63 julesalmer at vælge imellem: Engesvang Kirke holder Hit med julesangen

Engesvang Kirke har traditionen tro både »Hit med julesalmen« og sang i gaderne

Udgivet:19. december 2022, 08.00

Læsetid:2 minutter

For andet år vil frivillige synge julen ind rundt i Engesvangs gader. Det sker onsdag 21. december. Foto: Privatfoto

10 måneder siden

ENGESVANG Der bliver masser af julesalmer i Engesvang op til jul. Onsdag 21. december vil et kor af frivillige fra kirken gå rundt i gaderne i Engesvang og synge julesange og -salmer.

Det skriver kirken i en pressemeddelelse.

- Det er andet år, vi gør det, og det er i år blevet yderst populært at være med. I hvert fald er der ikke mindre end 20 frivillige, der har været med til de første øveaftener, fortæller Hans Jørgen Hansen fra menighedsrådet.

Det bliver efter, at mørket er faldet over byen, at det store kor går på gaden. Først vil de stoppe op ved plejecentret Dybdalsparken, hvor man vil synge i atriumgården. Bagefter går koret til fortovet foran Spar-købmanden, hvor der bliver sunget nogle andre sange, og endelig bliver der sunget foran Dagli’Brugsen, hvor uddeleren og bestyrelsen har stillet i udsigt, at der efter sangen bliver serveret lidt lunt og sødt til både sangere og tilhørere.

Det midlertidige kor består af både unge og ældre, mænd og kvinder. Det vil typisk være trestemmige sange, og altså uden akkompagnement bortset fra et lille klokkespil til at slå de rigtige starttoner an. Det er både nyere og ældre julesange, man vil kunne høre, blandt andet »Hvad er det, der gør jul til noget særligt« fra 2015 og »Ding, dong! Merrily on high« fra det 16. århundrede.

Det er kirkesanger og sognemedhjælper Lærke Lysgaard, der står i spidsen for det, hun kalder »kirkens pop-up-kor«.

Aftenen før julesang i gaderne er der julesang i kirken. Da har man den traditionsrige »Hit med julesalmen«, der har været gennemført i omkring 15 år.

Det er et arrangement, hvor alle kan komme og foreslå, hvilke julesalmer man synger sammen. Kirkens organist, Lisbeth Roesen, vil sidde klar ved klaveret, og som hjælp til akkompagnementet har hun fløjtenisten Preben Gramhart.

- Der er 41 regulære julesalmer i salmebogen, og lægger man så advent og helligtrekonger til, så er vi oppe på 63, og så mange salmer når man ikke igennem, også selv om man deltager i alle julens gudstjenester. Så vil man være sikker på at høre sin yndlingsjulesalme i kirken, så må man hellere deltage i Hit med julesalmen og selv foreslå den, siger Hans Jørgen Hansen fra menighedsrådet. Han oplyser, at der som tidligere år vil være fire gudstjenester i kirken juleaftensdag. Alle gudstjenesterne er med Torben Pedersen. Han står også for julens øvrige gudstjenester juledag, 25. december, og anden juledag, 26. december. Desuden vil der være gudstjeneste i kirken nytårsaftensdag, lørdag 31. december. Det er også en tradition, at man efter gudstjenesten den dag ønsker hinanden godt nytår med mousserende vin og søde kager.