Opløftende brug af nedlukning: Populært spillested har fået den helt store omgang

Bakkehuset i Ikast er klar til at genåbne efter en omfattende modernisering af den store sal

19. september 2020, 04.00

Efter 25 år trængte Bakkehuset til en renovering. Pengene var sat af via huslejen, så derfor er coronapausen blevet brugt på projektet. Foto: Flemming Hansen

IKAST - Skal I ikke høre det nye anlæg?

Bestyrelsesmedlem i Bakkehuset Simon Lindegaard venter ikke på et svar og skruer med et stort smil op for Peter Gabriels »Sledgehammer«.

De nye højtalere virker tydeligvis, som de skal fra deres plads under den nye scene i den nyrenoverede sal.

Sangen blev udgivet i 1986 og har dermed ni år mere på dåbsattesten end Bakkehuset, som kom til verden for 25 år siden.

Helt præcist var det 19. maj 1995, at dørene blev slået op til det nye musik- og kulturhus på Strøget 47 i Ikast.

I det tidlige forår 2020 var det store fokus hos bestyrelsen i Bakkehuset helt naturligt fejringen af det kommende jubilæum.

Men så kom corona-nedlukningen og trak stikket på alle koncerter, foredrag, fester, og hvad Bakkehuset ellers benyttes til.

Visuelt og teknisk løft

Den ufrivillige pause gav mulighed for at realisere en drøm om at give salen et visuelt og teknisk løft, fortæller Mette Petrea Lykke Brøndum.

Sammen med bestyrelsen har hun ofte drøftet behovet for en modernisering.

- Jeg har arbejdet med et grafisk forslag til, hvordan det kunne se ud, og Simon har med sin baggrund som musikskoleleder arbejdet med planer for opgradering af lyd, lys og scene. Vi har bare ikke haft mulighed for at udføre planerne, siger hun.

Har sparet op til vedligehold

Bakkehuset bor til leje i en bygning, der er ejet af Ikast-Brande Kommune, og derfor er renoveringen betalt med nogle af de penge, som gennem huslejen spares op til vedligeholdelse.

Så der er altså ikke brugt én eneste »kulturkrone« på projektet.

- Vi har én samlet bygningskonto for både bakkehus, musikskole og biograf, fortæller Simon Lindegaard.

Han oplyser, at prisen for renoveringen af bakkehussalen løber op i cirka 300.000 kroner. Det beløb havde været en hel del større, hvis ikke han og bakkehuslederen havde udført en stor del af arbejdet selv.

Salen virker større nu

Den »nye« sal er ikke større, end den gamle, men det føles sådan, når man træder ind.

Og det til trods for, at vægge og loft nu er malet kulsorte.

- Det er på grund af det nye gulv. Det gamle og mørke trægulv blev slebet to gange om året, men 14 dage efter var det grimt igen. Det nye gulv er lavet af vinyl med trælook og er meget slidstærkt siger Mette Petrea Lykke Brøndum.

- Man kan trække en palleløfter over gulvet, uden at det laver mærker. Det er godt, for Bakkehuset er et sted med mange funktioner. Her holdes receptioner, fødselsdage, konfirmationer og meget andet. Men mest af alt er det et spillested, tilføjer Simon Lindegaard.

Sort er godt for scenelyset

Netop funktionen som spillested har haft afgørende betydning for valget af farver i lokalet.

- Sort fungerer bedst med scenelyset. Det var også derfor, at vi valgte at male det lyseblå loft i samme sorte nuance som væggene. Nu vi alligevel var i gang med at male, forklarer Simon Lindegaard.

Bagvæggen på balkonen er nu beklædt med lodrette træstave, som både passer til byggemoden 2020 og hjælper på rummets akustik.

Det var lidt en farvelade

Den mørke ramme om det lyse gulv er med til at lede publikums blik mod scenen.

- Før var væggene malet i en blanding af brune og bordeauxrøde farver. Søjlerne i salen var i grøn-brune nuancer, og søjlerne på balkonen havde hver deres skrigfarve med lilla, grøn, gul og så videre. Det var lidt af en farvelade herinde, siger Mette Petrea Lykke Brøndum.

Kunstneren Lars Ravn stod for udsmykningen af Bakkehusets sal op til indvielsen for 25 år siden, og før nogen svingede malerpenslerne, blev han kontaktet.

- Der blev mailet med ham og spurgt om lov. Han var meget positivt stemt, og han var faktisk lidt overrasket over, at der ikke var lavet om i salen noget før, siger Mette Petrea Lykke Brøndum.

For at tilføre det sorte noget gyldent, malede Bakkehus-lederen metalsøjlerne på balkonen guldfarvede, og væglamperne fik samme tur.

Publikum får bedre udsyn

Den gamle scene var meget dominerende med sin store bue ud i lokalet, og ikke mindst højden var en udfordring, som begrænsede udsynet for de publikummer, der stod eller sad tættest på. Nu er scenen bygget lavere og trukket en anelse tilbage. Men der er stadig god plads til kunstnerisk udfoldelse.

Hverken Bakkehusets egen foyer i bygningens sydside, toiletterne eller baren i vestsiden er med i den netop færdiggjorte modernisering. Men der er spirende planer, som også inkluderer en forskønnelse af selve indgangspartiet, lover Bakkehuset.

Tidligere var væggene malet i en blanding af brune og bordeauxrøde farver. Søjlerne i salen var i grøn-brune nuancer, og søjlerne på balkonen havde hver deres skrigfarve med grøn og gul. Foto: Flemming Hansen
De gamle væglamper har fået en gylden makeover.
Det er »kun« salen i Bakkehuset, der er moderniseret i denne omgang. Foyeren mod syd og barområdet i bygningens vestlige side må vente lidt endnu. Foto: Flemming Hansen
Selv om vægge og loft er malet sorte af hensyn til scenelyset, fremstår salen faktisk større, når man træder ind i den. Det skyldes det nye og meget lysere gulv. Foto: Flemming Hansen
Mette Petrea Lykke Brøndum har selv været aktiv med malerpenslen, og står bag de gyldne farver, som varmer midt i alt det sorte. Foto: Flemming Hansen
Bagvæggen på balkonen er blevet beklædt med trælister, som er yderst populære i forhold til indretningsstil anno 2020. Samtidig har listerne en positiv virkning på akustikken. Foto: Flemming Hansen
Fremover er det slut med at nogle publikummer får begrænset udsynet til scenen på grund af tårne med højtalere, som i øvrigt skulle lejes ind hver gang. Nu er der etableret et fast lydsystem under scenen. Foto: Flemming Hansen