En udstilling om parcelhuset

Lørdag 2. november er der fernisering på udstilling i Kunstpakhuset

Udgivet:01. november 2019, 09.21

Læsetid:2 minutter

Lotte Agger, patchwork.

Kunst »Parcelhus, II« er en udstilling om parcelhuset som fænomen set gennem fire kunstneres øjne. Kunstnerne er Lotte Agger, Frøns Dryer, Sisse Hoffmann og Heidi Hove. De har forskellige positioner, - nogle har parcelhuset i deres DNA, andre er udenforstående betragtere.

Via forskellige ståsteder og forskellige metoder afdækker de et lille hjørne af fænomenet parcelhus.

Historien om at være en kedelig, konform og borgerlig boligform klæber sig til parcelhuset, men kan det være rigtig at halvdelen af befolkningen vælger at bo kedeligt, konformt og grimt?

Hvad gemmer der sig af historier og usete vinkler, som knytter sig til parcelhuset? Den dominerende boligtype i Danmark som dækker 2/3 af Danmarks boliger og som er karakteristisk for de fleste danske byer.

Énfamiliehus

Et parcelhus er et fritliggende énfamiliehus med have bygget på en parcel udstykket fra en større ejendom, typisk et landbrug men nogen gange også industri, der er nedlagt.

Der har været udstykket parceller sinde 1922 men udtrykket 'Parcelhus' blev for alvor en del af sproget i 60'erne, hvor udstykningen af landbrugsjord tog fart. I dag er der en million parcelhuse i Danmark. Hver en dansk by har sine parcelhuskvarterer: Gamle nær bymidten med tilvoksede haver og store træer såvel som nye på den bare forblæste mark med typehuse, små lave hække og vej-forløb direkte fra landskabsarkitektens tegnestue.

Velkendt og trygt?

Parcelhuset er noget alle danskere har et forhold til, men hvad er det for et forhold?

Er parcelhuskvarteret velkendt og trygt eller er det en fremmed verden? Hvad er det særlige?

Er det placeringen i landskabet, stringensen i planløsningerne og patchwork mønstrene i flisebelægningerne? Er det den karakteristiske arkitektur med de gule eller hvide mursten der skyder ryg over de lige hække? Eller er det følelser udløst af personlige oplevelser i teltet på græsplænen, i børneværelset, ved grillen eller ved køkkenbordet? Falder blikket ind eller ud af vinduet med gardisette-gardinet og potteplanten?

Udstillingen er den anden i en række af udstillinger, hvor parcelhuset bliver gjort til genstand for en kunstnerisk undersøgelse. Den første udstilling Parcelhus, blev vist i Janus bygningen i Tistrup i februar 2019.

Der er fernisering på udstillingen i Kunstpakhuset på lørdag 2. november.

Kunsthistoriker og billedkunstner Lone Just Andersen vil åbne udstillingen, og de udstillende kunstnere vil være til stede.