Crossfit til Ikast: Meget mere end elitetræning for US Navy

Nu har ikastboerne fået mulighed for at dyrke den fremstormende dille - crossfit

31. december 2018, 11.57

Andreas Gjødvad, indehaver af Crossfit Ikast her i færd med øvelsen »muscle-up«. Foto: Henrik Ole Jensen

Ikast Rundt om i landet bliver den kombinerede fitnessform crossfit mere og mere populær. I Herning har man mulighed for at dyrke crossfit, og i Silkeborg har man sågar to crossfitcentre. Nu har man også muligheden i Ikast, da 27-årige Andreas Gjødvad har åbnet sit eget center under navnet Crossfit Ikast.

Lokalerne ligger på Rømersvej i en hal, som han lejer af HJ Udlejning.

- Jeg har altid gerne villet have mit eget, og på det seneste er jeg begyndt at interessere mig mere for crossfit end almindelig fitness. Jeg undersøgte området og fandt ud af, at Ikast ikke har et crossfitcenter. Derefter slog jeg til, forklarer Andreas Gjødvad, som til dagligt bor i Silkeborg.

Men hvad er crossfit i det hele taget?

- Crossfit består i, at man arbejder med sin egen kropsvægt. Oprindeligt er crossfit en sammensætning af cardio, gymnastik og vægtløftning, forklarer Andreas Gjødvad og tilføjer:

- Mange situationer fra hverdagen går igen ved crossfit - eksempelvis ved løft, forklarer den unge ejer og viser over til et hjørne med gamle benzindunke med vand.

- De er beregnet til træningen, påpeger han og demonstrerer ved at løfte de tunge benzindunke op og med rank ryg løfte dem hen over gulvet.

Crossfit er i øvrigt en træningsform, der bruges af blandt andre det amerikanske politi samt den amerikanske eliteflåde-enhed US Navy. Det er imidlertid muligt at dyrke crossfit på mange slags niveauer, og Crossfit Ikast er for alle, fastslår Andreas Gjødvad.

En særlig uddannelse

Gulvet i hallen er et speciallavet absorberende gummigulv, hvorpå der ses et hvidt pulver. Det er kalk, og det bruger udøverne til deres svedige håndflader, når de træner på den såkaldte rig, som er navnet på det stativ i centret.

Andreas Gjødvad er uddannet fysioterapeut, men for at kunne åbne et crossfitcenter skal man have den såkaldte level-1-uddannelse samt dokumentere, at crossfit-centret lever op til en række krav.

Crossfit er ifølge Andreas Gjødvad en social sportsgren. Det sociale er derfor også prioriteret i centret, som både har bar og loungeområde.

Allerede populært i Ikast

35 personer har meldt sig ind i det nye crossfitcenter, og det er ifølge Andreas Gjødvad mere end tilfredsstillende. Som medlem har man mulighed for holdtræning under vejledning af Andreas Gjødvad eller hans medinstruktør. Andreas Gjødvad har hovedsageligt yngre og midaldrende medlemmer, men alle kan ifølge den nye ejer deltage.

- Træningen er individuel, og det er ikke ekstremsport på den måde, siger han.

Musikken under træningen er også forskellig. Der findes altså ikke en særlig type »crossfit-musik«.

- Hvis jeg træner alene, sætter jeg gerne country-musik på, siger han efterfulgt af et grin.

Den unge fysioterapeut arbejder til daglig hos Elite Silkeborg, som yder behandlinger til elitesportsudøvere. Det er imidlertid hans drøm, at han engang vil kunne satse på Crossfit Ikast på fuld tid.

I de tilstødende lokaler til hallen har han et lille kontor, et køkken, badefaciliteter og et behandlerrum.

- Her det tanken, at jeg på sigt vil kunne tilbyde behandlinger. Jeg håber, at der kommer masser af gang i centret, når vi får det sidste på plads, lyder det fra Andreas Gjødvad.

Langt størstedelen af crossfit-træningen foregår på det »rig«, som Andreas Gjødvad læner sig op ad. Inden længe får man hos Crossfit Ikast også mulighed for vægtløftning.