Socialdemokraterne: Borgerlige besparelser er pakket ind som velfærdsløft

Socialdemokratiet i Ikast-Brande står alene uden for budgetforliget og har netop fremlagt et alternativt budget med fokus på at fjerne besparelser

23. september 2020, 09.53

Socialdemokraterne i Ikast-Brande byråd står bag et alternativt budgetoplæg. Det er forrest fra venstre Anne Ravn Bach, Tage Olsen (vælgerforeningsformand), Kirsten Hoffmann, Inge Dinis, Kasper Pauli Pedersen, og bagerst fra venstre Frank Heidemann Sørensen og Birthe Sørensen. Foto: Jette AaesB

IKAST-BRANDE Et mødelokale på Ikast Østre Skole er slet ikke tilfældigt valgt, skal det vise sig.

Her fremlagde de seks socialdemokratiske medlemmer af byrådet i Ikast-Brande Kommune forleden deres alternative budgetforslag. Som det eneste parti i byrådet står Socialdemokratiet for første gang siden 2011 uden for det kommunale budgetforlig, som i forrige uge blev indgået mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Fælleslisten.

De fælles forhandlinger for samtlige partier for knap to uger siden var kun nået godt halvvejs, da de fortsatte uden socialdemokraterne.

- Man kan altid diskutere, om vi blev smidt ud, eller om vi selv gik. Alle kan naturligvis regne ud, at det er en svær opgave, når 17 ud af byrådets 23 medlemmer er borgerlige. Vi forsøgte at være pragmatiske og kompromissøgende for at se, om vi kunne nærme os hinanden. Uden held og uden det mindste ønske om at imødekomme os og i det mindste give os den indflydelse, seks pladser i byrådet bør berettige til. Vi fik stillet et ultimatum om at acceptere alle besparelser på kernevelfærden, siger Frank Heidemann Sørensen, gruppeformand for socialdemokraterne.

- Det fremlagte forligsbudget rummer alt for mange og dramatiske besparelser, konstaterer Frank Heidemann.

Besparelser skiller parterne

At Østre Skole er rammen for socialdemokraternes alternative budget handler netop om det, der skiller parterne: Besparelser.

Ifølge S vil forligspartierne ganske vist halvere det årlige effektiviseringskrav fra 1 til 0,5 procent både i 2021 og 2022 og hæve det til en procent igen i 2023. Det betyder ifølge Socialdemokratiets beregninger en samlet besparelser på 5,4 millioner kroner. Dertil lægger socialdemokraterne de besparelser, der opstår, når forligspartierne bevarer den såkaldte demografimodel på 50 procent.

- I vores budget genindfører vi en demografimodel, hvor områder der får flere brugere, får de penge, de er berettiget til - altså 100 procent. I stedet for som nu kun 50 procent af udgiften for de flere brugere. Vi ved, at der for eksempel bliver flere borgere over 80 år, og vi har beregnet, at i de borgerliges budget betyder den manglende demografifremskrivning en besparelse på 18,9 millioner kroner. Det giver et budget med besparelser for i alt 24,3 millioner kroner. For en skole som Østre Skole med et budget på cirka 40 millioner kroner i 2020 betyder forligspartiernes budget besparelser over de næste tre år på 800.000 kroner. Det er mange penge for en skole at spare, konkluderer Frank Heidemann.

- I vores budgetforslag er der ingen besparelser på skolernes fremtidige ramme. For et plejecenter som Solbakken i Ejstrupholm betyder forligsbudgettet en besparelse på 240.000 kroner over de næste tre år ud af centrets nuværende årlige budget på cirka 12 millioner kroner. Vi kan ikke fortsætte med at spare på kernevelfærden og hænderne, der skal passe på blandt andre vores ældre. Det er besparelser pakket ind, som om der bliver tale om et velfærdsløft, og vi forstår ikke, at især Dansk Folkeparti kan forsvare besparelserne på ældreområdet over for sine vælgere, siger Frank Heidemann.

Regeringen baner vejen

Socialdemokratiet peger på blandt andet regeringens nye udligningsreform, der sikrer Ikast-Brande Kommune 32 millioner kroner ekstra om året til drift, og på finansieringsbidraget på 38 millioner kroner om året, som regeringen har gjort permanent, som den økonomisk ansvarlige vej til at undgå besparelser i det nye budget.

- Vores økonomi er den bedste i kommunens historie, og kassebeholdningen er på 441 millioner kroner. Ja, der kan ske forskydninger i indtægterne fra selskabsskatterne, som er store lige nu og i de to kommende år, fordi de beror på selskabernes skattebetaling tre år tilbage i tiden, hvor mange virksomheder i området havde travlt. Men ud over de mange ekstra udligningskroner fra regeringen har Ikast-Brande i årevis også kørt med en usikkerhedspulje på 30 millioner kroner, som selv i svære finanskriseår aldrig er blevet aktiveret. Den har vi halveret til 15 millioner kroner. I budgetforliget har de borgerlige i stedet skabt en ekstra sikkerhedspulje. Hvorfor holde så mange millioner kroner helt ude af systemet, i stedet for at bruge dem på drift og kernevelfærd? spørger Frank Heidemann.

- I vores budget har vi også taget hensyn til høringssvarene, hvor der blandt andet bliver bedt om, at vi skruer ned for de store politiske ambitioner og i stedet genopretter velfærdsområderne, som er udhulede efter år med besparelser. Derfor nytter det i vores verden ikke, at forligsparterne skaber puljer, som institutionerne kan søge til specialområder som blandt andet inklusion, når besparelser i samme budget betyder, at der ikke er hænder til at implementere de specialopgaver, der kan søges puljepenge til, peger Frank Heidemann på.

Fokus på anlægsbyggeri

På anlægssiden sætter socialdemokraterne også et andet fokus end forligspartierne.

- Vi ønsker at sikre, at kommunens bygninger er i orden, før der skal sættes penge af til nye torve i Ikast og Brande. Kommunen består af yderligere fire byer og en række landsbyer. Nu kan jeg lyde lokalpatriotisk, men jeg har svært ved at se, at for eksempel Engesvang bliver tilgodeset i forligspartiernes anlægsbudget. Skolerne i både Engesvang og Ejstrupholm ligger højt på prioriteringslisten i vores budget. Det er projekter, der sammen med cykelstier og eksempelvis trafikudfordringerne omkring Marienlunds Allé og Jyllandsgade i Ikast, bør sættes i gang så hurtigt som muligt, siger Frank Heidemann, der også peger på konkrete grønne tiltag i sit partis budgetforslag:

- I stedet for blot at skrive fokus på grønne tiltag vil vi konkret gøre noget for biodiversiteten i de grønne områder i kommunen og for den cirkulære økonomi i eksempelvis genbrug.

Frank Heidemann slår sammen med resten af den socialdemokratiske gruppe også fast, at Socialdemokratiets budgetforslag ikke lover »guld og grønne skove«:

- Socialdemokraterne har i alle år stået bag økonomiske besparelser i samarbejde med de øvrige partier for at sikre økonomien. Men nu har vi økonomi til ikke at spare - uden at tømme kommunekassen, så man fristes næsten til at tro, at besparelserne er et mål i sig selv, og at de snarere handler om ideologi, siger Frank Heidemann, der samtidig indrømmer, at besparelserne i det endelige forligsbudget trods alt er mindre, end da Socialdemokratiet forlod forhandlingsbordet.

Alligevel afviser formanden på linje med de fem øvrige S-byrødder, at de fortryder, de forlod forhandlingerne:

- Nej. Jeg er forundret over, at Fælleslisten har udtalt, at vi ikke var langt fra hinanden. Det var vi, og det endelige forlig indeholder stadig alt for mange besparelser.