Jubilæumsfejring: Ikast-genbrugsbutik er populær som aldrig før

Røde Kors-butikken på Strøget fejrer 25-årsjubilæum

Udgivet:19. maj 2023, 12.00

Læsetid:3 minutter

Aase Inga Nielsen, Kirsten Eskildsen, Else Jacobsen og Margit Lysgaard hører til staben af de frivillige kræfter i Røde Kors’ Genbrugs­butik, der nu fejrer 25-årsjubilæum. Blandt de største salgsvarer er netop isenkram, som de her er fotograferet foran. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

IKAST Folk i Ikast er gode til det med tøj. Det har de været i mange år. Men også når det handler om genbrugstøj, er ikastboerne gode til at aflevere det.

Faktisk så gode, at store bunker på ugentlig basis sendes videre fra den lokale butik til resten af landets Røde Kors-butikker.

- Jeg tror, det hænger sammen med vores industri i området. Der er jo altid lagersalg et eller andet sted i byen. Så vi har en tradition, vi bærer med os. Faktisk får vi også masser af nyt tøj, hvor hængemærkerne ikke engang er pillet ud. Det er nyt tøj, som bare ikke kom i brug alligevel, siger Margit Lysgaard, der står i spidsen for Røde Kors Genbrugsbutik på Strøget i Ikast.

Cirkulær økonomi

I 25 år har landsorganisationen med hjælp fra den lokale forening drevet butikken, som dog gennem årene er vokset en del i størrelse.

Ellers er det faktisk isenkram, der er butikkens største salgsvare.

- Vi oplever, at tingene virkelig cirkulerer. I stedet for at gå ud og købe dyrt plasticservice til festen kommer folk her og køber eksempelvis billige glas, som de returnerer bagefter, så vi kan sælge dem igen, siger en af de mangeårige frivillige kræfter i butikken, Aase Inga Nielsen, der også oplever, at tema- og fastelavnsfester kan give ekstra salg på bundlinjen.

Og når festen er overstået, kommer udklædningen tilbage til butikken.

- Og det må de hjertens gerne blive ved med. Vi sælger det gerne mere end én gang, siger hun og smiler.

Kirsten Eskildsen har været med siden begyndelsen og husker flere episoder, hvor specielt mænd kommer ind og skal bruge en form for udklædning.

- Så kommer de og spørger om hjælp, og vi elsker det. Vi finder oftest noget, de kan bruge, og som de selvfølgelig skal prøve. Og så kommer vi alle sammen til at grine. Og morer os over det i flere dage, siger Kirsten Eskildsen.

Ikast kan også

Genbrugsbutikken i Ikast startede i sin tid, fordi kollegerne i Herning havde fået etableret sig, og så følte medlemmerne i Ikast, at de kunne gøre noget tilsvarende. Nu har de i foreløbig 25 år vist, at de havde ret.

Butikken har flere fordele. Dels genererer den hvert år et overskud, som den lokale forening har stor indflydelse på, hvad skal bruges til.

Butikken fungerer også som et naturligt omdrejningspunkt for medlemmerne og foreningens mange aktiviteter, der omfatter alt fra førstehjælpskurser til familiecafeer, nørklegrupper og sprogcafeer for flygtninge.

Men også for de mange frivillige er genbrugsbutikken blevet en vigtig del af deres sociale liv. Mange opbygger et fællesskab og et netværk, som de har svært ved at undvære.

Ingen glaspest

I en tid, hvor genbrugsbølgen skyller ind over os, stilles der store krav til butikken.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke er en marskandiser. Der er forskel, siger Kirsten Eskildsen.

Hullet tøj bliver kasseret, ligesom beskidt isenkram altid bliver vasket.

- Vi kører altid glas igennem opvaskeren for at være sikre på, at der ikke er glaspest, siger Aase Inga Nielsen, som også understreger, at alle el-ting er afprøvet og testet, så alle er sikre på, at det virker, inden det kommer i butikken.

Genbrugsbutikken i Ikast har i øjeblikket 42 frivillige tilknyttet. Dertil kommer syv såkaldte møbelmænd, der henter og bringer møbler, samt en feje- og altmuligmand.

- Vi har ikke den præcise dag for, hvornår vi startede. Men det var i maj for 25 år siden, og vi har besluttet, at vi markerer jubilæet 23. maj med en reception med inviterede gæster om formiddagen, siger Margit Lysgaard.