Forståelse og venskaber opstår gennem samtalen

Gennem 15 år har Kvindernes Mødested i Ikast samlet kvinder på tværs af kulturer og religioner

Udgivet:08. december 2021, 21.10

Læsetid:3 minutter

Siden 2006 har Kvindernes Mødested i Ikast knyttet venskaber på tværs af nationalitet, tro og skikke. I øjeblikket er der omkring 40 kvinder tilknyttet mødestedet – men der er altid plads til flere. Foto: Privatfoto

KIRKE Torsdag formiddag er et helt særligt tidspunkt for en gruppe kvinder i Ikast. Både mænd og børn og børnebørn ved, at her skal man ikke booke bedstemor til noget, for torsdag formiddag er der Kvindernes Mødested, og det er ikke noget, man lige aflyser.

Der er nu ikke mødepligt, og samværet er frit og uforpligtende, men mødestedet er blevet et fast indslag i ugen for mange af de i alt 40 kvinder, der indgår i det tværkulturelle netværk. Nogle af dem har været med siden begyndelsen i 2006, og selv om Corona’en også har lagt hindringer i vejen for samværet igennem i den seneste tid, så mærker man varmen og dybden i venskaberne, der breder sig i lokalet på Møllegade, efterhånden som kvinderne kommer ind fra novemberregnen og samles ved kaffebordet.

Kaffe og venskaber. Det er to nøgleord i Kvindernes Mødested.

Og brød. Man må ikke glemme brødet.

Den gode samtale om livet

Snakken går livligt over kaffebordet. Fortrinsvis på dansk, men nogle gange lånes der lidt fra tyrkisk, fransk eller engelsk. Man bruger af det ordforråd man har og hjælpes om resten, for en god samtale lader sig ikke begrænse af udtalen. Alle kvinder er stolte af deres børn og elsker deres børnebørn uden forbehold, og den kærlighed er ikke afhængig af, om man kan tale fejlfrit dansk. Der bliver også talt om mænd og myndigheder og minder, og livshistorierne er et tilbagevendende emne. Hver kvinde kommer til mødestedet med sin egen historie, som altid kan fascinere og inspirere. Der er ingen aldersbegrænsninger, hvis man vil være med, men mødetidspunktet om formiddagen betyder, at de fleste af kvinderne har nået en alder, hvor de ikke behøver at arbejde mere. Til gengæld har de så meget desto mere livshistorie at dele ud af.

På tværs af kultur og tro

En stor gruppe af kvinderne har tyrkisk baggrund og kom til Ikast for snart et halvt århundrede siden på et tidspunkt, hvor tekstilindustrien manglede flittige hænder. Dengang var der ingen, der talte om integration og sprogskoler, så mange af kvinderne har haft begrænset kontakt til etnisk danske kvinder. Det er Kvindernes Mødested med til at ændre på, for her handler det netop om at mødes på tværs af kultur og tro.

Kvindernes Mødested har til huse i Folkekirkens Café & Dagligstue, og tilknytningen til kirken er ikke noget, man skjuler for de kvinder, der har muslimsk baggrund. For det giver netop mulighed for samtaler, som man ikke får andre steder. Her kan man spørge åbent om jul og ramadan, eller om hvorfor danskere beder for maden inden måltidet – og hvorfor tyrkerne beder for den bagefter.

- Vi snakker også om de svære ting i tilværelsen, og det kan vi gøre med udgangspunkt i hver vores religion. Jeg tror, at vi alle kan lære meget af at høre, hvordan man forholder sig til de forskellige emner i de forskellige trosretninger, siger Betty From Jensen, der er med i Kvindernes Mødested og i bestyrelsen for Folkekirkens Café & Dagligstue.

Mødes med respekt for religionen

Denne torsdag i november er det også et væsentligt emne, at der er kommet en ny imam til Ikast. Det er et helt konkret eksempel på, hvorfor det for de muslimske kvinder giver mening at deltage i et netværk med kristen tilknytning, for det er et emne, der har interesse hele bordet rundt.

- Kvindernes Mødested handler om, at man gennem den folkekirkelige tilknytning har fuld respekt for hinandens tro. Der er ikke så mange andre steder, hvor de muslimske kvinder bliver mødt med respekt for deres religion, men her praktiserer vi en åben religionsdialog, siger tidligere sognepræst Karin A. Vestergaard, der har været med i netværket siden begyndelsen.

Bliver klogere på samfundet

Mødestedets formål med at mødes på tværs af kulturer og religioner betyder også, at kvinderne tager på besøg både i moskeen, i folkekirken eller i frikirken. Eller man besøger hinanden privat, tager på museum eller besøger en arbejdsplads. For mødestedet handler også om at komme ud og få oplevelser sammen i det samfund, man er en del af – uanset hvilken baggrund, man har.

- Vi prøver sammen at blive klogere på det samfund, vi bor i. Så bliver forhåbentlig også klogere på os selv undervejs, siger Karin A. Vestergaard.