FrivilligBørs satte rekord

BRANDE | 158 aftaler blev indgået under onsdagens frivillig-tiltag i RemisenBrande

Udgivet:15. maj 2014, 16.53

Læsetid:5 minutter

158 aftaler blev signeret under onsdagens FrivilligBørs - her er det Hanne Hebsgaard (midten) fra Homestart Ikast-Brande, der lukker en aftale

FRIVILLIGE | Der blev sat rekord, da over 200 personer onsdag mødtes hos RemisenBrande. Her var 63 foreninger, virksomheder, institutioner og organisationer med tilknytning til Ikast-Brande Kommune del af FrivilligBørsen. Ved arrangementet gælder det om at forhandle sig frem til frivillige aftaler - uden at der er penge involveret.

Resultaterne overgik debutåret i 2013. Således kunne børsboss Kurt Larsen efterfølgende melde om stor opbakning - og ikke færre end 158 indgåede aftaler. Det er tre kontrakter flere end ved sidste års FrivilligBørs.

- Det er helt fantastisk, at vi i fællesskab formåede at overgå tallene fra 2013 - det siger noget om, hvor engageret og interesseret deltagerne er i dette projekt, påpeger han med stolthed i stemmebåndet.

Ikke cool business

I Remisen var der bevægelse allerede under den uformelle indskrivning, hvor deltagerne ved indgangsarealet kunne hilse på hinanden over en kop kaffe, en vand eller en iskold fadøl. Flere af de udsendte børsmæglere »tyvstartede« med løse samtaler, hvor der blev tilbudt eller efterspurgt en frivillig tjeneste. De egentlige forhandlinger blev dog først aktiveret, da Ikast-Brandes borgmester, Carsten Kissmeyer, åbnede den velbesøgte børs.

- Det her handler ikke om cool business, men om helt andre værdier. Det er dejligt at være borgmester i en kommune, hvor så mange er enige om at gøre hinanden tjenester. Det gør Ikast-Brande til et bedre sted at være, sagde Kissmeyer, inden han ringede med den officielle åbningsklokke.

Kommunerne lytter

Den hektiske aktivitet accelerede hurtigt mellem de mange børsmæglere. Efter blot en halv time kunne arrangørerne meddele, at der var indgået 33 notor-underskrevne om frivillige ydelser.

- Vi var meget spændte på, om vi kunne følge op på sidste års succesfulde FrivilligBørs. Vi frygtede at nyhedsinteressen var forsvundet - særligt, da vi for en måned siden ikke havde modtaget ret mange tilmeldinger. Men jeg skal love, at det er gået stærkt frem til selve børsdagen, smiler Kurt Larsen.

Han kunne berette om, at de positive historier om FrivilligBørsen i Ikast-Brande har bredt sig til adskillige kommuner i Danmark.

- Siden premieren i 2013 har vi fået mange henvendelser fra kommuner, der ønsker at kopiere konceptet og høre vores ideer. Vi har også været rundt omkring i landet for at fortælle om vores erfaringer, bemærker børsbossen om FrivilligBørs, som er opstået via inspiration fra Norge og Holland.

Kurt Larsen er ikke i tvivl om, hvorfor konceptet på blot to år klæber sig til succes og støtte fra lokalområdet.

- At udveksle, give og få frivillige ressourcer er noget, alle kan få glæde af. For der er mange ressourcer i Ikast-Brande - men ikke alle foreninger og organisationer ved, hvordan de skal tilbyde eller modtage mulighederne. Den her børs er et samlingspunkt, som gør det lettere, forklarer han.

Travle børsmæglere

Blandt børsmæglere, notarer og frivillige arrangører, var der masser af tilbud at byde ind med - og lige så mange at tage imod.

Mellem de mange stande kunne man kaste sig over alt fra foredrag, kurser, rådgivning, netværksforslag og kulturoplevelser. På gulvet i børssalen havde flere repræsentanter medbragt farverige og kreative skilte og kostumer, der forklarede ønsker - men også, hvad de kunne bidrage med i modsatte retning. Der blev aftenen igennem udvekslet alt fra lektiehjælp, bagning af kager og naturvandringer til maling af stakit, madlavning og besøg i ældrecentre.

Med ved FrivilligBørsen var blandt andet Værestedet Den Blå Café i Ikast, Ikast-Brande Kommune, Diabtesforeningen, Familie og Samfund, KFUM & KFUK, Ikast KFUM Volleyball, Gigtforeningen, Ældre Sagen, Afghansk Kulturelle Forening, Naturstyrelsen, familiestøtteforeningen Home Start og AFS Interkultur, der står bag international ungdomsudvekling - for blot at nævne nogle af de fremmødte.

Massivt udbytte

Repræsentanter fra Socialpsykiatrisk Center Syd i Brande vakte opsigt, da de med sorte jakkesæt, hatte, »Olsen-Banden«-pengeskab, bannere og store, orange papmaché-ører gjorde opmærksom på værestedet. Centret tæller til daglig 28 beboere og cirka 50 brugere over 18 år, der alle kæmper med psykiske udfordringer.

- Vi er meget begejstrede for FrivilligBørsen, fortæller Lene Bollerup, der er teamleder og vært i aktivitetscentret hos Socialpsykiatrisk Center Syd.

Ved sidste års børsmøde var centret den aktør, som hentede flest aftaler - 33 styk. Samtidig blev personalet hædret for den bedste udklædning.

- Vi har fået meget ud af aftalerne, som kom i hus i 2013. Vores beboere og brugere har eksempelvis fået yoga-undervisning og har lært at bruge en hjertestarter. Til gengæld kan vi år tilbyde leje af vores kolonihave og lokaler. Vi er desuden klar med foredrag om ADHD og naturoplevelser ved Elværksøen i Brande, forklarer Lene Bollerup.

Uddeler flyers

Arne Juulsgaard, indehaver af A.P. Auto og Maskinværksted i Ikast, var også i aktion ved FrivilligBørsen. En af kontrakterne, han indgik på vegne af sin virksomhed, involverede Ældre Sagen i Ikast.

- Jeg har inviteret dem på et kend-din-bil-kursus, hvor medlemmerne kan lære at skifte dæk og få et større kendskab til biler og motorer. Til gengæld har foreningen indvilliget i at uddele flyers for mig senere på året. Her skal de hjælpe med reklameringen for vores salg af nytårsfyrværkeri, siger Arne Juulsgaard.

Læs også
<span>GALLERI:</span> FrivilligBørs - Foto: Ole Bitsch <span>GALLERI:</span> FrivilligBørs - Foto: Ole Bitsch
Læs også:
GALLERI: FrivilligBørs - Foto: Ole Bitsch