Bibliotek kan flytte ind på rådhus: Nu er kortene lagt til kæmpekabale for kommunale bygninger i Ikast

Ikast Bibliotek flytter med overvejende sandsynlighed ind på rådhuset. Kommunens administrative arbejdspladser i Nørre Snede fredes i noget tid, og så er en sportsplads i Ikast udpeget til lokation for et fremtidigt nyt rådhus

Udgivet:24. februar 2021, 05.54

Læsetid:3 minutter

Illustrationen viser de overordnede forslag i masterplanens store rokade. Illustration: Ikast-Brande Kommune

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

2 år siden

IKAST-BRANDE En større rokade af kommunale arbejdspladser og frasalg af bygninger er under opsejling.

Det seneste nye skridt er, at 22 sider med analyse, økonomi, fordele, ulemper og visioner er landet på bordet hos de 23 politikere i Ikast-Brande Kommunes byråd.

Der er tale om en opdateret og langt mere detaljeret udgave af den masterplan, som politikerne fik på bordet i juni sidste år. Sommerens udgave var lavet af forvaltningen, men byrådet savnede et politisk islæt og satte Simon Vanggaard (DF) og Henrik Kraglund (FL) på sagen.

De to politikere har fået assistance fra teknik- og stabsdirektør Kenneth Jensen, Morten Jensen fra Ejendomsgruppen og Astrid Lund Jensen, der er udviklingskonsulent.

En kabale, der kan gå op

Gruppen har lagt en kabale, hvor 10. klasse flyttes fra Ikast-Brande Ungdomscenter (IUC) til HHX på Bøgildvej. Herefter flyttes Ældre Sagen og Aktivitetshuset til IUC.

Flere grupper administrative medarbejdere rykker ud af rådhuset og samles med kolleger på den tidligere Vestre Skole.

Ikast Bibliotek forlader Grønnegade og flytter ind sammen med borgerservice og jobcentret på rådhuset. Bygningerne på Grønnegade sælges.

En flytning af it-medarbejdere og økonomiansatte til Vestre Skole giver plads til, at Familiehuset kan samles i Tinghuset. Det frigør to bygninger på Kirkegade, der kan sælges.

Kan sættes i gang hurtigt

Den fem personer store arbejdsgruppe har ikke kun set på fakta og beregninger.

- Vi har haft utallige møder med involverede parter lige fra lokalråd til direktører, chefer, politikere og selvfølgelig medarbejdere. Nu tager vi en runde, hvor vi snakker med de enkelte politikere i byrådet og hører deres individuelle meninger. Så bearbejder vi deres svar og kommer frem til noget, der kan sendes til afstemning. Men jeg tror ikke, det vil se markant anderledes ud. Fundamentet eller grundstenen er det, vi allerede har lagt, siger Henrik Kraglund.

- Seks syvendedele af forslagene i rapporten kan man effektuere inden for en kortere årrække, hvis man er enig om retningen og processen. Så det er nu op til hele byrådet at afgøre det. Det vil være vidt forskelligt fra emne til emne, men nogle af de første flytninger vil kunne ske her i løbet af 2021, siger Simon Vanggaard.

Nørre Snede ikke sikret evigt

I den nye masterplan er der også to emner, som har fået egne afsnit: Dels fremtiden for det tidligere rådhus i Nørre Snede, dels muligheden for at opføre et helt nybygget rådhus i Ikast.

Punkterne er ikke en del af den indledende rokade, men gruppen kommer med konkrete forslag til, hvordan byrådet kan gribe sagerne an.

Henrik Kraglund understreger dog, at selv om administrationen i Nørre Snede ikke indgår i den nuværende rokade, er flyttetanken ikke opgivet. Der er tale om ældre bygninger, som bliver dyrere og dyrere i vedligehold.

- Der kommer nye arbejdsmåder og nye arbejdsmetoder. Tingene forandrer sig. Så administrationen i Nørre Snede er slet ikke sikret for evigt, siger Henrik Kraglund.

Nyt rådhus på boldbaner

Et nybygget og mere tidssvarende rådhus i Ikast har været et politisk samtaleemne siden kommunesammenlægningen. Og gang på gang er det politisk sprængfarlige emne pillet af bordet igen.

Men i en analyse af kommunens ejendomme er det oplagt at regne på mulighederne.

- Vi peger på en konkret placering til et eventuelt nyt rådhus. Det er sportspladsen ved den tidligere Vestre Skole. Det er en stor og central grund, som kommunen ejer. I forvejen har vi samlet en del af vores administration i skolebygningerne, og med rokaden flytter flere arbejdspladser dertil, siger Simon Vanggaard og tilføjer:

- Rokadeplanen står og falder ikke med, om byrådet vil have et nyt rådhus eller ej. Men hvis byrådet har en ambition om, at det vil man gerne på længere sigt, skal vi jo ikke bygge boliger der.

Simon Vanggaard, og Henrik Kraglund, har udarbejdet masterplanen for kommunens mange bygninger. Foto: Henrik Ole Jensen