
Et næsten enigt byråd i Ikast-Brande har talt: Studieturen går til Skotland
Byrådet har været tilbageholdende med studieture de seneste mange år, men næste år er målet Skotland, hvor der skal læres om blandt andet bæredygtighed
Udgivet:02. juli 2022, 16.00
Læsetid:5 minutter
I 2021 var Glasgow i Skotland vært for klimatopmødet COP26. Det gav et løft til interessen for grøn omstilling på tværs af landet. Via lokalsamfund - i byer og landsbyer - arbejdes der med grøn omstilling lokalt med inddragelse af civilsamfund og partnerskaber. Det er en af grundene til, at Ikast-Brandes byråd har besluttet at lade sin studietur gå til Skotland i 2023. Foto: Ritzau Scanpix
1 år siden
IKAST-BRANDE Byråd, direktion og afdelingschefer i Ikast-Brande Kommune skal på studietur til Skotland i 2023.
Helt konkret bliver der tale om en tur fra onsdag 19. april til lørdag 22. april. Det har et næsten enigt byråd besluttet på sit seneste møde.
Valget af Skotland som destination skyldes, at landet i 2021 var vært for FN’s klimakonference COP26, hvorfor det forventes, at der i Skotland vil være inspiration at hente blandt andet i forhold til emnerne klima og miljømæssig bæredygtighed.
Skotland er meget rig på natur, og det er også forventningen, at det vil være muligt at se på relevante løsninger inden for eksempelvis biodiversitet, naturpleje med videre.
- Det er en sag, vi har arbejdet med i lang tid. I begyndelsen af den seneste byrådsperiode valgte vi at udskyde studieturen til sidst i perioden, men så fik vi corona og kom aldrig af sted, sagde borgmester Ib Lauritsen (V).
Rejse eller udskyde?
Uenigheden i byrådet handlede om økonomien. Ikke så meget om selve prisen på 600.000 kroner for cirka 32 personer, men om hvorvidt det var det rigtige tidspunkt at bruge penge på en studietur, når sorte skyer truer verdensøkonomien.
Og deri lå også et budskab om igen at udskyde studieturen.
Socialdemokraterne Kasper Pauli Pedersen og H.C. Jørgensen kunne ikke stemme for.
- Det her handler ikke om, hvorvidt socialdemokraterne er for eller imod en studietur. Det handler heller ikke om relevansen, for det at tage på en lærerig tur ér relevant. Det handler om den nye økonomiske aftale mellem kommunerne og KL, som er meget hård for os. Vi kender lige nu ikke realiteterne af aftalen, og hvad det vil betyde i kroner for Ikast-Brande Kommune, derfor er det vores ønske, at vi udsætter studieturen til efter budgetforliget, fordi det er vigtigt at kende alle indtægter og udgifter, forklarede Kasper Pauli Pedersen.
- Det er ikke en ferietur!
Flertallet mener dog, at tiden er moden til at tage på studietur, og at administrationens oplæg ser fornuftigt og konstruktivt ud. Samt at økonomien allerede er på plads, idet beløbet finansieres ved en besparelse i 2022 på eftervederlag til tidligere byrådspolitikere.
- Jeg ønsker på ingen måde at tage på en ferietur eller bare tage af sted for sjovs skyld, understregede Palle Høj (V) og fortsatte:
- Vi er et meget omkostningsbevidst byråd, der ikke smider med pengene eller har en ekstravagant holdning til brug af penge. Vi passer på pengene, og vi har ikke været af sted i sidste periode, så dette er én tur på otte år, det synes jeg er omkostningsbevidst brug af vores penge. Også når vi tænker på, at vi har sparet pengene på eftervederlag til de tidligere byrådsmedlemmer og formænd for udvalgene.
Prisen på 600.000 kroner er fundet ved at kigge på en tidligere studietur til Amsterdam og fremskrive til nutidens priser. Turen til Amsterdam kostede i alt 424.960 kroner. Beløbet var inklusiv transport, ophold og besøg med deltagelse fra henholdsvis byråd, direktion, afdelingschefer og enkelte konsulenter - i alt 32 personer - og desuden indgik en konsulentydelse. Det svarede til en deltagerpris på 13.280 kroner.
I Amsterdam blev byrådet blandt andet introduceret til Buurtzorg-modellen for syge- og hjemmepleje, hvilket nu har ledt til Ikast-Brandes Erantis-projekt.
Gode erfaringer lønner sig
Et besøg i demenslandsbyen De Hogeweyk gav inspiration til udformningen af et demensvenligt plejecenter på Bøgildlund i Ikast.
Der var også besøg hos Jeugdbescherming - en non-profit organisation, som arbejder med udsatte børn og deres familier udfra princippet én familie, én plan og én sagsbehandler.
Børne- og Familieafdelingen i Ikast-Brande har været inspireret af dette i deres frikommuneforsøg, der markant har afkortet sagsbehandlingstiden, og som er på vej til at blive implementeret i resten af Danmark via Barnets Lov.
- Når riget fattes penge, er en studietur naturligvis noget, der skal drøftes en ekstra gang, og det har vi gjort i Fælleslisten, sagde Lotte Stoltenborg og fortsatte:
- Til fordel for et ja tipper vægten ved, at vi allerede har afsat pengene. På ja-siden tæller det også, at sidst vi var på studietur var for otte år siden, og der kom man hjem med ny inspiration og viden.
Det var Dansk Folkepartis Simon Vanggaard enig i:
- Jeg synes, det er relevant, at vi bliver dygtiggjort og klædt bedre på til at træffe de rigtige beslutninger. Det er en vigtig prioritet, og pengene er allerede i budgettet, sagde han.
Skotlands værtskab for COP26 har styrket interessen for grøn omstilling på tværs af landet. Via lokalsamfund - i byer og landsbyer - arbejdes der med grøn omstilling lokalt med inddragelse af civilsamfund og partnerskaber. Koncentrationen af disse indsatser er højest omkring Glasgow og Edinburgh, og derfor vil studieturen sandsynligvis få sin primære del i dette område.
Grøn omstilling - helt lokalt
Men en række byer i forskellige dele af landet er udvalgt til at være Climate Action Towns, og enkelte ligger cirka en times kørsel fra henholdsvis Glasgow og Edinburgh. Climate Action Town er interessante for Ikast-Brande, fordi byerne både har arbejdet med projektets udfordringer i forhold til social profil og historiske erfaringer med klimaarbejde. Det betyder, at der ikke er tale om »rige« byer med årtiers erfaring med grøn omstilling, hvilket antyder, at relevant erfaringsudveksling med Ikast-Brande er mulig.
- Det er meget positivt, at man vil fokusere på klimadagsordenen og bæredygtighed, og jeg håber, at Socialdemokraterne alligevel vil tage med, sagde Dina Raabjerg (K).
Venstres Thomas Østergaard rundede debatten af med ordene:
- Det er et godt program og et godt forarbejde, og det vil jeg gerne rose administrationen for. Det her er noget, der kan være gavnligt for alle.