Fra travlhed til konkurs: Corona tager livet af ny fotoforretning

Topp Fotografi havde planer om at flytte i nye lokaler i Strøgcentret i foråret. I stedet drejer virksomheden nøglen om

11. marts 2021, 12.51

Kasper og Nanna Topp er nu jobsøgende, men de har købt fotoudstyr fri af konkursboet, så de har muligheden for at genoptage drømmen om fotoforretning senere. Foto: Privatfoto

IKAST I december kunne Kasper og Nanna Topp , der i samme måned kunne fejre deres første år som erhvervsdrivende i Ikast, melde om juletravlhed og »fuldt booket«.

Nu, hvor foråret er kommet og restriktionerne fortsat holder liberale erhverv lukkede, må parret melde ud, at Topp Fotografi fredag 5. marts blev erklæret konkurs.

Siden nedlukningen i december har Herning Folkeblad løbende været i kontakt med Kasper Topp, der har forklaret, at virksomheden har været lukningstruet hele 2021. Parret har til det sidste håbet, at hjælpepakkerne for iværksættere kunne blive fotoforretningens redning, men det lykkedes altså ikke.

- Vi gik konkurs i fredags, og helt ærligt så er jeg lettet over, at der er en afklaring efter mange måneder med usikkerhed og frustrationer - også selvom der ikke er tale om den lykkelige slutning, vi håbede på, siger Kasper Topp.

Har ramt et sort hul

Foto-forretningen er efter alt at dømme faldet igennem det corona-sikkerhedsnet, Folketinget har forsøgt at spænde ud under de tvangslukkede virksomheder i form af hjælpepakker og kompensation.

- Jeg tror egentlig, man efter bedste evne har forsøgt at lave hjælpepakker, der skal komme alle til gode, men det er ikke lykkedes. Vi har ramt et sort hul, og det er uheldigt, siger Kasper Topp.

Han forklarer, at Topp Fotografi gik fra privat hobbyvirksomheden til professionelt fotostudie i slutningen af 2019. Det er de første tre måneder af virksomhedens levetid, der sammenlignes med, når myndighederne skal vurdere, om en virksomhed er berettiget til hjælpepakker.

- Man skal have en nedgang i omsætningen på mindst 30 procent for at få del i hjælpepakkerne. Men da man sammenligner med en periode, hvor vi var helt nystartede og næsten ikke havde kunder, så havde vi faktisk vækstet og får derfor nul kroner i hjælpepakker, siger Kasper Topp.

I virksomhedens korte levetid har den været udsat for to nedlukninger.

- Vi brugte alt, hvad vi havde tjent, under den første nedlukning, så da anden nedlukning kom, var der ikke flere penge i kassen, og vi har derfor ikke kunnet udbetale løn til os selv. Og vi er ganske enkelt afhængige af at få løn, så vi kan få mad på bordet. Vi har en familie at tage hensyn til, siger Kasper Topp.

Derfor indgav parret konkursbegæring. Ifølge fotografen er det foregået i god ro og orden.

- Vi skylder ikke penge til nogen, vi har betalt vores husleje og forsøgt at lukke virksomheden ned med mindst mulig skade for andre, siger han.

Parret har desuden valgt at købe alle virksomhedens aktiver fri af konkursboet.

- Det betyder, at vi ejer rettighederne til alle fotos, og kunder kan købe dem i hele 2021. Vi ejer også alt fotoudstyr, så vi har muligheden for at starte virksomheden op igen på et senere tidspunkt, siger Kasper Topp.