Gør dit hus vinterklar i tide

Efterse og reparer huset inden vinteren - det kan være dyrt at lade være. Tagrender, tagsten, træværk, murværk skal på to-do-listen.

Udgivet:13. september 2020, 15.01

Læsetid:1 minut

Få tømt og renset alle tagrender inden efterår og vinter sætter ind med blæst og masser af nedbør. Foto: Kehlet

3 år siden

VINTERKLAR

Mange med hus og have imødeser vinteren som den tid på året, hvor kulden sørger for at holde ukrudtet nede, og hvor græs og hæk kan passe sig selv.

Men der er stadig ting, man bør bruge krudt på som boligejer – også udendørs.

Efteråret er et godt tidspunkt til at efterse huset og sikre, at det er klar til vinterens strabadser. For vinteren er blæst, regn og frost, og har man ikke fået tømt sin tagrende og efterset den løse tagsten, så kan Kong Vinter godt blive en dyr gæst.

En grundig gennemgang af huset før vinter byder blandt andet på:

Tagtjek

Regn, sne og vind finder altid vej, er der mos, løs tagbelægning eller nedslidte fuger, så kan det betyde frostsprængninger, fygesne på loftet eller faldende tagsten. Har du skorsten, skal den tjekkes grundigt.

Tagrenden skal tømmes

Når der rigtig kommer blæst, så ryger bladene i tagrenden og stopper det hele til. En skidt ting, når regnen kommer og frosten følger. Fugt i tagfoden er skidt nyt. Sørg også for at tjekke, om nedløbsrøret er stoppet.

Vinduer og andet træværk

Bundstykker og lister skal være klar til trykket. Har du været gavmild, da du malede træværket, så kan det betyde, at vinduet binder lidt. Det skal slibes eller høvles ned, så det igen slutter tæt. Er der planker i gavl eller rækværk, som trænger til at blive skiftet, så gør det nu.