Skubbeholdet skubber videre på Rolighedsparken: Det skaber livskvalitet for både frivillige og beboere

For lidt over et år siden gik skubbeholdet deres første tur med beboere fra plejecentret Rolighedsparken. Det var før, vi kendte til corona i Danmark. Siden har meget ændret sig, men skubbeholdet består

4. marts 2021, 11.56

Forrest ses Ella Bjerg sammen med skubbemakkeren Anni Karutwald efterfulgt af Bodil Caroline Nielsen og Camilla Sikjær. Bagved ses Lis Hansen sammen med makkeren Jeanette Nielsen efterfulgt af Edith Hansen og makkeren Gulle Hansen. Foto: Tom Laursen

IKAST Skydedøren går op ved indgangen til plejecentret Rolighedsparken, og én efter én ruller beboerne ud på forpladsen i deres kørestole.

Bag sig har de hver en frivillig »skubber«.

Det er mandag eftermiddag, og om lidt er det tid til en tur ud i byen. Det er Rolighedsparkens skubbehold, som flere gange i ugen tager en gruppe beboere med på tur. På tur rundt i Ikast for at nyde den friske luft. På tur til en snak om gamle dage, hvor minderne ofte får frit spil, når dufte eller lyde frisker hukommelsen op.

Det er lidt over et år siden, skubbeholdet blev etableret på Rolighedsparken.

Herning Folkeblad var sidste år med til det første møde en januarmorgen, hvor frivillige fra byen var mødt op for at høre mere om skubbeholdet, og hvor idéen blev født.

Siden har skubbeholdet været én stor succes. En succes som har skabt nære bånd blandt beboerne og de frivillige, og med omstændighederne i verden har det vist sig, at beboerne har haft meget brug for et skubbehold i en tid, hvor familierne ikke har kunnet aflægge besøg, og hvor ensomheden har haft frit spil til at vokse.

Et specielt år i et langt liv

Skubbeholdet kører nedad Kirkegade, mens eftermiddagssolen på vej ned i vest sender sine sidste stråler op over byen.

Det har været helt forårsagtigt denne mandag. 97-årige Edith Hansen kører bagerst. Hun ser op mod solen og suger den friske luft ind.

- Det er rigtig dejligt at komme ud at gå, og jeg er glad for, at nogle gider at køre med os. Det er rigtig hyggeligt, selv om jeg da helst selv ville kunne gå nogle gode ture, men den tid er vist forbi, fortæller Edith Hansen.

Den 97-årige beboer tilføjer, at hun trods et langt og begivenhedsrigt liv må erkende, at det seneste år har været specielt. Selv om verden udenfor har været præget af virus og til tider kaos, har tiden stået øredøvende stille inde på plejecentret.

- Derfor er det også rart at komme ud og få ny energi, understreger hun.

Giver livskvalitet

Trine Bjørnsgaard er ergoterapeut på Rolighedsparken og initiativtager til skubbeholdet. Hun er glad for den succes, som holdet er gået hen og blevet. Det har netop været målet. Derfor roser hun også de frivillige.

- Det er vigtigt for mange af beboerne, som får en øget trivsel, og det giver noget livskvalitet at kunne komme ud, så vi er rigtig glade for, at det kan lade sig gøre, forklarer hun.

Under coronakrisen har skubbeholdet naturligvis været lukket ned, men i september genåbnede holdet. Efter nedlukningen har endnu flere frivillige meldt sig til at skubbe.

Bag Edith Hansen går Gulle Hansen. Hun har været med siden begyndelsen, og understreger, at det giver noget særligt for hende i tilværelsen at gøre noget for andre.

- For det første er det rigtig hyggeligt, men det er fantastisk at se, hvor glade beboerne bliver. De liver op hver gang, mens de får et sammenhold på tværs og sammen med os »skubbere«. Det er ikke altid, man behøver at tale så meget, men det er tydeligt at mærke, hvor rart de har det under og efter en gåtur, så det gør det bare meget livsbekræftende for mig som frivillig, lyder det fra Gulle Hansen.

Skubbeholdet tager alle forholdsregler, så turene forløber sikkert. Desuden har de mulighed for at blive testet. Samarbejdet har desuden udviklet sig til mere end blot at tage beboerne med ud på ture. Således har flere frivillige fra skubbeholdet hjulpet til juleaftensdag og mortensaften.

For Edith Hansen er det nu blevet tid til at nyde den sidste del af turen i fred og ro. Hun lukker øjnene, sætter sig godt til rette, mens rullestols-konvojen fortsætter ud i aftensolen.

Lis Hansen (t.h.) venter på Edith Hansen, så snakken kan fortsætte. Begge kvinder nyder at komme ud med skubbeholdet. Foto: Tom Laursen
Den bedste tid på ugen for Edith Hansen. Ved siden af ses ergoterapeut Trine Bjørnsgaard. Foto: Tom Laursen
Fra venstre ses Edith Hansen og Gulle Hansen, Lis Hansen og Jeanette Nielsen, Bodil Caroline Nielsen og Camilla Sikjær og Ella Bjerg sammen med Anni Krautwald. Foto: Tom Laursen