Ikast-sammenholdet vendte tilbage

Fire gratis koncerter, solskin, fadøl og god mad var lige dét, der skulle til for at samle byen til en stor fest på torvet, da foreningen »Fest i gaden« holdt sit første event i fredags

23. august 2021, 07.17

De opstillede bordebænkesæt var med til at skabe en rigtig byfeststemning. Foto: Henrik Ole Jensen

MUSIK Øjnene bliver større, og smilet bliver bredere, mens kulsyren pulserer rundt i Claus Jakob Nielsens fadøl.

- Perfekt skænket, roser han fadølsdamen.

Han vender sig og skærmer solen med sin ene hånd. Foran sig sidder hundredvis af ikastboer samlet til »Musik på torvet«, og på scenen er det lokale band »Rusten Hverdag« i gang med at sikre fredagsstemningen.

Claus Jakob Nielsen er egentlig ikke selv fra byen. Han er blevet inviteret af sin fætter til fest.

- Først tænkte jeg, at det lød helt genialt med et arrangement, der støtter ikke-kendte kunstnere, som har lidt ekstra meget under kulturen i coronakrisen. Jeg spiller selv til bryllupper, så jeg ved, hvor frustrerende det har været, siger han.

Byen trænger til fest

Bandet »Rusten Hverdag« er fra Ikast og består af sanger Jonas Götze Lindegaard, Jonas Hoffmann Nedergaard, som synger kor, Mathias Carl Gyvlgaard Nielsen, der spiller bas, mens Christoffer Hauge Bagger spiller trommer. Bandet har takket været de fire initiativtagere fået muligheden for igen at optræde for et publikum. Og det var netop en af tankerne bag »Musik på Torvet«.

Robert Bagger har sammen med Simon Lindegaard, Bjarne Jakobsen og Jens Ole Thorkildsen stiftet foreningen »Fest i gaden«, og her er »Musik på Torvet« første skud på stammen.

- Vi er nogle gamle herrer, som tidligere har været med til at lave Ikast Musikliv gennem mange år. Nu sætter vi gang i det her, der er tænkt som støtte til kulturen for kulturens skyld. Og naturligvis også for borgernes skyld, fortæller Simon Lindegaard.

At byen har trængt til en fest, efterlader fredagens arrangement ikke meget tvivl om.

I løbet af eftermiddagen bliver pladsen foran scenen omdannet til dansegulv, mens de opstillede bordebænkesæt giver anledning til at få snakket med venner, familie eller bekendte.

- Jeg synes, det er flot, at byen kan stable sådan noget på benene. Men det undrer mig sådan set ikke. Jeg kommer selv fra »en mindre by«, som godt nok ikke har samme størrelse som Ikast, men her bakker folk også op, når ildsjæle sætter noget i værk, lyder det fra Claus Jakob Nielsen.

En længe ventet følelse

Lene Pedersen er til gengæld fra Ikast, og hun sidder bagerst på pladsen med et hold naboer, mens hendes børn for længst har fundet sammen med vennerne fra skolen. Hos Lene Pedersen bringer det stolthed frem, at byen står sammen, når noget sker.

- Jeg tror, at vi alle har trængt til at komme ud i lang tid. Jeg har selv været koncertgænger i mange år til Ikast Musikliv, og hvor har vi dog manglet festivalen de seneste år. Derfor gør det mig glad, når nogle gør noget for byen - og endnu mere, at byen også bakker op, fortæller Lene Pedersen med henvisning til det flotte fremmøde.

Selvfølgelig spiller det smukke sensommervejr ind på fremmødet. Men musik er og vil altid være en tiltrækningskraft. Det samme er øl og lækkert mad. Det bringer Lene Pedersen tilbage til det, hun kalder Ikast-sammenholdet.

- Nu er jeg selv tilflytter, men jeg har efterhånden boet her i mange år. Det gør mig bare glad, når lokale hjælper hinanden, siger hun og peger over på madteltet. Det er de lokale Køkkenpirater, som ved siden af Ikast Mikrobryg står for det våde og tørre.

- Det hele er på en måde forbundet, og vi viser både os selv og omverdenen, at man ikke behøver at tage ud af Ikast for at høre noget fedt musik og for at få en dejlig dag sammen, forklarer Lene Pedersen.

Foreningen »Fest i gaden« samlede byen og gav byen en følelse, som for mange lå lidt fjern: Følelsen af sammenhold og fællesskab til lyden af god musik i det fri.

Det lokale band »Rusten Hverdag« åbnede festen. Herefter spillede »HMS - Malmborg/Sørensen, »Givlyd«, før »Green Hill« gik på ved 22-tiden. Foto: Henrik Ole Jensen
Først på eftermiddagen sad de fleste og hyggede sig, og som eftermiddagen skred frem, kom flere til. Både blandt de fremmødte og arrangørerne var der glæde over en flot opbakning fra byen. Foto: Henrik Ole Jensen