Triumf i Østrig: Ikast-kvinderne vinder danskerfinalen og European League

Ikast Håndbold overvandt en nervøs og fejlfyldt start, slog Nykøbing Falster og vandt EHF European League

Udgivet:14. maj 2023, 20.40

Læsetid:2 minutter

Ikast-kvinderne jubler med på podiet med trofæet som vindere af EHF European League. Foto: Aleksandar Djorovic/Ritzau Scanpix

Jørn Just Kristensen
Sportsredaktør
Jørn Just Kristensen
Sportsredaktør| +45 96 26 37 27 | jjk@herningfolkeblad.dk
Jeg har været sportsredaktør på Herning Folkeblad siden 2011. Det er mit job at lede og fordele arbejdet på sportsredaktionen, så vi får den bedst mulige dækning af egnens sportshold og sportsfolk på alle platforme. Du må altid gerne sende mig en mail med tips og input. Du bliver ikke den eneste :-)
Se flere artikler af Jørn Just Kristensen

HÅNDBOLD Jubel-scenerne sagde det hele. I vild forløsning kastede Ikast-spillerne sig i armene på hinanden og skreg forløsningen.

Ikast Håndbold er vindere af Europas næstfineste klubturnering, EHF European League, efter finalesejr på 31-24 over Nykøbing Falster i Raiffeisen Sportpark i Graz. Østrig.

Presset lå entydigt på de midtjyske skuldre før finalen. Alle forventede, at Ikast ville gøre jobbet færdigt mod outsiderne fra Falster.

I opgørets første 20 minutter så favoritbyrden ud til at tynge Ikast-spillerne. De spillede nervøst og fejlfyldt, og målvogterne fik ikke fat i noget som helst.

Nykøbing Falster forekom mere fattede og skruede stille og roligt føringen i vejret. 6-3, 9-5 og 13-8 var nogle af de bekymrende stillinger på måltavlen set med Ikast-briller.

I målet blev Jessica Ryde skiftet ud efter 0 redninger på 20 minutter, men da Andrea Austmo heller ikke leverede en redning på de næste fire skud, kom svenskeren tilbage i målet. Og det »break« på bænken var åbenbart lige, hvad hun havde brug for. Hun nåede tre redninger i halvlegens sidste fem minutter, hvor Ikast reducerede skaden til »minus én« ved halvtid, 15-14 til Nykøbing Falster. Det var nådigt sluppet efter den dårlige start.

European League-finale:

Nykøbing Falster - Ikast Håndbold 24-31 (15-14)

Nykøbing Falster: Marie-Helene Sajka 6, Elma Halilcevic 4, Alberte Kielstrup Madsen 3, Nikita van der Vliet 3, Kristina Kristiansen 3, Mia Svele 2 (1), Sofie Amalie Olsen 2, Tyra Axnér 1

Ikast: Emma Friis 11 (7), Ingvild Bakkerud 8, Emma Lindqvist 3, Stine Skogrand 3, Cecilie Brandt 2, Sarah Iversen 2, Julie Scaglione 1, Simone Petersen 1

Straffespark: Nykøbing Falster 1/1, Ikast 7/7

Udvisninger: Nykøbing Falster 5, Ikast 4

Tilskuere: 1500 i Raiffeisen Sportpark i Graz, Østrig

Stærk start på anden halvleg

Og Ikast tog de gode takter med ind til anden halvleg og kom foran 18-17 og 23-19. Nu flød Ikasts velkendte syv-mod-seks-spil efter de indstuderede mønstre, og chancer og mål kom på snor.

En særlig trumf i det offensive arsenal var venstrefløjen Emma Friis. Hun var et lyspunkt i den dårlige fase, og hun slækkede aldrig på kvaliteten. 11 mål tegnede landsholdsfløjen fra Herning sig for. Friis blev efterfølgende hædret som den bedste spiller ved Final4-stævnet - såkaldt MVP.

Også storskytten Ingvild Bakkerud trådte mere og mere i karakter og endte med otte pletskud fra venstrebacken.

Føringen voksede til 27-21, mens de 75 medrejsende Ikast-fans jublede over enhver vellykket aktion. De kunne ane triumfen, og Nykøbing-spillerne kunne se deres guldchancer smuldre.

Det er første gang i otte år, at håndboldkvinderne fra Ikast kan sætte et europæisk trofæ i skabet. Og sjette gang i klubbens historie. Den første var City Cuppen i 1998. Derefter fulgte EHF Cup-triumfer i 2002 og 2011, og EHF Cup Winners Cup-triumfer i 2004 og 2015.

Der er dog ikke lang tid til at feste og fejre. Næste kamp venter allerede på onsdag. Det er en stort set betydningsløs udekamp mod Team Esbjerg i DM-slutspillet, inden det går løs med DM-semifinalerne mod Odense Håndbold ugen efter.