75 frivillige: Har lavet millionforretning ud af genbrug

I 20 år har Ikast Genbrugscenter tjent penge til Soldatermissionen og Mission Afrika

30. oktober 2020, 08.48

Fællesskabet er uundværligt for de 75 frivillige, der driver Ikast Genbrugscenter – og der er altid plads til flere frivillige, fortæller Ingrid Nielsen, Herdis Mortensen og Kaj Vestergaard. FOTO: TROELS WITTER

IKAST Umiddelbart kan Møllegade i Ikast godt tage sig lidt stille ud midt på en grå og fugtig efterårstirsdag.

Men ved to af gadens butiksfacader er der en jævn strøm af kunder ind og ud af butikken, og en kassevogn og en personbil med trailer triller op foran de to facader, der faktisk hører til den samme butik: Ikast Genbrugscenter.

I 20 år har genbrugsbutikken på Møllegade taget imod aflagt indbo og tøj. I 20 år har butikkens mange frivillige sorteret de ting, som bliver afleveret i butikken eller afhentet i private hjem – og i 20 år har kunderne gennemsøgt hylder og bøjler på jagt efter genbrugsguld.

75 frivillige

Ikast Genbrugscenter åbnede i beskedne rammer i september 2000, og siden har butikken bredt sig til nabobygningen, så der nu er en afdeling for tøj, legetøj, glas og porcelæn – og en anden afdeling med møbler, bøger og elektronik. Og hvad der ellers måtte blive givet til genbrugsbutikken, som samler penge ind til KFUM’s Soldatermission og Mission Afrika.

Gennem de 20 år har Ikast Genbrugscenter opbygget en skare af 75 frivillige medarbejdere, og de har i årenes løb stået bag en samlet omsætning, der i runde tal ligger i omegnen af 18 millioner kroner. Nogle af pengene går til husleje og faste udgifter i butikken, og nogle af dem går til kørepenge til dem, der lægger private biler til afhentning af indbo – men langt de fleste penge går direkte til gode formål.

- Vores omsætning er godt 900.000 kroner om året. 75 procent af vores omsætning bliver sendt videre med halvdelen til Soldatermissionen og halvdelen til Mission Afrika, fortæller Kaj Vestergaard, der er formand for Ikast Genbrugscenters bestyrelse.

10 hold tager ansvar

Bestyrelsen står i spidsen for en skare af 75 frivillige medarbejdere, som alle tager en tørn en gang om ugen. Dels for at støtte op om det gode formål, men i lige så høj grad på grund af fællesskabet, som kan være svært at undvære, når man først er blevet en del af det.

Herdis Mortensen har været med siden butikkens åbning i 2000 – eller faktisk lidt før, for hun var med til at male i butikslokalerne inden åbningen.

- Jeg hjalp til i en genbrugsbutik i Herning, men da min mand og jeg flyttede til Ikast, hørte jeg om, at de manglede frivillige til den nye butik, og så meldte jeg mig og har været her siden, siger Herdis Mortensen.

Hun er med i bestyrelsen, men er også med på et af de 10 hold, som de frivillige er fordelt på. Hvert hold har sit eget ansvarsområde som tøj, billeder, bøger, møbler eller elektronik og tager sig af at sætte priser på de mange varer i butikken.

- Vi vil gerne have, at de frivillige får stor indflydelse og bestemmer i butikken – blandt andet over priserne på varerne. Det er også vigtigt, at man kan holde fri, når man har brug for det. Vi har principper i stedet for regler, for principper er lidt mere fleksible, siger Kaj Vestergaard.

Længere mellem de dyre varer

Kunderne i butikken har i alle årene været meget forskellige. Her kommer unge, ældre, skattejægere, samlere, opkøbere og indvandrere, der skal møblere et nyt hjem. Men udbuddet af varer har ændret sig over de tyve år, som Ikast Genbrugscenter har eksisteret. Der er blevet længere mellem de rigtigt dyre ting som designermøbler, der kan indbringe mange penge, og det hænger sammen med, at genbrug og især retro har fået en anden værdi i folks øjne.

- Der er mange, der prøver at sælge tingene selv på nettet, og så får vi først tingene, hvis det ikke lykkes for dem, fortæller Ingrid Nielsen, der også er med i butikkens bestyrelse og har været frivillig i butikken i 15 år.

Der er dog en undtagelse, når det gælder tøj, for her modtager Ikast Genbrugscenter flere kvalitetsvarer, end der kan sælges i butikken. Omkring 15 tons tøj bliver hvert år taget ned af bøjlerne og sendt direkte til nødhjælp.

- Vi får rigtigt meget tøj ind, som aldrig har været brugt, og hvor prismærkerne stadig sidder på, siger Herdis Mortensen.

Skal være rent og helt

Ikast Genbrugscenter har hverken plads eller tid til at reparere på tøj eller ting, der bliver indleveret, så derfor er det nødvendigt at sortere grundigt i de sække og kasser, der bliver indleveret.

- De varer, vi har i butikken, skal være hele og rene. Når vi får ting doneret, sker det engang imellem, at tingene er så beskidte eller slidte, at vi kører dem direkte til genbrugspladsen. Men vi siger næsten aldrig nej, når folk vil give os noget – måske lige bortset fra Lademanns Leksikon, supplerer Ingrid Nielsen.

FAKTA

Ikast Genbrugscenter: Møllegade 19-21. Åbent 10-17 i hverdagene og 10-12 om lørdagen.

KFUM’s Soldatermission: Driver blandt andet soldaterhjem og rekreationstilbud for nuværende og tidligere soldater. KFUM’s Soldatermission har 14 genbrugsbutikker.

Mission Afrika: Driver flere end 70 kirkelige og sociale projekter i en række afrikanske lande. Mission Afrika har 63 genbrugsbutikker.

Genbrugsbutikker i Danmark: Den første danske genbrugsbutik åbnede i 1972 i Aarhus. Der findes nu omkring 800 genbrugsbutikker, der bliver drevet af hjælpeorganisationer. Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær, Frelsens Hær og Røde Kors er blandt de største aktører på genbrugsmarkedet.