ved dør til dør indsamlingen. Konceptet var dengang som i år, at man som gruppe ved at gå 15 ruter i forbindelse med dør-til-dør-indsamlingen får en hjertestarter og et varmeskab monteret af en professionel elektriker præcist dér, hvor gruppen ønsker det.

- På grund af corona-pandemien er der ikke så mange indsamlere til dette års landsuddeling, og derfor er det svært at få fyldt alle grupper landet over op. Nogle af grupperne mangler måske kun to-tre deltagere for at få en hjertestarter, siger Leif Haagensen.

- I den forbindelse kan jeg oplyse, at indsamlingen er kontantfri, hvilket gør det nemt at holde den anbefalede afstand til andre. Man kan desuden oprette en digital rute, hvor man samler ind online. Dette gør vores landsuddelingen corona-sikker. Bliver der samlet minimum 1.000 kroner ind, tæller det med i den rute, man har valgt at slutte sig til, siger Ikast-Brande afdelingsformanden.

Godt samarbejde

Han påpeger samtidig Hjerteforeningens samarbejde med Fakta som sponsor af landsuddelingen.

- Det samarbejde betyder, at Hjerteforeningen har tilbudt 40 hjertestartere, der monteres som døgntilgængelige ved de butikker landet over, hvor der er længst afstand til en registreret hjertestarter. Her er Fakta i Ikast udvalgt, siger Leif Haagensen.

Interesserede i at deltage i landsuddelingen kan søge information på hjerteforeningen.dk.

- Man kan også rette henvendelse til mig. Alle kan starte deres egen gruppe, men man kan også melde sig til en eksiserende gruppe, siger Leif Haagensen, og fortæller, at der foreløbigt er oprettet en gruppe, nemlig Tandlægerne Rådhusstræde, Ikast, hvor hjertestarteren også skal placeres.

- I Brande gik man sig sidste år til en hjertestarter i Skovbrynet. Her vil man i år forsøge at gå sig til et års gratis serviceaftale, siger Leif Haagensen.