Lokal landmand inviterer til Sofari

15 økologiske landmænd åbner igen i år gården op til Sofari søndag 27. maj. Her kan danskerne få mulighed for at møde en øko-gris under åben forårshimmel

Udgivet:23. maj 2018, 17.19

Læsetid:2 minutter

Erik Nielsen fra Sunds inviterer igen i år til Sofari på sin økologiske gård ved Lindå foto: Økologisk Landsforening

5 år siden

GRISERI Erik Nielsen ved Sunds er begyndt at glæde sig til, at kalenderen viser 27. maj. Her åbner han nemlig gården for Sofari, hvor danskerne kan få mulighed for at se de økologiske grise boltre sig på marken eller i mudderhullerne. Erik Nielsen ser frem til at vise sin gård og sine grise frem til omverdenen.

- At vise vores produktion frem er en ekstra glæde ved det, som vi laver. Det er femte gang vi åbner op i forbindelse med Sofari og det er en fornøjelse at få lov til at vise frem, siger Erik Nielsen.

Sofari er gratis for alle , og aktiviteterne varierer fra gård til gård.

Hos Erik Nielsen er der mulighed for at få en rundvisning på gården, slappe af i »kaffeladen«, hvor der kan købes pølser og brød, kaffe og kage, is og saftevand. Mens børnene kan få brændt krudt af ved nogle af gårdens mange aktiviteter og konkurrencer. Desuden kommer Danmarks Kaninavlerforening forbi, så der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål og få svar om kaniner.

Øget interesse

Erik Nielsen leverer sine grise til Friland, og her er man også glade for, at interessen omkring Sofari er så stor. Sidste år brugte 12.000 danskere muligheden for at komme ud og klappe en gris.

- Vi oplever i højere og højere grad, at forbrugerne bliver interesserede i, hvordan grisene lever, og hvilken dyrevelfærd økologien repræsenterer. Derfor er vi rigtig glade for at landmænd som Erik Nielsen vil åbne deres gårde og vise, hvordan en økologisk gris lever, siger Maibritt Bisgaard, der er brand manager ved Friland.

Det er ikke blot arrangementer som Sofari, der oplever øget interesse. Salget af økologisk kød har været opadgående længe, og det betyder, at mængden af grise, der lever økologisk, vokser.

Den seneste statistik over økologiske jordbrugsbedrifter fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at antallet af økologiske søer øget med 2.450 årssøer fra 2016 til 2017, og antallet af slagtegrise steg med 30.097. Det glæder Randi Vinfeldt, der er økologisk griseproducent og medkoordinator af Sofari.

- Vi glæder os over, at flere og flere grise lever under økologiske forhold - hvor de har mulighed for at boltre sig på marken og mærke den friske luft. Derfor er det også rigtig glædeligt, at danskernes interesse for at købe økologi stiger. Det er den interesse, vi gerne vil skubbe yderligere til med et arrangement som Sofari, hvor danskerne med egne øjne kan se, hvilken forskel de gør for dyrene, når de vælger økologi.