To lister satte hælene i

Konservativ og Fælleslisten anerkender sparekrav, men vil i højre grad værne om børn og unge og lave struktuelle ændringer på ældreområdet

Udgivet:14. september 2022, 11.12

Læsetid:3 minutter

De syv medlemmer af Ikast-Brande Byråd: fra venstre Rune Lyager, Lotte Stoltenborg, Fælleslisten samt den konservative byrådsgruppe, Annette Mosegaard, Henrik Overgaard, Dina Raabjerg, Kirsten York og Anette Øgaard mødtes tirsdag eftermiddag i byrådssalen, hvor de præsenterede deres alternative forslag til et fremtidig budget. Foto: Privat Foto

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

FORLIG Et flertal i byrådet har indgået et budgetforlig, hvilket betyder, at der er skabt enighed om, hvordan det kommunale budget skal se ud i 2023 og overslagsårene 2024-27.

Men udenfor forliget står syv af byrådets 23 medlemmer. De fem repræsentanter fra Konservativ Folkeparti og de to fra Fælleslisten satte tidligt hælene i og forlod forhandlingsbordet

På et pressemøde tirsdag eftermiddag giver de udtryk for, at de anerkender nødvendigheden af at tage ansvar og spare mange millioner kroner.

Men de er ikke klar til at spare penge på samme måde som byrådets flertal.

I stedet har de udarbejdet deres eget mindretals budgetforslag, hvor de har lavet besparelser for 44 millioner kroner mod flertallets 40 millioner kroner.

- Vi lægger op til, at der skal spares flere penge, men det mener vi også er nødvendigt, hvis vi skal vise ansvar, siger Dina Raabjerg fra den konservative byrådsgruppe.

Hendes gruppeformand Annette Mosegaard tilføjer:

- Da vi sad omkring bordet fik vi præsenteret en spareplan, hvor der med grønthøstermetoden skulle spares den samme procent gennem hele budgettet. Det var vi ikke klar til. Vi vil gerne mere præcist sætte ord på, hvor besparelserne skal ramme, og altså dykke et lag dybere.

Både Fælleslisten og De Konservative har den klare opfattelse, at de blev præsenteret for et enten eller, og valgte derfor at forlade forhandlingerne, og blev ikke siden »indbudt til dans«.

Sådan er i alt fald omeldingen fra de to lister, der havde ønsket, at man kiggede lidt dybere ned i tallene, og forholdte sig mere konstruktiv i stedet for som de udtrykker det »skyde med spredehagl«

De syv byrådsmedlemmer er blandt andet bekymret for de store besparelser, der med flertallets beslutning vil ramme børn- og unge i for stor grad. I deres mindretalsforslag skal der spares 9, 8 millioner, mens flertallet er klar til at finde 15 millioner på området.

I stedet vil Konservativ og Fælleslisten kigge på ældreområdet, hvor de mener at kunne finde flere besparelser via struktuelle ændringer.

De hævder, at der med igangværende nybyg vil være 90 plejeboliger, som står tomme fordi behovet og antallet af ældre slet ikke matcher, og derfor belaster kommunens økonomi i en grad, hvor det kræver et eftersyn og en nedjustering og altså en besparelse i den kommunale økonomi.

De syv byrådsmedlemmer er klar til at hæve forældreprisen i SFO’erne men vil også gå forrest og aflyse byrådets planlagte studietur det kommende år.

- Det handler om, at alle skal spare og alle må byde ind, lyder det fra Fælleslistens Rune Lyager, der sammen med sin kollega fra Fælleslisten Lotte Stoltenborg er alvorlig bekymret for, at Blåhøj Skoles fremtid.

De to lister udenfor budgetforliget vil til anden behandlingen af budgettet - på byrådsmødet i oktober, fremlægge deres forslag, og hæfter sig blandt andet ved, at der i flertallets budgetforlig står: ».... samme forligskreds vil forsøge at nå til enighed om budgettet for årene 2024-2027«.

- Det er normal kutyme, at man forhandler og fastlægger budgettet en gang om året. Sidste år stod Socialdemokratiet udenfor. Men de er inviteret indenfor i år. Det kan vi så ikke forvente at blive. Vi er ikke en del af forligskredsen, og kan ikke forvente at blive inviteret indenfor i de kommende tre år. Det vil jeg kalde bøllemetoder, siger Dina Raabjerg