Sportsfest med kæpheste

Masser af aktiviteter ved årets Sports- og Byfest, hvor landsbyen lappede på en forglemmelse i forbindelse med VM i hest

Udgivet:25. august 2022, 06.09

Læsetid:3 minutter

Kirstine Lindbæk Østergaard og Ruby klarer i fornem stil en af de vanskelige forhindringer, som kæpheste-ekvipagerne blev udsat for ved konkurrencerne ved Sports- og Byfesten i Gludsted. Foto: Tom Laursen

Flemming Thulstrup
Journalist

9 måneder siden

BYFEST Verdensmesterskaberne i hest er ovre.

Flot tog det sig ud med stolte gangere i millionklassen, der sprang over halsbrækkende forhindringer, foretog piaffer i kür, gennemførte traverseringer i dressur samt lagde ryg til akrobatiske øvelser i voltigering.

Med al respekt for arrangørerne af dette VM blev mesterskaberne i Herning som ved tidligere mesterskaber skæmmet af en alvorlig forglemmelse.

Man havde næsten overset en stor gruppe ryttere, hvoraf mange dyrker deres sport på et højt niveau.

Som et plaster på såret forsøger Sports- og Byfesten i Gludsted at rette op på fejlen. Det sker, da man blandt mange andre sportslige aktiviteter afvikler mesterskaber i kæphest. Deltagerfeltet tæller de bedste lokale udøvere i disciplinen, og der bliver dystet i såvel forhindringsløb som spring.

At der var tale om eliten, fremgår helt klart af de meget få fejl og nedrivninger, og så er rytterne så sikre på egne færdigheder, at ingen af dem finder det fornødent med ridehjelm og andre former for beskyttelse.

Hviskende mor

En af de ekvipager, der fremstår som nogle af de skarpeste, er 11-årige Kirstine Lindbæk Østergaard, der er stillet til konkurrence med Ruby, der ifølge Kirstine er seks år. Racen er ubestemmelig.

- Hun lavede den selv for omkring et år siden, hvisker hendes mor.

Det er tydeligt, at den unge rytterske er fokuseret på konkurrencen, men hun udviser alligevel overskud, da hun accepterer at svare på et par spørgsmål fra avisens udsendte, der udstiller sin absolutte uvidenhed omkring kæpheste-ridning.

- Jeg har opstaldet Ruby på mit værelse. Jeg vil tro, at jeg træner en times tid hver dag i haven, fortæller Kirstine, der under hele snakken har blikket stift rettet mod de flotte rosetter og pokaler, der står på præmiebordet.

Lidt presset erkender hun dog, at hun også går til ridning, hvor hestene er af kød og blod.

- Min hest hedder Blossom. Det er måske lidt sjovere at ride på en rigtig hest fremfor en kæphest, indrømmer hun.

Løbslederen kalder rytterne og deres kæpheste til samling. En ny konkurrence venter, og interviewet får sin helt naturlige afslutning.

Snart efter sørger kæphestene for at bringe rytterne over fem-seks opstillede bomme. De sværeste er helt oppe på 60 centimeter i højden.

Et godt ry

Sports- og Byfesten i Gludsted begyndte allerede torsdag aften, hvor der var indbudt til det traditionsrige Plantageløb.

Løbere, gangere og mountainbikere mødte talrigt frem, og det kunne konstateres, at løbet efterhånden har fået sig så godt et ry, at der deltager rigtig mange motionister udefra.

Fredag var der gang i festteltet, der var slået op på en af boldbanerne ved klubhuset for den arrangerende forening - Gludsted Gymnastik- og Idrætsforening. Fredag bød blandt andet på en del aktiviteter for landsbyens yngste.

Lørdag var der så især lagt vægt på det sportslige, og ud over kæphest blev der blandt andet spillet pigefodbold, beachvolley og redet på ponyer.

Sports- og Byfesten blev så rundet af lørdag aften med fest i teltet.

Det imponerende præmiebord, hvor pokaler og rosetter blot manglede at bliver uddelt.
Sports- og Byfesten i Gludsted sluttede med fest i teltet om aftenen, men der blev indledt med fælles kaffe og rundstykker. Foto: Tom Laursen
Ruby holdt sig pænt i ro, mens indehaveren Kirstine blev interviewet af avisen. Foto: Tom Laursen