Lokale borgmestre bakker op om den lokale avis: Det har sjældent været mere relevant end nu

Lokale borgmestre bakker op om lokale medier og fortæller her, hvorfor det er vigtigt at have en lokal avis

23. marts 2020, 16.11

Fotos: Henrik Ole Jensen, Flemming Hansen og Martin Ballund.

Ib Lauritsen (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune

- Jo mere global verden er blevet, jo vigtigere er behovet for en fri lokal presse. Som mennesker har vi brug for nærhed og et fælles fundament, hvor vi kan finde vigtig information og belysning af det, som sker lige rundt omkring os. Det mærker vi lige nu mere end nogensinde.

De lokale aviser er en vigtig del af et levende demokrati. Og ja, de stiller også kritiske spørgsmål. Men det er aldrig irriterende. Det er deres opgave, og den er vigtig for demokratiet og for det kommunalpolitiske arbejde.

De fleste historier starter lokalt, så lokale aviser bidrager også til at give nationalt fokus til vores område.

Så jeg bakker op: Indryk annoncer, brug aviserne, køb avisen eller invester i et abonnement. Det er også vigtig lokal opbakning.

Rasmus Norup (K), 2. viceborgmester i Herning Kommune:

- Det har vel sjældent været mere relevant end i den situation, vi står i nu, at have et lokalt medie. Vi har rigeligt med muligheder via andre medier for at blive opdateret om udviklingen i Italien eller at der går for mange mennesker rundt om søerne i København. Men de fortæller ikke, hvad der sker i Snejbjerg og Kibæk.

Bare den tanke, at vi ikke havde et lokalt medie til at oplyse og orientere os borgere om lokale forhold, er for mig et skrækscenarie. Også i mit politiske arbejde, som borgerne læser om i avisen eller på nettet. Jeg kan godt fortælle på sociale medier om alt det gode, jeg synes, jeg laver. Men jeg stiller jo ikke mig selv kritiske spørgsmål.

Vi kan ikke undvære Herning Folkeblad. Derfor er det min appel, at vi lokalt bakker op ved eksempelvis at købe annoncer eller abonnement - eller hvor vi nu ellers kan bakke op om, at vi stadig her i området har et lokalt medie. Det er rigtigt vigtigt. Også i tiden efter den krise, vi står i nu.

Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune:

- I denne tid er alle brancher desværre meget hårdt ramt af corona-krisen - herunder de lokale dagblade. I den aktuelle situation, vi står i, og som hele tiden udvikler sig, og hvor vi er truet på vores sundhed, økonomi og så videre, er det ekstraordinært vigtigt, at mange derude følger godt med også i de lokale forhold, og her spiller de lokale medier en væsentlig rolle i at holde os opdateret og orienteret.

I det hele taget mener jeg, at de lokale medier er vigtige for det lokale demokrati. Jeg synes, I er gode til at videreformidle de informationer, vi som kommune ønsker, at borgerne skal have, og I er også gode til at fortælle om alt det, der rører sig lokalt.

Nogle gange synes jeg som de fleste andre politikere, at medierne går mere end lige til stregen. Men det ændrer ikke ved, at det er godt og vigtigt, at der er lokale medier til også at holde øje med, hvad vi laver.

Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune:

- Lige nu skriger vi på information. Jeg har TV 2 News kørende, mens jeg arbejder hjemme, men jeg ser frem til dagens avis for at se, hvad der sker lokalt. I har været gode til at tale med både almindelige mennesker og virksomhederne. Det med erhvervslivet interesserer mange. Hvordan kommer virksomhederne igennem det her?

Det er fint at købe take-away for at støtte de lokale spisesteder og gavekort for at hjælpe detailhandelen. Men skal vi have en lokal avis på den anden side, er det nødvendigt, at man også husker at støtte den. Nogle gange skal man miste noget for at mærke, hvad man havde. Vi har ikke råd til at miste vores avis. Den er en del af vores identitet. Som sygehuset, de store virksomheder og sportsklubberne. Jeg kender kommuner, der ikke har deres eget dagblad. De har det væsentligt sværere end os. Vi kan være sure på jer fra tid til anden. Men vi vil kæmpe for, at I fortsat er her.

Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune:

- Netop nu oplever jeg, hvor vigtigt det er at have en lokal avis som Midtjyllands Avis. Tallene viser, at mange læser det, der vedrører dem lokalt i forhold til corona-krisen, både i avisen og på dens lokale platforme. Der er faktisk mange, som ikke følger med på kommunens hjemmeside eller på Facebook, men som først og fremmest får deres oplysninger fra avisen.

Jeg vil opfordre annoncører til at tænke kreativt i forhold til, at der lige netop nu er budskaber, som det giver mening at annoncere med.

De lokale medier har en lang tradition for, at det er her, folk henvender sig med meddelelser, orientering og debat. Det ville være frygteligt, hvis de lokale medier ikke længere fandtes, eller på grund af krisen måske kun fandtes i meget begrænset form.

Niels Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune:

- Midtjyllands Avis er vigtig for os, selv om I kun dækker noget af kommunen. I kan noget, de sociale medier ikke kan: I vælger, hvad der er værd at bringe. Og I er garant for, at det så også er sandt. Informationsstrømmen på nettet er ofte mangelfuld og præget af fake news. Og tit ser du kun det, du selv opsøger. Skal man bredt ud med budskaber, er sociale medier ikke nok.

Midtjyllands Avis er god til at holde os orienteret om, hvad der rører sig i nabokommunerne. Det kan vi altid lære noget af.

Eksistensgrundlaget er i høj grad annoncerne. Derfor er det vigtigt, at man husker at annoncere nu, hvis man også vil have en avis, når alt det her er ovre.

Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg Kommune:

- I sørger for lokal debat om lokale forhold, og det er det, vores lokale demokrati bygger på. Fandtes de lokale medier ikke, er det svært at se, hvordan det lokale demokrati skulle kunne udfolde sig. I kan noget, de landsdækkende medier ikke kan.

Da jeg begyndte i lokalpolitik for 10 år siden, var Skanderborg Kommune dækket af fire aviser. I dag er der Midtjyllands Avis og vores ugeavis. Dækningen af de lokale forhold er skrumpet ind. Og skulle de sidste dreje nøglen på grund af krisen, står vi for Skanderborgs vedkommende i en nyhedsørken, hvor man slet ikke kan få lokale nyheder.

Da jeg begyndte i lokalpolitik for 10 år siden, var Skanderborg Kommune dækket af fire aviser. I dag er der Midtjyllands Avis og vores ugeavis. Dækningen af de lokale forhold er skrumpet ind. Og skulle de sidste dreje nøglen på grund af krisen, står vi for Skanderborgs vedkommende i en nyhedsørken, hvor man slet ikke kan få lokale nyheder.

Min opfordring er, at netop nu, hvor mange har god tid, burde du måske købe en lokal avis. Lige som du køber take away for at støtte den branche.