Iran: Salman Rushdie og hans støtter var selv ude om angreb

Salman Rushdie er selv skyld i, at han blev angrebet fredag. Det siger Iran, der i øvrigt afviser at stå bag.

Udgivet:15. august 2022, 10.20

Læsetid:2 minutter

Salman Rushdie bliver her fragtet til en helikopter umiddelbart efter angrebet fredag.

/ Ritzau /

TEHERAN Den 75-årige forfatter Salman Rushdie er selv ude om, at han fredag blev angrebet ved et arrangement i New York.

Sådan lyder beskyldningen mandag fra udenrigsministeriet i Iran.

- Med hensyn til det her angreb så mener vi ikke, at man kan beskylde og fordømme andre end Salman Rushdie og hans tilhængere, siger udenrigsministeriets talsmand, Nasser Kanani.

Han afviser samtidig "kategorisk", at Iran stod bag angrebet.

Det er Irans første officielle reaktion på angrebet, der fandt sted fredag.

Her blev Salman Rushdie angrebet, da han skulle til at tale ved en litterær begivenhed i den amerikanske delstat New York.

Meldingen var søndag, at hans tilstand endnu var kritisk, men at han ikke længere får hjælp af en respirator til at trække vejret.

Det er mandag stadig uklart, hvad motivet bag angrebet var.

Salman Rushdie har dog i årevis haft en fatwa, en islamisk dødsdom, hængende over hovedet. Det skyldes udgivelsen af bogen "De sataniske vers", som mange muslimer fandt stødende og blasfemisk.

Det var Irans præstestyre, der i 1989 udstedte dødsdommen over ham. Siden da har Rushdie tilbragt mange år i skjul og under politibeskyttelse.

De seneste år har Rushdie boet i New York.

Iranerne gentager mandag, at Salman Rushdie ifølge dem krydsede en grænse med bogen "De sataniske vers" fra 1988.

- Ved at fornærme islams mest hellige indhold har han krydset grænsen hos over halvanden milliard muslimer og følgere af de hellige religioner og dermed udsat sig selv for folkets vrede og raseri, siger Nasser Kanani.

"De sataniske vers" fortæller en surrealistisk historie om to indiske skuespillere, hvis kaprede fly eksploderer over Den Engelske Kanal.

De overlever og kommer til en engelsk strand. Den ene i form af en ærkeengel, den anden som djævlen. Rushdie navngav prostituerede i bogen efter profetens Muhammeds koner.

Der er også en karakter, en profet ved navn Mahound, der under indflydelse af djævlen lader til at sige, at man kan bede til andre guder end Allah.

Efter angrebet fredag er "De sataniske vers" i Danmark strøget til tops på bestsellerlisten hos Saxo.com, der er landets største online boghandel.

/ritzau/AFP